Helyi közélet

2010.08.06. 21:02

"Kalandos" péntek után jöhetnek az elit csaták

<p>Tiszaújváros - A 12. TVK Triatlon Nagyhét pénteki hetedik napját a hirtelen jött óriási vihar alaposan megtépázta. Az elmaradt futóversenyek után ma remélhetően ideális viszonyok közepette rendezik meg Tiszaújvárosban az ETU Triatlon Junior Európa-kupát, majd vasárnap a 14. TVK ITU Triatlon Világkupát.</p>

Az országosan elrendelt narancssárga vihar riasztás sajnos Tiszaújvárosra vonatkozóan is jogosnak bizonyult. Az augusztus 6-án, pénteken, délután 4-kor villanásszerű hirtelenséggel és szinte esti sötétséggel érkezett orkán erejű szél sátrakat döntött össze, vaskorlátokat repített, megtépázott mindent, ami az útjába került. Az ítéletidő külön próbára kényszerítette a dr. Márkus Gábor vezette rendezői csapatot, melynek tagjai túlzás nélkül hősiesen helytálltak.

Egyéb iránt pedig a Jabil 1/3 Maraton elnevezésű pénzdíjas futóverseny, illetve az amatőrök számára kiírt 2 km-es kör lett volna a fő programja a 12. TVK Triatlon Nagyhét hetedik napjának. A 14 km-es távra vállalkozók szándékát az időjárás alaposan keresztülhúzta, a vis maior helyzet miatt le kellett fújni ezt a betétszámot.

Az óriási vihar teljesen használhatatlanná tette a futópályát, az útvonal jelentős részét képező kiserdőben rengeteg fa kidőlt, beázott az időmérő- és a hangosító berendezés, hosszú ideig nem volt áram a versenyközpontban – sorolta a károk egy részét dr. Márkus Gábor főrendező. – Hiába javult meg az időjárás a tervezett rajtig, olyan rövid idő alatt egyszerűen nem lehetett a pályát újjáépíteni, s közben elhárítani a balesetveszélyes szituációkat. Konzultálva a katasztrófavédelmi megbízottal, a város vezetésével és a névadó főtámogató illetékeseivel, nem tehettünk mást, mint a halasztás mellett döntöttünk. A futókhoz hasonlóan mi is sajnálattal vesszük, hogy így alakult. A nevezési díjakat persze mindenkinek visszafizetjük. Jelen állás szerint szeptember elején rendezzük meg a most elmaradt 2010-es pénzdíjas Jabil 1/3 Maratont, mely a Jabil 3próba szabadidősport sorozat záró felvonása is lesz egyben. A pontos dátumot a médián és a www.tvkmalitriatlon.hu honlapunkon keresztül ismertetjük majd.

Ifjúsági olimpikonjaink is

A Nagyhét folytatását jelentő augusztus 7-i programban az ETU Triatlon Junior Európa-kupa futam résztvevői mérik össze tudásukat. A 9 országból nevezett lányok versengésében 12, míg a 14 nemzetet képviselő fiúk csatájában 18 magyarért szurkolhatunk szombaton, 15 órától Tiszaújvárosban. A hónap közepétől Szingapúrban megrendezendő ifjúsági olimpián induló Dudás Eszter (Uniqa-Újbuda TC) és Hankó Gábor (TVK-Mali TK) egyaránt ott lesz a mezőnyben és természetesen mindketten szeretnének jól szerepelni.

A sprint távú futam egyébként - a belváros adottságai miatt - speciálisnak mondható, hiszen nem a klasszikus módon kell teljesíteni a távokat, hanem egy kicsit ,,összemixelve”. A rajtot követően 2,5 km futás vár a sportolókra, majd jöhet 10 km kerékpározás. A 750 méteres úszást középen kell abszolválni, hogy a Dísztóból partot érve jöhessen egy újabb 10 km-es bringázás, majd a mindent eldöntő, befejező 2,5 km-es futás.

Lábtenisz, streetball és TTT

A szabadidősport kedvelői sem maradnak esemény nélkül a Nagyhét második szombatján. Az Eötvös Gimnázium tornatermében 9 órától lábtenisz versenyt rendeznek 14 év alatti és feletti kategóriákban. Nevezni a helyszínen lehet, 8 órától 8.45-ig.

A streetball torna iránt érdeklődők idén is a Hotel Phőnix melletti nagy parkolóban pattogtathatják a labdát. Nevezés 14 év alatti fiú, 14 év feletti férfi és női kategóriákban 9 órától 9.45-ig, kezdés 10 órakor.

A Tiszaújvárosi Turista Triatlon (TTT 40) elnevezésű esemény résztvevői a Tiszaújvárosi SC Tisza-parti vízitelepéről indulhatnak, 8-10 óra között. A 9,2 km-es gyaloglásból, 6,5 km-es evezésből, és 29 km-es kerékpározásból álló erőpróba szintideje 7 óra, melyet 2, 3 és 4 tagú csapatok hagyhatnak maguk mögött. A teljesítésért – idén utoljára – természetesen itt is jár a tombolaszelvény.

A kis színpadon 10 órától a Holle anyó című népi gyermekjátékot mutatják be, 10.30-kor kung-fu bemutató, 11 órától a Kincses ládika titkait rajzfilmslágerek segítségével kereshetik a kicsinyek. Délután 4-kor a The Sun Girls zenél, 18.30-kor jön majd a Mustang Grapes. Este 8-kor a nygszínpadon köszöntik a másnapi világkupa résztvevőit, fél órával később pedig az Eddából ismert Slamo lép a világot jelentő deszkákra.

Tizenegy magyar a vk-n

A juniorok versengése kiváló felvezetést jelent a másnapi, augusztus 8-i, a világon egyedülálló módon egymást követően tizennegyedik alkalommal megrendezendő TVK ITU Triatlon Világkupára. Az olimpiai távú, így 1500 m úszásból, 40 km kerékpározásból és 10 km futásból álló viadalra 33 országból érkeztek nevezések. A hölgyek 10.30-kor, míg a férfiak 13.30-kor kezdik meg a küzdelmet a sajószögedi Tolnai-tóban.

A magyar hölgyek közül hatan – Balogh Barbara (ORTRI), Horváth Gréta (Kaposvári AC), Kovács Zsófia (GYÖTRI-Gyöngyös), Szalay Szandra (ORTRI), Tóth Zsófia (TVK-Mali TK) és Vanek Margit (Budaőrsi TKE) – indulhatnak. A férfiaknál öt magyar név - Bajai Péter (Mogyi SE), Fecskovics Attila (Debreceni Sportszolgáltató Kft.), Pocsai Balázs (Debreceni Sportszolgáltató Kft.), Rendes Csaba (TVK-Mali TK), Vanek Ákos (Budaőrsi TKE) szerepel a résztvevők között. Az érdeklődésre jellemző, hogy száznál is többen szerepeltek a várólistán, melynek éllovasaival kiegészülve alakult ki a 75-75 tagú mezőny.

Lehmann Tibor, a TVK-Mali Triatlon Klub vezetőedzője szerint a 10.30-kor rajtoló női futamon a tavaly Tiszaújvárosban ezüstérmes orosz Irina Abysova, a bronzos ausztrál Felicity Sheedy-Ryan, a szintén az elitben jegyzett brazil Carla Moreno, a brit Jodie Swallow és Vanessa Raw, a dán Helle Frederiksen, vagy a spanyol Maria Pujol is odaérhet a dobogó közelébe.

A 13.30-kor vízbe ugró férfiaknál a legnagyobb meglepetést a spanyolok tavalyi junior világbajnoka, Mario Mola okozhatja, aki a Dextro Energy Triatlon ITU Világbajnoki sorozat legutóbbi, londoni állomásán ötödik tudott lenni – fogalmazott a versenyzőként Eb-ezüst- és bronzérmekig, jutott sokszoros magyar bajnok szakember. – A Vladimir Turbaevsky nevével fémjelzett kiváló úszó oroszok némi szerencsével – tavalyhoz hasonlóan - idén is tarolhatnak. A brazil Reinaldo Colucci dobogós és Top10-es eredményekkel büszkélkedhet, így ő is bejöhet jó helyen. Több, ma még ,,ismeretlen” sportoló is szerepel a rajtlistán, akik közül véleményem szerint egy év múlva többet ismerősként figyelhetünk majd, mert addigra leteszik névjegyüket a nagy nemzetközi erőpróbákon.

Bizonyítani, hazai környezetben

A TVK-Mali Triatlon Klub az idei szezontól erősített Rendes Csabával. A 27 éves esztergomi sportember, aki eddig valamennyi korosztályos válogatottban helyet kapott, nem titkolt célja London.

- Olimpiai indulásomhoz nélkülözhetetlen, hogy a világranglistán minél előkelőbb helyre zárkózzak fel, így kerülve közelebb a világ elitjéhez – mondta Rendes Csaba. - Csak így érhetek oda az ötkarikás kvalifikációt jelentő pozícióba. Közben néhány ,,nagy dobásra” is vágyom, jelesül dobogóra állni ITU-pontszerző versenyeken, a világkupákon növelni a Top20-as helyezéseim számát. Örülnék, ha ez utóbbi a hétvégén, Tiszaújvárosban is összejönne!

A MOL-csoport Új Európa Alapítványának támogatását évek óta maga mögött tudó Tóth Zsófia szintén ettől az évtől erősíti a TVK-Mali Triatlon Klubot.

Sajnos 2010 eddig egy hosszan elhúzódó légúti betegségemnek ,,köszönhetően” nem a terveim szerint alakult – hangsúlyozta a 21 esztendős triatlonos hölgy. - Júniusban elkezdődött az olimpiai kvalifikáció, bízom benne, hogy már teljesen egészségesen indulok a hétvégi tiszaújvárosi világkupán. A lelkes és hozzáértő hazai közönség előtt mindenképpen szeretnék jól szerepelni, no és az itt begyűjthető kvalifikációs pontokra is nagy szükségem van.

A verseny után, 16 órakor a Dominó Trió zenél, 19 órakor kezdődik a szabadidősport eseményeken begyűjtött tombolaszelvények sorsolása. A nagyszínpad első esti fellépője 20.30-tól Korda György és Balázs Klári. A 21.15-kor ,,rajtoló” világkupa-eredményhirdetés után, 22 órától Tabáni István koncertezik.

Időszakos útlezárások

Atiszaújvárosi 12. TVK Triatlon Nagyhét sporteseményeinek biztonságos lebonyolításához az alábbi napokon, a felsorolt utakon időszakos lezárásra kell számítani:

Augusztus 07. , szombat, ETU Junior Triatlon Európa-kupa, 15:00 – 17:30: Úszás: Dísztó; kerékpár: Bethlen G. út – Lévay út - Szent István út – Kesznyéteni út – Szent István út – Bartók B. út – Bethlen G. út; Futás: Bethlen G út – Rózsa út – Kazinczy út – Ifjúsági Park – Bartók B. út - Bethlen G. út

Augusztus 08., vasárnap, 14. TVK ITU Triatlon Világkupa, 10:15 – 16:00: Úszás: Tolnai-tó (Sajószöged); Kerékpár: Sajószöged 35-ös számú főút - út – Sajóörös – Kesznyéteni út – József A. út - Szent I. út – Árpád út – Örösi út – Mátyás Király út –Bartók B. út – Bethlen G. út – Rózsa út – Munkácsy út – Lévay út – Örösi út – József A. út; Futás: Bethlen G. út – Lévai út – József A. út – Szent István út – Dísztó körüli sétányok –– Bartók B. út – Bethlen G. út.

Az útlezárásokból adódó esetleges kellemetlenségekért a szervező bizottság ezúton is elnézését kér.


Bringa után a duatlon csúcs is megdőlt

boon | 2010.08.04 20:52
A 12. TVK Triatlon Nagyhét ötödik napjának sport-étlapján a duatlon váltó szerepelt. A tavalyi közel, egyenként három tagú egység helyett ezúttal 143 trió sorakozott fel a rajtnál, ami a tavalyi 97-hez képest újabb részvételi csúcsot jelentett, a keddi kerékpározás után már a másodikat.

Újabb bringás rekord: 1605-en tekertek!

boon | 2010.08.03 20:14
Tiszaújváros - Ameddig a szem ellátott, sőt még azon túl is csak kerékpárosok népesítették be Tiszaújváros központját, a 12. TVK Triatlon Nagyhét negyedik napján.

925-en húztak ,,nyúlcipőt”

boon | 2010.08.02 20:31
Tiszaújváros - A futás volt a középpontban a 12. TVK Triatlon Nagyhét augusztus 2-i, harmadik napján. Tiszaújvárosban ezúttal is nagyon sokan, közel ezren húztak „nyúlcipőt”.

Triatlon: Heteskenusok kezdték a sorsjegy-gyűjtést

boon | 2010.08.01 20:32
A 12. TVK Triatlon Nagyhét augusztus 1-i második napján – a hetes-kenuk vetélkedésével - elkezdődött a sorsjegyek gyűjtése.

Elrajtolt a tizenkettedik Nagyhét

boon | 2010.08.01 16:54
Július 31-én, szombaton kora délután kezdetét vette Tiszaújvárosban az idei, sorrendben már tizenkettedik TVK Triatlon Nagyhét, mely augusztus 8-ig kínál páratlan sportélményt és kikapcsolódási lehetőséget az érdeklődők számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában