Helyi közélet

2010.06.28. 09:57

Sikeres tanévet zár a Miskolci Egyetem

<p>Miskolc - A napokban kezdődött diplomaátadó ünnepségek után június 26-án, szombaton hivatalosan véget ért a 2009/2010-es felsőoktatási tanév a Miskolci Egyetemen - az árvíz okozta nehézségek okán azonban meghosszabbított vizsgaidőszakban tehetnek eleget tanulmányi kötelezettségüknek az érintett hallgatók. A 275., jubileumi tanévét zárta az intézmény a Selmeci Akadémia jogutódjaként, mely prof. Dr. Patkó Gyula rektor értékelése szerint számos eredményt hozott.</p>

A jubileumi tanév az ünneplés jegyében telt. Az év egy különleges és rendkívül sikeres ősbemutatóval kezdődött: Carmina Universitas címmel Csemiczky Miklós zeneszerző komponálásában selmeci diákdalok csendültek fel. A tanév során további megemlékezések, konferenciák zajlottak, sőt az egyetem történetét bemutató kiállítás nyílt. Az 1735-ben alapított Selmeci Akadémia méltó szellemi örököseként a Miskolci Egyetem tavasszal Kiváló egyetemi címet kapott. Ez az elismerés is igazolja, hogy jelentős értékekkel rendelkezik az universitas.

Sikeres projektek, szoros költségvetés

Az egyetemen folyó munka sikerét az elismerések mellett a sikeres pályázatok is bizonyítják. A több éves előkészítő munka gyümölcse – nyertes TIOP- és TÁMOP-projektek – ebben az évben ért be. Ennek leglátványosabb jelei: megkezdődött az egyetem eddigi legnagyobb mértékű, 6,5 milliárdos felújítása, és a Zenepalota rekonstrukciója is. A fejlesztésekre irányuló törekvések természetesen folyamatosak, jelenleg is több pályázat elbírálására vár az egyetem. A nehéz gazdasági helyzetben a sikeres pályázatok különösen jelentősek, hisz a többi felsőoktatási intézményhez hasonlóan a Miskolci Egyetem költségvetése is csökkent.

Oktatás: fiatalabbaktól az idősebbekig

Az anyagi gondok leküzdése mellett az oktatási reformokhoz is sikeresen alkalmazkodott az intézmény: teljes mértékben átállt a Bologna típusú képzésre. A néhány éves tapasztalatszerzés után már elkezdődtek az első korrekciók, így néhány szakon módosították a tanterveket. Az universitas nagy előnye, hogy a hallgatók az alapképzés elvégzése után zökkenőmentesen tudják folytatni tanulmányukat a mesterképzésben. Nemcsak az itt tanult hallgatókat vonzzák a Miskolci Egyetemen hirdetett MSc szakok, hanem a más egyetemeken, főiskolákon végzetteket is. Sőt, ettől a tanévtől az idősebbek számára is kínál tanulási lehetőséget az egyetem. Az országban egyedülálló kezdeményezésnek köszönhetően az idén vehette át először oklevelét mintegy 100 hallgató Szépkorúak Akadémiáján.

A június 18-án kezdődött diplomaátadó ünnepségeken a Miskolci Egyetem nyolc karának és egy intézetének mintegy 1200 végzős hallgatója vette át felsőfokú oklevelét. A fiatalok a selmeci hagyományok szerint június 23-án este fáklyás felvonulással búcsúztak a várostól is.


Diplomások névsora: Gazdaságtudományi Kar

boon | 2010.06.27 13:28
A Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karán 2010-ben végző hallgatók névsora

Diplomások névsora: Bölcsészettudományi Kar

boon | 2010.06.27 13:26
A Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karán 2010-ben végző hallgatók névsora

Diplomások névsora: Gépészmérnöki és Informatikai Kar

boon | 2010.06.27 13:24
A Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karán 2010-ben végző hallgatók névsora

Bölcsész diplomaosztó a Miskolci Egyetemen

boon | 2010.06.25 20:48
Miskolc - Nézze meg a Miskolci Egyetem diplomaosztóján megörökített pillanatokat!

Színesdiplomát kaptak a pedagógusok Miskolcon

eszak | 2010.06.25 16:33
Miskolc - Színesdiploma átadó ünnepséget tartottak pénteken a megye házán. Óvónők, tanárok vehették át az elismerést.

Milyen volt az egyetemi tanév?

boon | 2010.06.20 13:44
Miskolc - Egyetemi hallgatókat faggatunk arról, hogy milyen volt a tanév?

Interjú Patkó Gyulával: „Benne vagyunk az első tízben”

boon | 2010.06.20 11:45
Miskolc - Az intézmény rektora szerint kezdik megszeretni a fiatalok a Miskolci Egyetemet, hiszen amíg országosan csökken az egyetemekre jelentkezők száma, Miskolcon nő.

Diplomával a zsebükben indulnak útra

eszak | 2010.06.19 12:43
Miskolc - Pénteken elkezdődött a Miskolci Egyetemen a diplomaátadó ünnepségek sora.

Rendkívüli vizsgalehetőségek a Miskolci Egyetemen

boon | 2010.06.08 14:36
Még a tavaszi szemeszter végén, külön záróvizsga keretében lesz módja szakdolgozata, diplomaterve megvédésére a Miskolci Egyetem azon hallgatóinak, akik az árvíz sújtotta területeken kerültek nehéz helyzetbe, vagy a gátakon segítenek az árvíz ellen küzdőknek – így rendelkezett Dr. Patkó Gyula rektor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában