Helyi közélet

2010.07.22. 14:39

Megválaszol(hat)atlan kérdések

<p>Miskolc - Az eredmény komplex vizsgálata után derülhet ki, hogy miképpen kell kiépíteni az új védekezési rendszert.</p>

Igazolta-e a vizsgálat, hogy az ártérbeépítés is közrejátszott az árvíz kialakulásában? Ezt a kérdést is feltettük az illetékeseknek a felsőzsolcai árvíz kapcsán, de választ eddig nem kaptunk rá. Igaz, a kérdés óta sok minden történt az ügyben, például az is, hogy ügyészségi vizsgálat indult Milánkovics Ernő felsőzsolcai, fideszes önkormányzati képviselőkezdeményezésére. A vizsgálatot többek között azért kezdeményezte, hogy a fenti kérdésre válasz szülessen.
 

Hírzárlat van

 
Kérdéseinket először a helyi vízügyi igazgatóságnak tettük fel, ám kiderült, ők nem nyilatkozhatnak, csakis államtitkári szintről várhatjuk a válaszokat. Először meg is érkeztek (első keretes írásunkban olvashatók, kissé semmitmondóra sikeredtek.) A második, részletesebb kérdéscsoportra pedig másfél hét alatt nem kaptunk válszt. Annyit mondtak sokadik érdeklődésünk után, hogy az ügyészségi vizsgálat lezártáig hírzárlat van náluk, és bár a válaszok megszülettek a többi, a vizsgálatot nem érintő kérdésre, de az államtitkár átolvassa előbb azokat.
Annyit mindenesetre más forrásból sikerült megtudnunk, hogy elkezdődött a történtek modellezése, ahhoz viszont hosszú idő kell, hogy kiderüljön, hogy is történt az árvíz valójában. Az eredmény komplex vizsgálata után derülhet ki, hogy miképpen kell kiépíteni az új védekezési rendszert. Az általunk megkérdezett vízügyi szakemberek szerint a Felsőzsolcát elöntő árvíznek semmi köze a Miskolc melletti ártérbeépítéshez, hiszen elenyésző – néhány centinyi – az a duzzasztás, amit az ottani építmények okozni tudnak. Persze, meg kell várni a vizsgálat végeredményét.
 

Több víz

 
Ők úgy látják, az a baj, mindenki emberi tényezőhöz akarja kötni a történteket, holott természeti katasztrófa történt. Olyan mennyiségű eső hullott le, ami korábban sosem. És bár Miskolcnál is kiépültek korábban az árvízvédelmi töltések, de ezek egy méternyi víz biztonságos kivédését célozzák meg, ez hatóságilag is így volt engedélyezve. A víz azonban ennél magasabb volt. Lehetne tovább építeni, de hozzá kellene rendelni a pénzt is. Hogy hogyan, mekkorára, hová, és mennyi pénz kellene rá, ezekről a történtek vizsgálata után volna érdemes beszélni. Ezek a kérdések is szerepelnek az illetékes minisztériumnak (annak államtitkárához) küldöttek között, és amelyekre a válasz még nem érkezett meg.

- ÉM-HM -


A minisztérium első válasza

eszak | 2010.07.22 14:50
A térség árvízi biztonságához szükséges beavatkozásokat a helyi vízügyi igazgatóság hosszú távú árvízvédelmi fejlesztési terveikben már korábban meghatározták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában