Helyi közélet

2012.02.05. 11:11

Vasasakat ellenőriztünk

Miskolc - A fémtörvény betartását is folyamatosan ellenőrzi a NAV.

Miskolc - A fémtörvény betartását is folyamatosan ellenőrzi a NAV.Milliárdos károkat okoznak az országnak a fémtolvajok, akik egészen elképesztő helyekről képesek fémet lopni. Hogy kápolnák harangjait, templomok tetejének rézburkolatát, távhővezeték alumíniumhéját, a csatornafedőket elviszik, már meg sem döbbenünk, de dőlt már össze társasház ellopott acél támgerenda miatt, vagy alakult ki robbanásveszély Miskolc belvárosában, mert a nyomás alatt lévő gázvezetékről leszedte valaki a bronzalkatrészeket. Az ehhez hasonló helyzetek számának csökkentése, a fémlopások visszaszorítása érdekében nemrégiben megszületett a fémtörvény. A koncepciója egyszerű: a fémfelvásárlókat kell szigorúan ellenőrizni, mert ha senki sem veszi meg a lopott fémholmit, annak nem lesz piaca, tehát ellopni sem érdemes.

Az elképzelés papíron remekül működik, de a gyakorlat azt mutatja, hogy még mindig van olyan, aki pénzt ad vasúti sínért, csatornafedőért. Ellenük csak a rendszeres ellenőrzéssel lehet védekezi. Tudják ezt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-magyarországi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságán (NAV) is, így folyamatosan ellenőrzik a hulladékfém-kereskedelemmel foglalkozókat. Legutóbb pénteken voltak egy akción, ahová munkatársaink is elkísérték a fináncokat.

Varga Zoltán, a főigazgatóság sajtóreferense az indulás előtt elmondta: a fémtörvény betartását megyünk ellenőrizni. Ez akkor még homályosan hangzott, de hamar kiderült: a fémkereskedők naponta jelentik le a forgalmukat a NAV-nak, a megvásárolt hulladékot aztán hat napig telephelyükön kötelesek tárolni. Az ellenőrzések során a pénzügyőrök megnézik a nyilvántartásokat, összevetik a sajátjukkal, és a telephelyen lemérik a fémet is. Ha eltérés van, az nem sok jót jelent.

Közösen a tolvajok ellen

Az első állomás, egy házi felvásárlótelep, az Újgyőri főtér közelében volt. A tulajdonosok nyugdíjasok, mint mesélték negyven évig zöldségesként keresték a kenyerüket, négy helyen is volt üzletük. Éjjel mentek áruért Budapestre, hajnaltól árulták a portékát. Most kettejüknek nyolcvanezer forint a nyugdíjuk, de három gyerekük, nyolc unokájuk és 11 dédunokájuk van, akiket továbbra is támogatnak, fel sem merül bennük, hogy abbahagyják a munkát. „Hoztak már nekem is lopott vasat, de én nem veszem át. Legutóbb egy lovas szekérrel jött egy asszony, tele volt csatorna fedlappal, azt mondta a padláson találta. Mondta neki, hogy jóasszony, vigye innen, mert hívom a rendőröket” – mesélte István, a házigazda. Közben a pénzügyőrök megvizsgálták a papírokat, átnézték a telepet, szúrópróba szerűen mértek, és elkészítették a jegyzőkönyvet.

„Már híre ment, hogy nem veszünk át lopott vasat, ezért a forgalom is kisebb nálunk, mint más telepeken”, mondta István. „A tolvajok nekünk is okoznak gondot, legutóbb nyáron mászott be valaki az irodába azon a csepp ablakon”, mutatta az alig arasznyi széles ablakocskát. „Csak a pénz kellett neki, 220 ezer forintot vitt el, de a számítógéphez, tévéhez szerencsére hozzá sem nyúlt, még az irataimat is eldobálta az udvaron”, tette hozzá.

A pénzügyőrök mindent rendben találtak, búcsúztak, és egy másik, nagyobb volumenű felvásárlásokban érdekelt telephelyet látogattak meg Diósgyőrben. Mint Varga Zoltántól megtudtuk, nem csak a legális telephelyeket ellenőrzik, az engedély nélkül működők bezáratásán is dolgoznak. A megyében 63 engedéllyel üzemelő hulladékfém-felvásárló működött tavaly, míg két illegálisat záratott be a NAV.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában