Helyi közélet

2011.07.15. 11:31

Miskolci kánikula: A hentesek se fáztak

Miskolc - A melegrekord ugyan elmaradt, de a hőségtől azért sokan szenvedtek így is.

Miskolc - A melegrekord ugyan elmaradt, de a hőségtől azért sokan szenvedtek így is.

Úgy volt, hogy csütörtökön lesz a nyár legmelegebb napja, ennek ellenére kirívó hőséget nem tapasztaltunk. Első lépésként vettünk egy hőmérőt az egyik legismertebb elektronikai áruházban – ahol a pénztáros hölgy bosszankodva jegyezte meg: nem működik a klíma, harminc fok körüli melegben aszalódnak egész nap –, majd nekivágtunk, hogy városszerte teszteljük a meleget.

A nagyobb, klimatizált üzletekben nem hűtötték túl a levegőt, a Szinvaparkban például 29, a Plazában 28 Celsius fokot mértünk, de az itt dolgozók némelyikének ez is sok volt, Wágner Zsuzsanna, aki 11 órától telefont kínált az érdeklődőknek, kimondotta panaszkodott a hőségre.

Ásványvízzel vészelik át

Pedig azokban az üzletekben, amelyekben egy vagy több hűtőpult is üzemel, tíz fokkal is melegebbet mértünk. Az egyik cukrászdában 33,4 Celsiust mutatott a hőmérőnk, a pult mögött álló hölgy, Éva elmondása szerint már nyitás óta ilyen meleg volt. A hűtőben ásványvíz, ezzel sikerül a két dolgozónak átvészelnie a kánikulai napokat.

A belvárosban, az utcán kellemesebb volt az idő, árnyékban 31 fokot mértünk – „szabálytalanul”, mert a hivatalos méréseket két méter magasban, hitelesített műszerrel végzik, mi viszont csak mellmagasságban teszteltünk –, és időnként a szél is fel-fellendült. Az egyik belvárosi pékségben azonban már csaknem negyven fokot mértünk: mint Berisha Kastriot, a koszovói származású albán pék elmondta, ez számára nem meleg; Montenegróban ilyenkor 45 fok az általánosan megszokott hőmérséklet, egy péknek pedig amúgy is bírnia kell a meleget, mert a pékségeket nem szokták klimatizálni – már csak azért sem, mert hidegben nem kel a tészta.

Irigylik az ácsokat

Azért azt Berisha is elismerte, ha kinyitja a kemence ajtaját, számára is érzékelhetően megugrik a hőmérséklet. A hentesek az életük nagy részét hidegben töltik, a belvárosi húsboltban azonban tegnap kimondottan kellemes volt a klíma. Az üzlet dolgozói mintha élvezték volna, hogy nem kell vastag pulóverekbe burkolózniuk. Egyikük meg is jegyezte: néha irigyli az ácsokat meg az útépítő munkásokat a „fűtött munkahelyük” miatt – ám a csütörtöki hőség még egy folyton átfagyott hentesnek is sok volt.

A Búza téri piac „udvarán” vastag ponyvákkal védték az árujukat az eladók. Alice, a családi vállalkozásuk zöldség-gyümölcs standján dolgozik, elmondása szerint sok mindent nem tudnak tenni az áruval a hőségben, legfeljebb a tűnő naptól védik. A forróságot legnehezebben a virágok viselik, ha nem figyelnének rájuk a szokottnál is jobban, hamar tönkremennének. Ács Péter Pálné napjában három-négy alkalommal locsolja az oázist, mert ebben a hőségben hamar kiszárad.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában