Helyi közélet

2012.08.01. 17:52

Vízparti razzia: összehangolt ellenőrzések az orvhalászat megelőzésére

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság irányításával az elmúlt pénteken fokozott ellenőrzést tartottak a megye kiemelten veszélyeztetett vízterületein, illetve azok közvetlen környezetében a horgászati, halászati szabályok érvényesítése érdekében.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság irányításával az elmúlt pénteken fokozott ellenőrzést tartottak a megye kiemelten veszélyeztetett vízterületein, illetve azok közvetlen környezetében a horgászati, halászati szabályok érvényesítése érdekében.Az akcióban résztvevők négy csoportja különböző helyeken jelent meg és „csapott le egyidőben. A rendőrökből, a kormányhivatal munkatársiból, halőrökből, természetvédelmi őrökből álló „team-ok tagjai tájegységenként eltérően a Bodrog folyó, a Bodrog-zug, továbbá a Rakacai tó, Bódva folyó, a Jósfa patak, valamint a Sajó folyó, a Nyékládházi-, az Emődi tavak, és a Körömi tó ellenőrzését hajtották végre.

Az akcióban részt vettek:

  • A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóság Közrendvédelmi és Határrendészeti Osztálya,
  • a Tiszaújvárosi-, a Sárospataki-, valamint az Edelényi Rendőrkapitányság,
  • a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóság Vadászati és Halászati Osztálya,
  • az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Őrszolgálati Osztálya, továbbá
  • az adott területen érintett horgász és halász egyesületek képviselői.
  • Vízi rendészeti mérleg:

    A négy csoport tagjai összesen mintegy 70 főt vontak ellenőrzés alá a vízpartokon, melynek eredményeként

  • 3 főnek tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt szabálysértési őrizetbe vételét kezdeményezték;
  • 12 fővel szemben jogosulatlan horgászati tevékenység elkövetése miatt feljelentéssel éltek,
  • 1 fővel szemben közlekedési szabálysértés elkövetése miatt eljárást kezdeményeztek.
  • A Rendőrség az elkövetkezendő időszakban is, fokozott figyelmet fordít az illegális horgászat és halászat és az ezzel összefüggő tulajdon elleni jogsértések visszaszorítására, így a vízparton tartózkodók visszatérő ellenőrzésekre számíthatnak.

    Információs háttér:

    Borsod-Abaúj-Zemplén Megye területén közel 7000 hektár vízfelszín található. A vízfelületek összetétele igen változatos, kisebb nagyobb patakok, folyók, valamint állóvizek adják a sokszínűséget. A vizeken 229 Miskolc - halászatra jogosultat tart nyílván a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának halászati hatósága. A jogosultakkal együttműködve a területileg illetékes kapitányságok folyamatosan hajtanak végre ellenőrzéseket, az illegális horgászat és halászat visszaszorítása érdekében.

    Ezen a területen a legtöbb gondot az orvhorgászat, orvhalászat jelenti, ahol az elkövetők a hatóságokat kijátszva próbálnak meg nagy mennyiségű halat eltulajdonítani. A megelőző és felderítő munka redményeként a halászati hatóság által kiszabott halvédelmi bírság - az előző év hasonló időszakához képest egyharmadával csökkent.

    Az orvhorgászat, orvhalászat elleni fellépés mellett fontos megemlíteni a természeti kincseink védelmének fontosságát, az ezzel kapcsolatos jogsértések megelőzését, illetve megakadályozását, melyek egyik fő eszköze a helyi rendőri szervek együttműködése a civil szervezetekkel. A rendőri szervek ennek érdekében együttműködnek a vízügyi hatóságokkal, továbbá a Nemzeti Parkok Igazgatóságokkal a vízparti árterületi falopások, és illegális szemétlerakók létesítésének, megakadályozása és felszámolása céljából.

    - B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda -

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában