Helyi közélet

2011.06.16. 09:24

A miskolci közgyűlésről jelentjük!

<p>Miskolc -&nbsp;A júniusi közgyűlési ülést tartják csütörtökön Miskolcon. A képviselők csaknem 40 napirendi pontot tárgyalnak majd, köztük a Miskolc Kártyának az ügyét, új fizetős parkolóhelyek bevonását, Diósgyőr-Lillafüred fejlesztésének a tervét valamint az oktatást érintő napirendeket. A Borsod Online olvasóit élőben tudósítjuk az ülésről.</p>

20.48  Dr. Kriza Ákos polgármester öt perc szünetet rendelt el a szavazás megkezdése előtt.

A testület napirendekkel kapcsolatos döntéseire a későbbiekben visszatérünk.

21.45.  A napirendi pontokat és a sürgősségi indítványokat már megtárgyalták a képviselők. Jelenleg a közérdekű bejelentések zajlanak. Ebben szó volt a kátyúzásról, kaszálásról is.

Valamint arról is, hogy szükséges lenne a közterület-felügyelők számának növelése. A polgármester elmondta: szándékukban áll a növelés.

A fideszes és KDNP-s képviselők köszöntet mondtak a városgazdának a kátyúzásért, azért, hogy megfelelő rendben halad.  

20.37: Miskolc város területén lévő középmagas és magas épületek tűzoltósági területének felülvizsgálatáról is tárgyal ma a testület. Ebben az is szerepel: "Az avasi városrészben a Középszer utca 28. sz. alatt bekövetkezett tűzesetkor a tűzoltóság felvonulási területének szabadon tartása a parkoló járművek miatt nem volt biztosított, az emelőkosaras gépjármű letalpalását akadályozták."

Erről a problémáról beszélt Seresné Horváth Zsuzsanna fideszes képviselő is: "Tűzoltósági felvonulási területkre szükség van. A lakótelepek esetében kevés a parkolóhely, ezeken a felvonulási területeket sokszor elfoglalják az autók." A képviselő arról is szólt, hogy van-e lehetőség arra, hogy a tűzcsapokat úgy helyezzék el, hogy minél kevesebb parklolási helyet foglaljanak el.

Kérdésére Alföldi Attila tűzoltóparancsnok válaszolt: a tűzcsapok áthelyezése a hálózatkezelő, azaz a MIVÍZ jogosult.

Az előterjesztésben az is benne van: "Az önkormányzat 2011. évi költségvetésben rendelkezésre álló pénzügyi fedezet terhére, a felvonulási területtel nem rendelkező épületeket felméri, a terület biztosításhoz szükséges javaslat elkészítése elengedhetetlen. A rendelkezésre álló pénzügyi fedezet terhére a terület használatát akadályozó növényzet és fakivágásokat el kell kezdeni."


19.56: Mégis egy ügyvezetője lehet a Miskolc Városi Sportiskolának - most ezt az előterjesztést tárgyalja a testület.

Javaslat a Miskolc Városi Sportiskola Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság ügyvezetője lemondásának tudomásulvételére és az Alapító Okiratának módosítására - most ezt a napirendet tárgyalja a testület. Ez áll a javaslatban : "A Miskolci Sportiskola Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság ügyvezetését az alapító okirat rendelkezési szerint két ügyvezető: Dr. Szabó Brigitta és Kun Attila látja el. Kun Attila ügyvezető 2011. május 26-án kelt lemondó nyilatkozatával ügyvezetői tisztségéről 2011. május 31. napjával lemondott. A társaság másik ügyvezetője hatásköri korlátozás nélkül jogosult a társaság önálló képviseletére, így a Kft. további zavartalan működése biztosított. Tekintettel arra, hogy társaság kettős ügyvezetése nem váltotta be a hozzá fűzött elvárásokat, jelen előterjesztésben erre teszek javaslatot akként, hogy a társaság ügyvezetését a társaság működésének korábbi gyakorlatához hasonlóan egy ügyvezető lássa el."

Földesi Norbert (MSZP) önkormányzati képviselő azzal kezdte hozzászólását: nem is olyan régen az volt a kettős ügyvezetés indokoltsága, hogy egy szakmai és egy menedzsment szemléletű vezető dolgozzon az iskola élén. Az ismert, hogy lemondott az egyik ügyvezető, de mi változott abban, hogy ketté kell bontani az ügyvezetést - kérdezte. Azaz az indokolt kettős ügyvezetésből, hogy lett indokolt egyszemélyes vezetés - fogalmazott. Mindeddig erre nem kaptak választ, pedig múlt heti sajtótájékoztatójukon is ezt kérdezték - tette hozzá.

Bartha György szocialista képviselő furcsának nevezte a korábbi vezető lemondását. Több dolgozóval beszélve - mondta - terror házának nevezik mostanában az uszodát. Korábban arról volt szó, komoly pénzügyi problémák vannak az uszodába, akkor ha tényleg így van, tessék a nyilvánosság elé állni - hangsúlyozta.

Szerinte, ha három szakmai vezető is lemondott az elmúlt időszakban, az már jelent valamit.

Dr. Kiss János (Fidesz) frakcióvezető elmondta: egy vezető, aki 3 hónapja tölti be a posztját, nem szép pálcát törni. Nem komoly hivatkozási alap - mondta. Az volt a cél, hogy a meglévő vezető mellé érkezzen egy új ügyvezető, aki jogász végzettségű - mondta -, a szakmai vezető azonban, ha úgy gondolta, kilép a rendszerből, saját döntése volt. Ezt számon kérni az új ügyvezetőtől, komolytalan - fogalmazott. Azt számon kérni rajta, hogy miért engedte felmondani a másik vezetőt, nem helyes - vélekedett. A szocialista képviselők még mindig a választ várják: a kettős vezetés miért nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket?

A Misi-ben rend van, ami nem egyenlő a terrorral, az ügyvezető beváltotta a hozzáfűzött reményeket - reagált dr. Kriza Ákos polgármester. Dr. Szabó Brigitta is hozzászólt, elmondta: április 14-től igazgatója az iskolának. Azt is megtudta: elszámolásokat felül kell vizsgálni. Pazarló gazdálkodás volt az iskolában, ezeket meg kell szüntetni. Ezek már elkezdődtek - tudtuk meg. A munkavállalók és a megbízási szerződéssel rendelkezők munkájában az átfedéseket is megszüntette, csak a munkatörvénykönyv alapján járt el, talán ezért nevezik az intézményt a terro házának - fogalmazott. Azt is megtudtuk, elszámoltatási rendszer nincs, illetve adhoc jelleggel működött. Jelenleg független könyvvizsgálói átvilágítás folyik - tudtuk meg.

Szakmai vezető jelenleg is van a sportiskolában - hangsúlyozta. Szeretné kihasználni a készülő sporttörvény adta lehetőségeket - folytatta - erre építeni a fejlesztéseket.


18.06:  Javaslat a Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése című kiemelt projekt műszaki tartalmának módosítására - jelenleg ezt tárgyalja a testület. Ebben szerepel a

1. Diósgyőri vár rendezvényhelyszín fejlesztése,

Belsővár fejlesztési program

· Nyugati szárny: alagsori korábban bortároló helyiségek rekonstrukciója, lefedése,

· Keleti szárny: alagsori helyiségek és kápolna helyreállítása,

· Északi szárny: lovagterem és alagsori helyiségei helyreállítása,

· Déli szárny: helyiségeinek rekonstrukciója,

· Várudvar: lépcsőzetek és az udvar megújítása,

2. Lovagi Tornák Tere kialakítása,

3. A Lovagi Tornák Tere előtti tér kialakítása – Vásártér,

4. Lillafüredi tanösvény fejlesztése - tematikus függőkert kialakítása.

Elsőként dr. Tompa Sándor (MSZP) kért szót: régóta folyik ennek a projektnek az előkészítése, 2004-ben foglalkozott ezzel először a közgyűlés. Akkor már lehetett tudni, hogy az uniós csatlakozással olyan források lesznek, amelyek elnyeréséhez tervekre van szükség.

Miskolc is készült, hogy kiemelt projektet fogjon meg, amely legalább 2 milliárd forintos támogatást jelent - mondta. Ehhez olyan turisztikai attrakció kellett, amely Európából is jól látható - mondta. Ilyen kiemelt a Zöld Nyíl is és a Diósgyőr-Lillafüred fejlesztés - ismertette. A munka során több projektre elegendő terv készült el, a most elindított fejlesztésre más fejlesztések építhetők - mondta. A végleges változatból azt hiányolja, hogy nem jelenik meg a korábban betervezett kerékpárút, amit korábban a közgyűlés támogatott - mondta. A munka során foglalkoztak azzal, hogy hazánkban 13 gyógyhelyet tartanak nyilván, klimatikus gyógyhelyként Lillafüredet, ezt a státuszt meg kellene őrizni - tette hozzá. Kiemelte szeretne mielőbb látni Diósgyőri Várfürdő fejlesztésére vonatkozó tervet - hangsúlyozta. Hiányolja, hogy az Anjou-liget fejlesztése kimaradt a tervekből.

Dr. Kovács László (KDNP) képviselő elmondta: több lakossági fórum is volt a projekt kapcsán. Hangsúlyozta: a Csanyik, Vadaspark Lillafüred lehetőségeit kell kihasználni. Azt is javasolja, míg a Csanyik fejlesztésére nem talál a város forrásokat, addig a közelben lévő játszóeszközöket újítsák fel, cseréjét nem lehet hallogatni.

Simon Gábor szerint az a baj az előterjesztéssel, hogy nem tudni ezek az elemek mennyibe kerülnek és mi valósul meg belőlük és hol.

Közben megkezdődött a tüntetés a Városház téren.


17.25: Most tárgyalja a testület azt az előterjesztést, amelyben engedélyezik a kedvezményt adó cégeknek, hogy felmondják a szerződést a Miskolc Kártya rendszert működtető X-Centrum Nonprofit Kft.-vel. Indoka: a kártya nem váltotta be a várt forgalomnövelő hatást.

„Az X-Centrum Nonprofit Kft-t úgy bízták meg a kártya üzemeltetésével, hogy profitot hoz a város számára is. Ehhez képest az MVK Zrt., a Miskolci Turisztikai Kft. és a Régió Park Miskolc Kft. tavaly és idén is jelentős veszteséget mutatott ki a kártyakedvezmény nyújtása kapcsán. Az MVK Zrt. esetében csak a 2011-es évet nézve eddig már 50 millió forint a veszteség, de a Turisztikai Kft.-nél is tavaly több mint 15 millió, míg a Régió Park esetében éves szinten mintegy 3 millió forint volt a kártya okozta veszteség. A Miskolc Város Kártya ugyanakkor nem váltotta be a várt forgalomnövelő hatást sem a tagvállalatoknál.” – áll az előterjesztésben.

Az önkormányzat egy másik, kedvezményt nyújtó rendszer kidolgozását fontolgata, mégpedig az önkormányzat, vagy egy 100 százalékban önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaság megvalósításában. A kedvezmények december 31-éig élnének, az új kártyarendszert kidolgozása után a novemberi közgyűlési ülésen terjesztenék elő annak megalkotói - írtunk erről korábban.

Szegedi Márton (Jobbik) pénzügyi bizottság elnöke hozzászólásában elmondta: körbejárta ezt az ügyet és szinte egyértelmű számára, hogy ezzel a miskolciak megkárosítása történt. Ezért a bizottság két határozatot is hozott: az elsőben felhatalmazzák az elnököt, hogy a jegyzőnél kérje az önkormányzat és az X-Centrum közötti szerződés felülvizsgálatát. Valamint - ugyancsak felhatalmazzák az elnököt, hogy járjon el, történt-e visszaélés, az X-Centrum értékesítése kapcsán. Várja a felelősök megnevezését - fogalmazott.

Dr. Tompa Sándor egy idézettel kezdte: "Jelentősebb kedvezményeket kell kapcsolni a Miskolc Kártyához". A szocialista képviselő azt is elmondta, ez az idézet a polgármester választási programjából való. Ennek ellenére ez az előterjesztés - folytatta - felrúg egy megállapodást, ezzel beleavatkozva 14-15 ezer ember életébe. Kiemelte azt is, hogy az előző városvezetés alatt pont a fideszes képviselők javaslatára dolgozták ki a kártya rendszerét.

A szocialista képviselő arról is beszélt, hogy a javaslatban a felmondás indoka az, hogy a holding tagvállalatok úgy gondolják, nem jó üzlet. Kérdezem: létezik-e olyan kedvezményrendszeres kártya, ami nem kerül valakinek valamibe, ha kedvezményeket nyújtok, annak ára van - fogalmazott. Ennek előnyeit a több mint 14 ezer ember élvezi, illetve több mint 300 miskolci vállalkozónak megéri - tette hozzá. Érdemes lett volna az ő véleményüket is megkérdezni, ők miért látnak ebben fejlesztési lehetőséget - mondta. Hozzátette: a város vállalatai ebben miért nem látnak lehetőséget, egy másik kártyában viszont miért látnak fantáziát? - mondta dr. Tompa Sándor. Arra kérte a testületet, fügesszék fel ezt a javaslatot. Azt is elmondta: ha mutatnak olyan kártyarendszert, ahol valakinek nem kell állni a számlát, akkor közgazdasági Nobel-díjat érdemelnek.

A fideszes képviselők részéről az is elhangzott indokként, hogy mivel a kártya magáncég kezében van, ezért az önkormányzat kontrollja, irányítása a jelenlegi Miskolc Kártya struktúrában nem valósul meg, az önkormányzati stratégiához nem illeszkedik, önkormányzati módszerekkel nem irányítható és nem ellenőrizhető.

Kiemelték azt is, hogy a probléma az is, hogy MSZP-közeli személyhez privatizálták a céget, amely a rendszert működteti. A szocialisták azonban politikai boszorkányüldözésnek nevezték ezt a javaslatot. Hangsúlyozták: az országban az egyik legjobban működő kedvezményrendszer. Miért kell újra pénzt költeni ennek a rendszernek az újboli kiépítésére - tették fel a kérdést.

A kártyával semmi gond nincs, a gond, hogy az önkormányzat 30 millióval megtámogatott egy céget, amit később értékesítettek - mondta Czinkné Sztán Anikó ügyvezető. Kártyával és kedvezményekkel nincs gond, kedvezményrendszert jövőben is fenntartják, már dolgonak azon, ami még kedvezőbb lesz a miskolciak számára - fogalmazott. Azt is elmondta, hogy lakcímkártyával már most 50 százalékos kedvezményt adnak a Barlangfürdőnél, és ez 5 hónap alatt 14 ezerrel több fürdőzőt jelentett.

Nánási Kocsis Norbert (Fidesz) önkormányzati képviselő szerint a cég eladása 30 milliós veszteséget jelentett a városnak. Szerinte elég lenne a lakcímkártya a kedvezményes rendszerhez, nem kell újabb bonyolult rendszert kiépíteni - mondta. Dr. Mokrai Mihály szocialista képviselő elmondta: a Miskolc Kártya le van védve, éppen ezért a döntésnek jogi következményei lesznek, nem hiszi, ezt fel lehet vállalnia a közgyűlésnek - fogalmazott.

Dr. Kiss János (Fidesz) frakcióvezető Simon Gáborhoz intézte a kérdést: nem éreznek ebben a témában összeférhetetlenséget a szocialisták. Olyan rendszer olyan tulajdonosát védik, amely az önök pártjához kötődik - fogalmazott. Mindezt erkölcsi alapon vetném fel...- fogalmazott. Elmondta azt is, olyan a szocialisták hozzászólása, mint egy siratóének. Siratják a Miskolc Kártyát, vagy tudatosan csúsztatnak vagy nem olvasták el az előterjesztést - mondta. Hiszen ez arról szól, hogy néhány partner nem akar részt venni ebben a rendszerben - tette hozzá.

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető hangsúlyozta: ezzel a döntéssel a miskolciak nem szenvednek kárt, csak a magáncég. Szerinte a szocialisták szándékosan csúszattak. AMikor a Miskolc Kártya ötlete felmerült a cél az volt, hogy egy kedvezménytadó kártyarendszer jöjjön létre - kezdte. Az a cég, amely a kártyarendszert kiépítette az miskolci cég volt, azóta ez a cég kikerült magántulajdonba - hangsúlyozta. És ez a probléma, amit a miskolciak befizetnek éves kártyadíjként, az egy magáncég zsebébe vándorol- fogalmazott. Fontos az eredeti cél megtartása, a miskolciak kapjanak lehetőséget a kedvezményekre, hogy ne más városokba menjenek el, például strandolni - mondta. Szerinte a lakcímkártya kedvezményre jogosítása jó ötlet, azt nem kell külön megvenni minden miskolcinak - hangsúlyozta.

Földesi Norbert szocialista képviselő hozzászólásában elmondta: a Miskolc Kártya egyetlen bűne - úgy gondolja az elhangzottak alapján -, hogy az X-Centrum tulajdonában van. Hangsúlyozta: attól óva intené attól a városvezetést, hogy a lakcímkártyás megoldást válasszák, mert ha mindenki kedvezményhez jut, senki nem jut kedvezményhez. Példaként hozta fel azt, ha például egy cukrászdában egy túros bukta 43 forint lesz egy miskolcinak, annak az az ára, de ha bejön valaki - a miskolci cukrászdaturizmus miatt - annak 73 forint lesz? - kérdezte. A képviselő azt si elmondta: sajnálják, hogy 14 ezer kártyatulajdonos nem indok arra, hogy átgondolja a városvezetés a kártyafelmondást.

Soós Attila (Fidesz) önkormányzati képviselő szerint a kártya hiába van levédve, azt gondolja, a Miskolc név nem lehet levédve. Hogyan került magántulajdonba ez a cég, miért jó a városnak, hogy egyik oldalon bevétele esik ki, miközben nem gazdagítja semmilyen formában a várost? - kérdezte. Az újrakiépítéssel kapcsolatban azt mondta: ha ezt valaki a várospénzéből építette ki, miért nem adja vissza a városnak. Szerinte nem nevezné népszerűnek azt a rendszert, amelyet a városlakók csupán 10 százaléka használ. Újból hangsúlyozta: nem a kártyarendszer szűnik meg, csak Miskolc város cégei lépnének ki belőle. Álságosnak nevezte azt is, hogy a kevdezményezettek körét akkor terjesztették ki, mikor jöttek a tavaly őszi választások. Szerinte érdemi felszólalást nem hallott, hogy miért kellene nekik ezt a rendszert fenntartani. Miért nem beszélnek arról, hogy miért vol szükség arra, hogy magánkézbe vándoroljon a cég és az önkormányzat ne részesüljön a haszonból - fogalmazott. Milyen érdekük kötődik ahhoz, hogy ezt, a város érdekét nem szolgáló rendszert fenntartsák - kérdezte a szocialistákat.


15.56: A térfigyelőkamerákról szólü napirend kapcsán újabb vita alakult ki: utólag akarja törvényesíteni ezek működését az önkormányzat?

Napjainkban egyre nagyobb az igény a közterületi térfigyelő kamerarendszer fejlesztése, bővítése iránt - hangzott el a testületi ülésen. Annak a napirendnek a kapcsán, amely arról rendelkezik, hogy az Avason, Diósgyőrben és a Martin-kertvárosban térfigyelőkamerákat helyezzenek ki.

A törvényi előírásnak megfelelően Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése a Rendőrséggel történt előzetes egyeztetés alapján a határozati javaslat elfogadásával olyan újabb bűnmegelőzési és bűnüldözési szempontból kiemelt területeket jelöl ki az Avas városrészben és Diósgyőrben, amelyek védelme érdekében a közterületi térfelügyeleti kamerarendszer bővítésre kerül, illetve utólagos jóváhagyásra terjesztjük elő a Martin-kertvárosban 2009. augusztus 19-én üzembe helyezett 5 db kamera helyszínét is - áll az előterjesztésben. Az avasi és diósgyőri kamerák megfigyelésére és az adatrögzítésre a már működő rendszerbe integrálva az Avasi, illetve a Diósgyőri Rendőrörs szolgálati helyiségében , illetve Közterületi Térfelügyeleti Szolgálat a Miskolc, Papszer u. 2. szám alatti épületében kerül sor, a martin-kertvárosi kamerák pedig a Vasúti Rendőrörs szolgálati épületébe vannak bekötve.

Jakab Péter (Jobbik) önkormányzati képviselő színjátéknak nevezte azt, ami a közgyűlésben zajlik. Utalt ezzel arra, hogy már korábban is utólag törvényesítette a testület néhány térfigyelőkamera működését. A képviselő szerint most is ez történik, hiszen van, ahol már az ezekhez szükséges infrastruktúrát is kiépítették a közgyűlés hozzájárulása nélkül. Úgy lehetne szabályos - magyarázta -, ha a rendőrség, közterület-felügyelet ajánlja, a város megvizsgálja pénzügyi lehetőséget, a közgyűlés pedig megszavazza.

A korábban történt utólagos megszavazás kapcsán kivizsgálást kért a Jobbik, de 7 hónap alatt nem derült ki semmi - mondta. Van azonban újabb két kamera - tette hozzá- , amiről ma dönteni kellene, ehhez már ki is épült az infrastruktúra, de ehhez a színjátékhoz frakciója nem adja a nevét. Miskolcon nemcsak cigánybiznisz van, de úgy látszik kamerabiznisz is - fogalmazott.

Dr. Kriza Ákos polgármester jogosnak nevezte Jakab Péter hozzászólását, kérte a városüzemeltetési bizottságot, hogy részletesen foglalkozzanak a kérdéssel és kiemelten kezeljék a felvetett problémát.

Dr. Kovács László (KDNP) képviselő szerint is nagy baj, amit felvetett Jakab Péter, de ez inkább szervezetlenség, mint törvénytelenség.

A fideszes képviselők azonban azt is elmondták, hogy fontosak ezek a kamerák, a város közbiztonsága érdekében. Mint fogalmaztak: a satatisztikák szerint ahol ezeket kihelyezik, csökken a rongálások, bűncselekmények száma, visszatartóereje van. Kiemelték azt is, hogy a játszótereket is be lehetne kamrázni, főleg a problémás helyen lévőket.


15.29: Javaslat nevelési-oktatási intézmények magasabb vezetői beosztására történő pályázat kiírására - ezt tárgyalja most a testület. Az önkormányzat ugyanis kiírta a pályázatot a Szabó Lőrinc, a Fazekas és a komlóstetői általános iskolák igazgatói posztjára. Mint ismert ezen intézmények tagiskoláit szeptembertől az egyház működteti. 


15.19: Javaslat pályázat benyújtására létszámcsökkentési döntésekkel kapcsolatos költségvetési hozzájárulás elnyerésére - jelenleg ezt a javaslatot tárgyalja a testület.

Ez áll benne: "A feladatellátás racionálisabb megszervezésénél az intézményeknél számolni kell a feladat- , gyermek- és tanulólétszám csökkenéséből adódó kevesebb csoport, osztály indításával. A központi költségvetés egyszeri hozzájárulást biztosít a helyi önkormányzatok részére feladataik racionálisabb ellátása érdekében hozott, létszámcsökkentést eredményező döntéseik miatt."

Azt is tartalmazza:

Az oktatási költségvetési koncepcióban szereplő változásokat figyelembe véve az alábbi költségvetési szerveknél kezdeményezzük – munkáltatók beküldött javaslatával együtt –  álláshelyek megszüntetését, mivel az érintett munkavállalók foglalkoztatására nincs lehetőség és 5 éven belül ezen álláshelyek visszaállítását nem tervezzük.

 

Az igényléssel érintett intézmények foglalkoztatotti létszáma

 

          

 

 

Költségvetési szerv, intézmény

          

2011. évi költségvetésben engedélyezett létszámkeret, álláshely (fő)

Létszámcsökkenés (fő)

          

2011. december  31-re engedélyezett létszám (fő)

II-35/22.316/2011. kgy.         

határozat

alapján

(fő)

- ebből          

igényléssel

érintett

(fő)

Fazekas-Istvánffy Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

          

 

139

          

 

-2

          

 

- 2

          

 

137

Herman Ottó Általános Iskola és Munkácsy M. Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

          

 

113

          

 

- 2

          

 

- 2

          

 

111

Avastetői Általános, Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

133

-2

-1

131

Debreczeni Márton Szakképző Iskola

88

-8

-1

80

Érintett intézmények összesen

473

-14

-6

459

Igényléssel nem érintett         

intézmények összesen

6608

-36

-

6572

Miskolc város összesen

7081

-50

-6

7031

 

Dr. Kiss János (Fidesz) frakcióvezető elmondta: a város 10 millió összegben juthat forráshoz, ez a mai helyzetben nagyon megbecsülendő.

Pakusza Zoltán (Jobbik) képviselő: szomorú előterjesztés, hiszen létszámcsökkentést, pedagógus-elbocsátást jelent. 


 

15.08: A város kilépne a Miskolc Turizmusáért Közhasznú Egyesületből és megszüntetné az együttműködési megállapodást. A kilépés nem jelenti azt, hogy az Önkormányzat nem támogatja a TDM rendszer kiépítését Miskolcon, hanem más társasági formában látja hatékonyabbnak a turisztikai szektor jövőjének koordinálását. Miközben az egyesület 44 millió forintot nyert el egy pályázaton, a kilépéssel ez is odalesz.

A szocialisták szerint a Miskolcon működő jelentős turisztikai cégek által alapított egyesület működését az előző városvezetés kiemelten támogatta, és megteremtette a szakmai összefogást és társadalmi partnerséget. Az egyesület működését – amely egyesület 44 millió pályázati forrást is elnyert – Kriza Ákos és csapata ellehetetleníti, veszélyeztetve ezzel az elnyert jelentős pénzösszeget és a kialakult szakmai összefogást.

Fedor Vilmos szocialista önkormányzati képviselő már reggel kérte, vegyék le napirendről a javaslatot. Beszélt arról is, hogy az egyesületnek 82 tagja van, a turizmus minden területe képviselteti magát. Elnöke Dombóvári Tibor, nemzetközi hírű fotóművész. A képviselő elmondta: mikor elolvasták az anyagot, úgy érezték, előre van egy forgatókönyv, azaz a városvezetés indokot talál ahhoz, hogy kilépjen az egyesületből. "Ezzel sok embert sértünk meg, akik az elmúlt 2 évben hittek abban, hogy Miskolc turizmusa előrevihető. Mint sok más terület, ez is önként vállalt feladata a városnak. Érthető, hogy a város csökkenteni akarja a kiadásait. De annak idején nem volt egyszerű Miskolcon elhitetni, hogy ha kiviszik ezt a szakmai területet az önkormányzattól, akkor jóbb lesz. Nehéz volt a működéséről is megállapodni, de végül mindenki támogatta. Most pedig azt mondjuk, hiába dolgoztak, és hiába volt az elnyert 44 millió forint is" - mondta Fedor Vilmos.

Kiemelte: a javaslat arra is hivatkozik, hogy szakmailag pontatlan volt a pályázat kiírása. A helyzet az, hogy a pályázatot országosan írták ki, a fontos az volt, a város szerezze meg a pénzt - fogalmazott. Az országban elsőként Miskolc nyerte el ezt a forrást.

 

Dr. Kriza Ákos polgármester válaszában elmondta:  egyetért azzal, hogy a városnak a turimzus lehet a kitörési pontja, de azzal nem, hogy a város olyan egyesületbe tegyen közpénzt, ahol a pénzek elköltése nem ellenőrizhető.

 

Czinkné Sztán Anikó, a Miskolci Turisztikai Kft. ügyvezetője is elmondta:  ez az egyesület 2009 őszén létrejött, ezalatt az idő alatt, az eredeti vállalások alapján már 2009-ben is kellett volna tevékenységet végezni. Mikor decemberbe bekerültek az egyesületbe - folytatta - , azt látták, hogy egy utazáson kívül szakmai döntés nem történt. A pályázati pénztől vártuk a csodát - mondta. 


13.28: Hat civil egyesülettel köthet megállapodást az önkormányzat: Bükkalja Táncszínház” Alapítvány,  Nyilas Misi Alapítvány,  Lévay József Közművelődési Egyesület, Montázs Drámapedagógiai és Közművelődési Egyesület, Dialóg a Közösségekért Közhasznú Egyesület, Észak-Keleti Átjáró Kulturális és Tudományos Egyesület. Az önkormányzat nem támogatja pénzzel az egyesületeket. Ezek a szerződések várhatóan 5 évre szólnak majd.

Fedor Vilmos szocialista képviselő elmondta: támogatják az előterjesztést. De ez új forma, mert korábban, mellérendeltek forrásokat, 1 millió forintot. Arra kérte a polgármestert, ezt a formát tartsák meg.

Dr. Kovács László (KDNP) önkormányzati képviselő örömmel fogadta, hogy olyan szervezetekkel köt megállapodást az önkormányzat, amelyek a magyar kultúra megőrzését tűzték ki célul.

 

Dr. Kriza Ákos polgármester ebédszünetet rendelt el. 


13.17: A Diósgyőri Birkózó Club eredményességi támogatása újabb vitát váltott ki a testületben. A képviselők abban egyetértettek, hogy erre szükség van és gratuláltak a sportolóknak, de egymásra mutogatva kérték számon a város jelenlegi sportéletét.

 

Javaslat a Diósgyőri Birkózó Club eredményességi támogatásának megítélésére ez az ötödik napirendi pont, mely arról szól, hogy 305 ezer forintot kapnak a birkózók – kétmilliós keretből – eredményességi támogatásként.

 A következők részesülnek ebből:

 - Deák Bárdos Mihály       Felnőtt Kötöttfogású EB        III. helyezés       2011.

- Nagy Cintia                     Junior Női EB                         V. helyezés         2010.

- Juhász Bence                   Ifjúsági Kötöttfogású EB       III. helyezés       2010.

-Dacher Michel                  Ifjúsági Kötöttfogású EB       V. helyezés         2010.

 

 

Dr. Zsiga Marcell alpolgármester szerint példaképként kell rájuk tekinteniük a miskolci fiataloknak. Majd gratulált a sportolók teljesítményéhez.

Dr. Kiss János (Fidesz) frakcióvezető is gratulált az érintetteknek. Egyik szeme sír a másik nevet - mondta. Örül a sportsikereknek, de a miskolci sportot olyan állapotban vette át a mostani vásrosvezetés, hogy rossz ránézni - fogalmazott. Úgy visszaesett a miskolci sportszínvonala, sportélete, hogy lehetetlen elvárni ilyen sikereket - tette hozzá. Emiatt - országos szinten is - az előző ország- illetve városvezetést okolta.

 

Totális tájékozatlanság uralja minden mondatát, mikor a miskolci sportról szól - kezdte felszólalását Bartha György szocialista képviselő. Hozzátette: az elmúlt nyolc évben a szakbizottságok feladat volt a díjazás. Aki azt állítja, az elmúlt nyolc évben nem voltak sportsikerei, nem ismeri eredményeket.

DVTK kapcsán elmondta: kiesett a csapat, de nem azért, mert Káli Sándor nem lőtt gólt, most sem azért nyert, mert dr. Kriza Ákos gólokat lőtt. Ez a város csapata - fogalmazott.

Dr. Kiss János, a fidesz frakcióvezetője így reagált: ismeri a város sportéletét, de ő tényeket állított, de a 8 hónap alatt ez volt az első előterjesztés, hogy díjazásban tudta részesíteni a sportolókat. Ha jó színvonalú lenne a sportélet, nem 8 havonta lenne ilyen előterjesztés.

Földesi Norbert szocialista képviselő elmondta: szívének kedves a vita, ami a DVTK körül kialakult. Örül, hogy a városvezetés neki látott a sportfejlesztésnek, de azzal nem ért egyet - amit a Fidesz állít -, hogy a szocialisták lerombolták volna a miskolci sportéletet. Kiemelte: a mostani városvezetés alatt ugyanis megszűnt a kézilabda és a salakmotorsport is, amelyre a miskolciak büszkék lehettek. Hangsúlyozta azt is, hogy nem az egymásra mutogatásnak van itt az ideje, hanem annak, hogy közösen tegyenek Miskolc sportjáért, közösen dolgozzák ki a sportkoncepciót.

 

Dr. Zsiga Marcell alpolgármester szerint az, hogy a kézilabdacsapat megszűnt az az előző városvezetés működésének eredménye volt. Sajnálja, hogy ezek a klubok - a salakmotor és a kézilabda - nem tettek eleget a pénzügyi- szakmai kötelezettségnek, amit az önkormányzat felé produkálni kellett volna.

 

Dr. Mokrai Mihály szocialista képviselő elmondta: mindent megtett az előző városvezetés a sportért. Ezek közül kiemelte a stadionépítést. Nem a politikusok mennek el sportolni, hanem a sportolók, a politika feladata, hogy ehhez a feltételrendszert kialakítsa - fogalmazott. Örüljünk annak, hogy vannak sportsikerek Miskolcon, kár volt ezt a napirendi pontot politizálással elrontani - fogalmazott.

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető szerint a DVTK mindenkié, ezért nem volt szerencsés, ezt a tavalyi kampányban a szocialistáknak kisajátítani.


12.45: Javaslat a települési képviselők, a tanácsnokok, a közgyűlési bizottságok tagjai tiszteletdíjáról, juttatásáról és költségtérítéséről szóló önkormányzati rendelet módosításáról tárgyal a testület. Ebben arról is szó van, hogy ha a képviselő nem tehet arról, hogy a közgyűlésen nem tud részt venni - például betegség miatt -, és ezt igazolni is tudja, akkor nem szankcionálják a hiányzását.

Dr. Simon Gábor szerint pontosítani kellene, hogy mi is ez az igazolás. Személyiségi jogot is sértene, ha a hiányzást orvosi papírokkal is igazolnia kellene - tette hozzá. Szerinte célszerű lenne az igazolás módját egyértelművé tenni. Feltette a kérdést, hogy lehetséges-e ezt módosítani a javaslatban. Dr. Kriza Ákos szerint volt arra idő, hogy módosító indítvány készítsenek, ilyen ad hoc javaslatokkal nem tud mit kezdeni.


12.32: Nemet mondott az ebédre a testület. Dr. Simon Gábor (MSZP) frakcióvezető tanácskozási szünet elrendelését kérte, utalva arra, hogy ez egyben ebédszünet is lehetne. A jelenleg dr. Zsiga Marcell alpolgármester által vezetett testület azonban ezt elutasította. Az alpolgármester szerint még van idő az ebédig.


12.27: Újabb fizetőparkolóhelyek lesznek Miskolcon, amennyiben a testület ma megszavazza a 3. napirendi pontot.

A városvezetés szerint erre lakossági kérésre kerül sor.

A javaslatban ez áll: "Az elmúlt időszakban újabb területek bevonása vált szükségessé. A rendeletmódosításban szereplő területeken az ott élők kérésére, a terület képviselőjének javaslatára a Régió Park Miskolc Kft. felmérést végzett, melyek alapján a terület bevonása indokolt.

A városban a gyakori mozgáskorlátozotti kártyával való visszaélések visszaszorítása érdekében elengedhetetlenül szükséges az 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet 17. §, illetve 41. §-al összhangban a helyi rendelet szigorítása a mozgáskorlátozotti kártya használatára vonatkozóan."

Perecsenyi Attila, a Régió Park Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: folyamatosan szondázzák a parkolóhelyeket és nézik, hol szeretnének a lakosok újabbat létesíteni. Ezért volt szükség erre a javaslatra - tudtuk meg.

Arról is beszélt, hogy bizonyos parkolókat átsorolnak más zónákba, attól függően, hogy kavicsos vagy aszfaltos parkolóról van szó.

Kovács Józsefné (Fidesz) önkormányzati képviselő elmondta: a fizető parkolók bevonására azért van szükség, mert a körzetében élők jelezték, hogy zsúfolt a parkolás, sőt aláírásgyűjtés is történt ez ügyben.

Seresné Horváth Zsuzsanna fideszes képviselő azt vetette fel, hogy az lenne az ideális, ha egyáltalán nem kellene parkolódíjat fizetnie a miskolciaknak, de erre a város anyagi lehetőségei miatt nincs lehetőség. Viszont kitért arra, hogy  jó lenne elgondolkodni, hogy a hétvégi parkolási díjakat átalakítsuk, például az idegenforgalmi helyeken vendégmarasztaló díjtételt.

Dr. Nánási Kocsis Norbert (Fidesz) önkormányzati képviselő elmondta: a Régiposta területén a hétvégi ingyenes parkolás örvendetes és tárgyalnak a parkoltatócéggel, újabb területek bevonásáról.

Dr. Mokrai Mihály (MSZP) önkormányzati képviselő így reagált, ilyen hozzászólásokat, mint a Fidesz részéről, még nem hallott, hogy mit kellene csinálni. Hiszen - folytatta - a várost ők vezetik, tehát megtehetik, hogy megvalósítsák ezeket.

Dr. Kiss János (FIDESZ) frakcióvezető szerint: ezek jobbító javaslatok voltak, amelyet egy képviselőnek joga van megtenni.

Beszélt arról is, hogy minden nagy város problémája, az autók száma nő, a parkolók száma viszont nem tud ilyen ütemben nőni. Ezért azt a javaslatot tette: figyelve a nemzetközi trendeket, megvalósítható lenne, hogy abból a bevételből, ami a parkolási díjakból bejön, az autósok olyan arányban veszik ki a részüket, amilyen terhelést okoznak. Azaz, meg lehetne vizsgálni, parkolási díjat annak arányosan kellene fizetni, hogy az adott parkolóban milyenek a parkolási viszonyok. Ha alig terhelt parkolóba áll be, akkor keveset fizet, ha nő a parkoló autók száma, akkor többet fizet - magyarázta.

Azt is figyelembe kell venni, hogy parkolási problémák nem csak parkolási övezetekben vannak, hanem azon kívül is - vélekedett. Vannak olyan lakótelepi részek, ahol mostanra megnőtt az autók száma, ez parkolási díjakkal nem oldható meg, de izgalmas kérdés lehet ennek megoldása - hangsúlyozta.

 

 

Az előterjesztés szerint:

A./ ZÖLD ZÓNA:

 

17. pont törlésre kerül:

Városház tér 7-11.sz. belső udvar. (Közterület - felügyelet udvara előtti zúzalékos terület)

 

98.              Csengey u. - Uitz B. u. sarok ( a volt Szentpáli István Szakközépiskola udvar)

 

B./ SÁRGA ZÓNA:

 

38.              Király u. 9-29. szám mögötti terület

 

39.              Király u. 25-29. szám előtti zúzalékos terület

 

40.              Bulcsú u.

 

41.              Városház tér 7-11.sz. belső udvar (Közterület - felügyelet udvara előtti zúzalékos terület)

 

 

C./ KÉK ZÓNA:

 

7.      Toldi utca (Mátyás király u. – Szent László u. közötti terület)

 

8.      Mátyás király u. 16-50. szám közötti szakasz

 

9.      Mátyás király u. 13. szám melletti és mögötti terület

 

10.  Szepesi Pál u.

 

11.  Volodga u. 6-26. szám közötti terület


Miskolc - A MIHŐ Kft. ügyvezetőjévé a Miskolc Holding Zrt. Igazgatósága 2010. december elsejével Vécsi Györgyöt választotta meg. Időközben a Miskolc Holding Zrt. vezetésében változás történt, amely után Miskolc MJV Önkormányzat Közgyűlésének határozata alapján ez év április 14-től a Miskolc Holding Zrt. igazgatóságának tagja, annak elnöke is Vécsi György lett. Részletek >>>


11.56: A zárt ülés után az első napirendi pontot kezdte tárgyalni a testület. Ez : a javaslat a műszaki ellenőrzési feladatok Miskolc Holding Zrt. részére történő átadásával érintett önkormányzati rendeletek módosítására. Azaz a MIK-be integrálódik a városfejlesztési igazgatóság és a Miberszolg  egy része (ingatlanok karbantartási, hibaelhárítási, beruházási feladatai), a másik része a holdingba (műszaki ellenőrzési feladatok). Dr. Mokrai Mihály (MSZP) önkormányzati képviselő kérdést intézett a városvezetéshez: a műszaki ellenőrzés elvétele mennyiben tenne jót, hiszen ebben az esetben a MIK ellenőrizni saját magát?

Dr. Kriza Ákos polgármester szerint összekuszálódott az előterjesztés, hiszen a beruházásokat a MIK végzi majd, az ellenőrzést pedig a holding.

Szélyes Domokos, a MIK ZRT. igazgatója elmondta: ez az előző közgyűlési ülés döntése volt, ez csupán technikai átvezetés. Ő is megerősítette azt, amit a polgármester mondott.  

A műszaki ellenőrzést ugyanazok a kollégák végzik majd, akik a Miberszolgnál, csupán racionalizálásról van szó - mondta az igazgató. 


11.10: Zárt ülés van, jelenleg személyi kérdésekben dönt a testület.


10.30:  Dr. Kiss János (Fidesz) frakcióvezető vette védelmébe dr. Kriza Ákos polgármestert, azzal a bírálattal szemben, melyet Szegedi Márton jobbikos frakcióvezető hozzászólásában elmondott.

A fideszes frakcióvezető elmondta: úgy érezte magát, mint egy kisdiák, akinek a tanárnéni sorolja, mi lesz a kötelező olvasmány: munkanélküliség megoldása, gazdasági helyzet javítása, stb.

Kiemelte azt is, hogy Szegedi Márton helyén könnyű ülni, mert 8 perces beszédben bírálhatja a városvezetést, de a polgármesteri székben nehéz, hiszen 8 év terheivel kell megbírkóznia. Ez a kihívás - fogalmazott. 


10.15: Dr. Kriza Ákos polgármester annyi megjegyzést fűzött Szegedi Márton beszédéhez, hogy meglepő számára, hogy a Miskolc Holding ügyeiről nincs információja, miközben a felügyelőbizottság tagja.

Dr. Simon Gábor (MSZP) frakcióvezetője azonban élesebben bírálta a jobbikos frakcióvezető hozzászólását és a polgármestert is, hogy nem lépett fel szigorúbban ellene. A frakcióvezető így fogalmazott:

elképesztő dolgok hangzottak, de erre az alpári színvonalra nem szeretett volna reagálni. Mint mondta: Szegedi cigányozott, zsidózott, buzizott, olyan dolgokról beszélt, ami nem Miskolc ügye. Arra kérte dr. Kriza Ákos polgármestert, hogy erélyesebbn járjon el ezekben az ügyekben, hiszen olyan dolgok hangzottak el, melyek a bűncselekmény határát surolják.

Dr. Simon Gábor kitért a pár hónappal ezelőtt bejelentett polgármesteri összeférhetetlenségre is, melyről törvényességi észrevételt kért a kormányhivataltól. Csak egy tájékoztató levelet kapott, melyben leírták, hogy az hat hónapig valóban fennállt az összeférhetetlenség ténye, sőt ezt a helyzetet törvénytelenül oldotta fel a testület - tudtuk meg.

Élesen bírálta a városvezetést: abban az ügyben is, hogy a kampány alatt 30 befektetőről beszéltek, ebből egy sem valósult meg. Azt halljuk: nincs pénz, nincs pénz...- mondta Simon Gábor. Hozzátette: a város kezd olyanná válni, mint egy fapados repülő...kivéreztették a miskolci salakmotos csapatot, az operafesztivált, megvontáka  támogatást a kocsonyafesztiváltól, nincs pénz kaszálásra, éppen ezért Miskolc toplistás a parlagfűben- sorolta.

Dr. Kriza Ákos ennyit reagált: a kormányhivataltól semmilyen észrevételt nem kapott a hivatal. A parlagfű júliusban virágzik - folytatta - az a repülől pedig, melynek ellopták a benzintankját nem tud gyorsabban menni.


10.01: Szegedi Márton (Jobbik) frakcióvezető a kormány munkáját bírálta napirend előtti hozzászólásában. Mint mondta: a Fidesz új korszakot, új világrendet, gazdasági szabadságharcot ígért, miközben még továbbra is érvényben vannak az előző országvezetés megszorító intézkedései.

Hangsúlyozta: elmaradt az elszámoltatás, és azt is kifogásolta, hogy a parlamentben nem szavazták meg Káli Sándor mentelmi jogának felfüggesztését.

Kitért a Nemzeti Színház ügyére is, és elfogadhatatlannak nevezte - ahogy ő fogalmazott -, hogy egy díszbuzi vezeti a nemzet színházát.

Elsikkadt a rendszerváltás, az elszámoltatás, újra a kéz kezet mos elve működik - mondta.

Miskolccal kapcsolatban beszélt arról, hogy a Szinva terasztól az Európa térig rohad minden. Rossz kivitelezés, rossz minőség, miközben a számlákon nem ez látszik - tette hozzá.

Miskolcon is ugyanazok az anomáliák, ugyanazok a problémák, mikor lesz változás Miskolcon - tette fel a kérdést. 


09.55: A város vezetése mindent megtett, hogy az Operafesztivál működjön, de 68 millió forintnál nem tudott többet adni - mondta Soós Attila (Fidesz) önkormányzati képviselő. Hozzátette: a polgármester közben járt abban is, hogy a minisztérium is támogassa a rendezvényt. Ezért álságosnak nevezte azokat a híreszteléseket, miszerint a város nem tartott volna be valamilyen, a fesztivál szervezőinek tett ígéretét - hangsúlyozta.


09.40: A Távol-Keleti tőke keresi a helyét, várhatóan meg is találja itt nálunk - mondta dr. Kriza Ákos polgármester. A közelmúltban ugyanis Dél-Koreában és Kínában járt, ahol befektetőkkel tárgyalt miskolci munkahelyteremtés kapcsán. Mint mondta - ezt már korábban sajtótájékoztatón is bejelentette - várhatóan egy ledösszeszerelő-üzem települ Miskolcra.


09.38: A szocialisták két napirend elhalasztását is kérték: a Miskolc Kártya ügyét illetve a Miskolc Turizmusáért Közhasznú Egyesületből történő kilépésről szólót. A testület egyiket sem támogatta.


09.35: A MISEK Kft. dolgozóinak bérkompenzációjáról szóló sürgősségi indítványt, melyet a szocialista frakció nyújtott be, nem vette fel napirendjére a testület.

A szavazás előtt dr. Simon Gábor (MSZP) frakcióvezető mondta el, hogy ebben az előterjesztésben 1000 család sorsáról van szó. Január 1-jével megváltozott a személyi jövedelemadó és az adójóváírás rendszere, ezáltal sok dolgozónak csökkent a bére. A legtöbb esetben bérkompenzációval a tavalyi szintre „emelték" a kormányzati és önkormányzati dolgozók bérét, ám a miskolci Semmelweis Kórházat működtető, városi tulajdonban lévő Misek Nonprofit Kft. ezt nem tette meg - mondta a frakcióvezető.

Kitért arra is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár is a bérkompenzációt sürgette.

A frakcióvezető azzal zárta hozzászólását, hogy kéri a testületet, tárgyalja az indítványt, hiszen 1000 család sorsáról van szó.

A testület 16-8 arányban leszavazta.

 

Dr. Kriza Ákos polgármester így reagált: a MISEK Kft. új menedzsmentje úgy vette át a kórházat, hogy az havi szinten 50 millió forint hiányt termelt. Ezt mára 5 millióra sikerült csökkenteni, de ez még mindig sok - hangsúlyozta. Azon dolgoznak, hogy a bérkompenzációt megoldják, erre az idén sor kerül, de felelőtlenül nem szeretnének ígérgetni - fogalmazott. 


Kapcsolódó cikkek:

Miskolc - Újrakezdik: saját nonprofit társaságot hoz létre az önkormányzat a turizmus fejlesztésére.

Miskolc - A miskolci közgyűlés csütörtökön ülésezik: a frakcióvezetőket a fontosabb napirendekről kérdeztük.

Miskolc - Több mint harminc előterjesztét tárgyalnak a miskolci képviselők csütörtökön.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában