Helyi közélet

2012.09.07. 07:43

Tesióra: folytatás délután

Miskolc - Némelyik osztálynak csak délutánra fért be az órarendjébe a tesióra.

Miskolc - Némelyik osztálynak csak délutánra fért be az órarendjébe a tesióra.

A mindennapos testnevelés bevezetése a most kezdődött tanév legnagyobb újdonsága. A pedagógusok örülnek a kezdeményezésnek, de az már most látszik, hogy néhány év múlva gondok adódhatnak: nem lesz elég tornaterem, testnevelő, és a tagozatos osztályoknak már most is rengeteg órájuk van.

Tömbösítették

Az egyik szülő azt mesélte lapunknak, hogy némelyik iskolában tömbösítették a testnevelésórákat, így, van, amelyik nap kettő, a másik nap egy sincs. A Fazekas Általános Iskolában is találunk ilyet az egyik első osztály órarendjében. Muri Tihamérné igazgatóhelyettestől megtudtuk, náluk már hagyomány, hogy úszni és korcsolyázni járnak a gyerekek. Ahhoz pedig két óra szükséges, hisz az utazásra is kell időt szánni. Azonban azon a napon, amikor az órarendben nincs testnevelésóra, délután a napközis pedagógus szervez a gyerekeknek mozgásos foglalkozást. Az igazgatóhelyettes hozzátette: a törvény lehetőséget ad arra, hogy úszást vagy korcsolyázást iktassanak be a testnevelésóra helyére.

A Vörösmarty Mihály Katolikus Általános Iskolában délutáni tömegsporttal oldják meg a heti 2 plusz testnevelést. Gáspárné Kiss Mária igazgató lapunknak elmondta: az első osztályokban sikerült az órarendbe betervezni a testnevelésórákat, de az ötödik osztályokban már más a helyzet. A jövő héten a szülői értekezleten felmérik, hogy hány gyerek jár délutánonként különböző egyesületekhez edzésre. Ezzel ugyanis ki lehet váltani az iskolai plusz két órát. Akik pedig nem járnak edzésre, délutáni tömegsport keretében mozoghatnak majd. Választhatnak az atlétika, a kosárlabda és a foci közül. Az egyik ötödik osztályuk úgynevezett korcsolyás osztály, közülük mindenki jár edzésre. Az igazgató hozzátette: bár nagy a tornatermük és tornaszobájuk is van, de amíg lehet, az udvaron tornáznak majd a gyerekek. Melegítőben még a napos, novemberi hetekben is lehet az udvaron sportolni.

Sok órájuk van

Az Avastetői Általános Iskolában az okoz gondot, hogy az angol két tannyelvű osztályoknak már így is nagyon sok órájuk van, tudtuk meg Tótné Csorba Mária igazgatótól. Így lesz olyan nap, amikor nekik 7. vagy 8. órában tartják a testnevelést. Ezzel pedig az a gond, hogy ebéd után nem a legegészségesebb sportolni, és van olyan diák is, aki nem az iskolában ebédel. Az iskolavezetés most azon gondolkozik, hogy az 5. és 6. óra között hosszabb szünetet tartanának, amikor a diákok megebédelhetnének. Ezek még a tapasztalatgyűjtés napjai, fogalmazott az igazgató. Kiderül, hogy lenne a legjobb, és annak megfelelően változtatnak az órarenden. Pár év múlva, ha minden osztálynak heti 5 testnevelésórája lesz, a tornaterem is gondot okoz majd, tette hozzá.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában