Helyi közélet

2011.06.17. 09:54

A tározók segítik az árvízvédelmet

<p>Felsőzsolca -&nbsp;A rendszer együttes megléte biztosítja a teljes védelmet a Sajó, a Hernád és a Bódva mentén.</p>

„A tavalyi nagyárvízben érintett észak-magyarországi folyók felső szakaszai mentén már csaknem teljes egészében megépült záportározók és vésztározók biztosítját azt, hogy a folyók alsó szakaszain biztosan ne lépjenek ki a medrükből egy hasonló árhullám levonulása esetén sem” – jelentette ki Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. Mint mondta, az áradás érkezése esetén nem alakulhatna ki olyan helyzet, mint tavaly, mert ezek a tározók és a megépült védművek megfogják a vizet. Az államtitkár szerint a kormány által erre a célre elköltött 7,3 milliárd forint hosszú távon garantálja, hogy az árvíz által veszélyeztetett települések a jövőben biztonságban lesznek.

Központi feladat

Illés Zoltán felsőzsolcai sajtótájékoztatóján arra is felhívta a figyelemet, hogy a Sajó, a Hernád és Bódva egy évvel ezelőtti áradata bebizonyította, hogy az árvizek megelőzését helyben nem lehet kezelni, ez regionális vagy inkább országos feladat. A jövőben igyekeznek olyan védelmi rendszert kialakítani, amely központi felügyelettel hatékonyan működik majd vészhelyzetben.

ÉM-SZB

Miskolc, Felsőzsolca - A vízügyi főhatóság csak úgy engedi az M30-as elkerülő továbbépítését, ha azt lábakra helyezik.

Felsőzsolca - Záportározók épülnek mindazon települések térségében, amelyeket veszélyeztet a hegyi patakok áradása.

Salgótarján  (MTI) - A hárommilliárd forintos árvízvédelmi keretre 9,6 milliárd forintos igény érkezett be az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács (ÉMRFT) kiírására Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből - mondta Becsó Zsolt, a testület elnöke kedden.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában