Helyi közélet

2012.04.17. 18:06

Támadnak a pollenek, beindult a szezon

Borsod-Abaúj-Zemplén - Tüsszögés, bevörösödött, könnyező, váladékozó szem: itt a pollenszezon.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Tüsszögés, bevörösödött, könnyező, váladékozó szem: itt a pollenszezon.

A pázsitfűfélék virágzása tart éppen, amely a parlagfű után a legallergénebb növény. Az erre érzékenyeknek rossz hír: ez akár júniusig is eltarthat. AZ ÁNTSZ adatai szerint a magyar lakosság körülbelül 10 százaléka allergiás, a pollenallergia mintegy kétszázezer embert érint. Köztük viszont sokan egyszerre több allergénre is érzékenyek.

Dr. Svéda Anita tüdőgyógyász-allergológus is megerősítette, hogy megkezdődött a pollenszezon, abból látszik, hogy egyre több a beteg. „Meglepő módon február elején is sokan jelentkeztek allergiás panaszokkal, de igazából most vagyunk benne javában a szezonban” – mondta. A tünetek pedig tipikusak: tüsszögés, bevörösödött, könnyező, váladékot termelő szem, vízszerű, náthás orrfolyás, kaparó torok, mindezek következtében fejfájás, fáradékonyság, kellemetlen közérzet, hallójárat-viszketés. „Mostanában gyakori a torok viszketése is, amire sokan azt gondolják, hogy csupán egy egyszerű nátháról van szó. De bőrtünetek és asztmás tünetek is jelentkezhetnek” – sorolta a szakember.

Ennek ellenére egy kis odafigyeléssel enyhíthetjük az allergiás tüneteket. Érdemes folyamatosan figyelnünk a pollenkoncentrációról szóló jelentéseket. Magas koncentráció esetén viseljünk napszemüveget, mossunk hajat napi rendszerességgel, szemeinket többször mossuk ki hideg vízzel. Aki allergiás, kerülje ilyenkor a szabadtéri sportokat, például a szabadban futást. Nappal tartsuk zárva lakásunk ablakait, és csak éjszaka szellőztessünk. Enyhíthetik a pollenallergiás panaszokat az antihisztamin tabletták, szemcseppek és orrsprayek, a kezelés megszakítása után azonban a tünetek ismét előjöhetnek.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában