Helyi közélet

2012.08.24. 10:57

Ősszel már hőt adhat a mályi kút

Miskolc, Mályi - A Mályi út mentén kivágott fák jelzik, hogy a Miskolci Geotermikus Projekt az utolsó szakaszához érkezett.

Miskolc, Mályi - A Mályi út mentén kivágott fák jelzik, hogy a Miskolci Geotermikus Projekt az utolsó szakaszához érkezett.„Tizenöt nappal a második kistokaji visszasajtoló kút fúrási munkálatainak befejeztével a PannErgy munkatársai megkezdték a Miskolci Geotermikus Projekt harmadik, és egyben utolsó kútjának (KIS-PE-02) lemélyítését – adta hírül a cég. Mi következik ezután?

„A következő lépések, amelyek már a fúrások végéhez közeledve elkezdődtek a hővezeték kiépítése, és a hőcserélők megépítése. Amennyiben az előzetes terveink szerint tudunk haladni, akkor ősszel hőt tudunk szolgáltatni a Miskolci Hőszolgáltató Kft-nek” – mondta el lapunknak Szabó Valéria, a cég PR tanácsadója.

Késleltető leletek

Azt is megkérdeztük, hogy a tervek szerint haladnak-e. „Egy ekkora volumenű beruházás esetében az időjárás, illetve egyéb korábban nem kalkulált tényezők zavarhatják meg a munka tervezett ütemét. A Miskolci Geotermikus Projekt esetében a második visszasajtoló kút területén talált régészeti leletek miatt jelentős időt veszített a társaság, de télen a nem várt hideg miatt is le kellett állni. Eddig ezek a kisebb, nagyobb csúszások történtek a fúrások során, amelyek összességében a korábbi terveinket akadályozták, de ezeket más területen sikerült behoznunk. A jelenlegi munka több szervezet, és vállalkozó bevonásával zajlik, így az eddigieknél több fórumon kell egyeztetnünk minden egyes munkafázist, amely megnehezíti a tervek tartását, de bizakodóak vagyunk” – válaszolta.

A Mályi út mellett fákat vágtak ki, ez is a projekt része? „Igen, a Mályi út mellett a munkaterület előkészítése a projekt része. A távvezeték nyomvonalán található bokrokat és az aljnövényzetet , helyenként fákat kellett irtani, megtisztítva ezzel a távvezeték fektetési munkálatokhoz szükséges munkaterületet” – tudtuk meg

A geotermikus kút fúrásai egyébként 2010 elején kezdődtek. A beruházás teljes összege 22 millió euró.

ÉM-NSZR


Budapest, Miskolc – A Miskolc Geotermia Zrt. többfordulós pályázatok útján kiválasztotta azokat a kivitelezőket, akikkel megkezdte a Mályi-Kistokaj-Miskolc hővezeték megvalósítását célzó munkálatokat.

Miskolc – Egy héttel a kistokaji tereprendezési munkák befejezését követően, a műszaki telepítést befejezve, a hétvégén megkezdődött a Miskolci Geotermikus Projekt második visszasajtoló kútjának (KIS-PE-01B) fúrása.

Kistokaj – Az elmúlt hónapokban történt kistokaji tereprendezési és a fúrást megelőző, a műszaki állomás telepítéséhez szükséges munkálatokat követve, a mai napon megkezdődött a második kistokaji visszasajtoló kúthoz kapcsolódó műszaki telepítés, amelyet azonnal a fúrási munkálatok követnek. A Miskolci Geotermia Zrt., mint engedélyes részére kiadott vízjogi létesítési engedély jogerőre emelkedett.

Budapest, 2012. május 22., kedd (MTI) – A Miskolci Geotermikus Projekt részeként, a február közepén lezárult mályi (MAL-PE-02) termelő kút munkálatait követve, a második negyedévben megkezdődött a további kutak környezetének a fúrást megelőző tereprendezése – közölte a PannErgy Nyrt. kedden a BÉT honlapján.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában