Négyes interjú a miskolci közgyűlés előtt: mit mondanak a frakcióvezetők?

Akt.:
Miskolc – A miskolci közgyűlés csütörtökön ülésezik: a frakcióvezetőket a fontosabb napirendekről kérdeztük.

Dr. Kiss János (Fidesz) frakcióvezető

 Oktatást érintő változások

Az oktatást az új városvezetés stratégiai ágazatként kezeli, mert olyan oktatási struktúrát kell felépíteni, amelyből jól képzett fiatalok jönnek ki, akikről a város jó szívvel állíthatja a leendő befektetőknek, hogy képesek megfelelni a modern iparágak elvárásainak is. Ehhez egyaránt fontos a magas színvonalú általános-, és az erre épülő középiskolai képzés, valamint a folyamatos innováció.

Kilépés a Miskolc Turizmusáért Közhasznú Egyesületből

Miskolc turisztikai fejlesztése az MSZP irányítása alatt megrekedt. A városunkba érkező vendégeket egy kiürült, leromlott belváros fogadja. A város turisztikai koncepciója becsődölt, leghíresebb strandja és szállodája romokban hever, egyetlen nemzetközileg ismert fesztiválja van, amely folyamatosan veszít jelentőségéből. Mára nyilvánvalóvá vált, hogy az új városvezetésnek meg kell újítani ezt a területet is.

Diósgyőr-Lillafüred fejlesztése

Ismét csak arra a turisztika szervezetlenségre kell visszautalni, ami az MSZP idején jellemezte a várost. Szerencsésebb települések kiválóan megélnek feleannyi lehetőségből is, mint amennyivel Miskolc rendelkezik, azonban a szocialisták sem a várban, sem Lillafüreden nem tudtak olyan ötletekkel előállni, amik vendégeket vonzottak volna. Az új városvezetés arra készül, hogy végre olyan attrakciók jelenjenek meg a turisztikailag kiemelt zónákban, amelyek egyediek, és alkalmasak arra, hogy a város jelképei legyenek.

Új fizetős parkolóhelyek

Miskolc ugyanazokkal a problémákkal küzd a parkolás terén, mint a világ nagyvárosai. Az autók száma folyamatosan nő, a lakosok pedig gyakran saját ingatlanaik előtt sem tudnak már megállni. Az ilyen esetekben jogos igény a városlakók részéről, hogy a város olyan szabályozást alakítson ki, ami mindenkinek biztosítja, hogy a saját utcájában kiszámíthatóan tudjon parkolni, így jelen esetben is a lakók kérését tükrözi az előterjesztés.


Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető

Oktatást érintő változások

Most, a minden évben a júniusi közgyűlésen aktuális témáról van szó. A beiratkozások után felülvizsgáljuk az indítható csoportok és osztályok létszámát. A jövőre vonatkozóan el kell mondjam: amint ismertté válnak a megváltozó jogszabályi keretek, át kell gondolnunk Miskolc oktatási rendszerét. A cél a minőségi képzés fenntartása, a racionális gazdasági működés, a szakmai képzés struktúrájának folyamatos hozzáigazítása a munkaerőpiac igényeihez.

Kilépés a Miskolc Turizmusáért Közhasznú Egyesületből

Miskolc Önkormányzata nem látja biztosítottnak érdekeinek megfelelő súlyú érvényesülését a turizmus jelenlegi helyi szintű érdekképviseleti rendszerében. Számos miskolci turisztikai attrakció önkormányzati tulajdonban van, ezért az önkormányzat érdekeinek nagyobb súllyal kell megjelenniük. A cél, hogy eredményesebbé és magasabb színvonalúvá váljanak a vendégfogadás feltételei és hatékonyabb turizmus marketing tevékenység valósuljon meg városunk számára.

Diósgyőr-Lillafüred fejlesztése

Miskolc számára egy kitörési pont lehet a turizmus. Szégyen, hogy mit hagytak az új városvezetésre a szocialisták ezen a téren is. Tapolca leamortizálása sajnálatosan kihatott az egész városra. Mi dolgozunk azon, hogy Tapolca mellett Diósgyőr és Lillafüred is idegenforgalmi zászlóshajónk lehessen. A várnak és környékének fejlesztése örvendetes, jó irány. Diósgyőr-Lillafüred vonatkozásban ekkora léptékű fejlesztés talán még soha nem is volt.

Új fizetős parkolóhelyek

A parkolás vonatkozásában is rendet kell tenni városunkban. A rendezettség miatt több helyen a lakosság kéri a terület bevonását a fizető parkolási rendszerbe. Ennek nyilván forgalomszabályozási indoka van. A város parkolási cége a felmérések nyomán indokoltnak látja pár terület bevonását a rendszerbe. Szerintem preferálni kellene a mélygarázsunk, vagy a parkolóházunk használatát, de a legfontosabb a miskolciak véleményének megfontolása.


Dr. Simon Gábor (MSZP) frakcióvezető

Oktatási változások

A közgyűlés számos oktatással összefüggő előterjesztést tárgyal, melynek jelentős részét frakciónk támogatja. Támogatjuk az Alapító Okiratok módosítását és az indítható osztályok meghatározását is. Elfogadhatatlannak tartjuk azonban, hogy dr. Kriza Ákos, aki a munkahelyteremtés polgármesterének nevezte önmagát, tavaly novemberben 42, most pedig további 50 pedagógus elbocsájtását kívánja megszavaztatni a képviselőkkel.

Kilépés a Miskolc Turizmusáért Közhasznú Egyesületből

A Miskolcon működő jelentős turisztikai cégek által alapított egyesület működését az előző városvezetés kiemelten támogatta, és megteremtette a szakmai összefogást és társadalmi partnerséget. Az egyesület működését – amely egyesület 44 millió pályázati forrást is elnyert – Kriza Ákos és csapata ellehetetleníti, veszélyeztetve ezzel az elnyert jelentős pénzösszeget és a kialakult szakmai összefogást. 

Diósgyőr-Lillafüred fejlesztése

2008 októberében döntött a szocialista városvezetés a diósgyőri fejlesztési tervek elindításáról. 2009-ben már meg is határoztuk a fejlesztési célokat, amelyeket a jelenlegi városvezetés átalakít. Az átalakítás fájó pontja, hogy nagyon fontos fejlesztéseket hagynak el, ilyen a Tó-kert Anjou-ligetté történő átépítése, a kerékpárút építése a vár és Lillafüred között, és ilyen a tanösvény fejlesztése is.

Új fizetős parkolóhelyek

A városvezetés új parkolási koncepciót ígért, ehelyett azonban csak bővíti a parkolási zónákat. Az újabb bővítést azzal indokolja, hogy az ott lakók és a terület önkormányzati képviselője kéri a fizető rendszer bevezetését. Amennyiben ez tényleg a lakosság kérésére történik, úgy az előterjesztés támogatható, azonban ennek ellenőrzésére nincs lehetőségünk.


Szegedi Márton (Jobbik) frakcióvezető

Oktatást érintő változások

A város oktatási koncepcióját a koncepciótlanság jellemzi, melyben egyedül gazdasági szempontok érvényesülnek. Ennek jeleként a Fidesz idén 453 millió forintot vont ki az ágazatból. Az elmúlt közgyűléseken a Jobbik frakció felszólította alpolgármesterünket Zsiga Marcellt, hogy lobbizzon a készülő új oktatási törvény ellen, mely jelentősen sújtani fogja a pedagógusokat. Sem a Jobbik, sem a miskolci emberek nem kaptak érdemi választ ez ügyben.

Kilépés a Miskolc Turizmusáért Egyesületből

A szocialisták nyolc éve alatt a turizmus periférikus kérdéssé vált, amit jól mutat, hogy 2004 óta erőteljes visszaesés tapasztalható ezen a területen. Ezt a visszaesést sem az előző, sem a jelenlegi városvezetés nem tudta kompenzálni, ami annak is köszönhető, hogy a Miskolc Turizmusáért Közhasznú Egyesülettel kötött megállapodás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így időszerű az együttműködés felbontása.

Diósgyőr-Lillafüred fejlesztése

Miskolc idegenforgalma szempontjából meghatározó projektről van szó. Az elmúlt kilenc évben a turizmus fejlesztésében tapasztalható impotencia nem kímélte a város ezen kiemelkedően fontos pontjait sem. Örömteli, hogy végre elkezdődött a fejlesztés, melynek az iránya jó, de összességében kevés, hiszen jelenleg olyan, talán soha vissza nem térő EU-s források nyíltak meg, melyekkel három év alatt teljes egészében fel lehetne újítani a Diósgyőri várat és környékét.

Új fizetős parkolóhelyek

A fizetős területek kibővítésére irányuló lakossági igény érthető, hiszen így akarják elérni, hogy az ingyen parkolókat jellemző zsúfoltság megszüntetésével le tudjanak parkolni saját lakásuk előtt. Ugyanakkor a Jobbik frakció igazságtalannak tartja, hogy bárkinek is fizetnie kelljen azért, hogy lakóhelye közelében hagyhassa gépjárművét. Ne az ő rovásukra akarja a Régió Park Kft. kigazdálkodni a belvárosi mélygarázs megépítésére felvett egy milliárdos hitelt.


Kapcsolódó cikk:

Oktatás, parkolás, országzászló: üléseznek a képviselők

Miskolc – Több mint harminc előterjesztét tárgyalnak a miskolci képviselők csütörtökön.