Helyi közélet

2010.05.10. 07:52

Káosz a melegutalvány körül

<p>Avagy: hol, milyen feltételekkel fogadják el Miskolcon a melegétkezésit? Leteszteltük.</p>

Nincs egység a kereskedelemben, hogy mire fogadják el a melegétkezési utalványokat, ezért úgy gondoltunk felkeresünk néhány üzletet és magunk tapasztaljuk ki: hol, mit fizethetünk a rózsaszín utalvánnyal.

Nem állítanánk, hogy tesztünk rendbe teszi a zűrzavart. Sőt még csak alapvető szabályokat sem tudtunk felállítani, hogy mi az, amire biztosan elfogadják, mert ahány üzlet, annyi szokás...

Elvileg ugyan vannak alapvető szabályok, mint például az, hogy vegyi árut és élvezeti cikkeket nem vásárolhatunk utalványon, de a gyakorlatban ez nem mindenhol tartják be. Egy biztos: a pénztáros jóindulata és szimpátiája is szerepet játszik abban, hogy elveszi-e ezt a fizetőeszközt.

Egyre több helyen

Az év elején minden munkavállalót arculcsapásként ért, hogy az új adózási szabályok miatt átalakult a cégek által a munkavállalók számára nyújtott juttatások szerkezete. Amiből januártól a legnagyobb szeletet a meleg étkezési utalványok hasítják ki. Volt is nagy zűrzavar az elfogadást illetően, eleinte csak a hivatalos elfogadóhelyeken vásárolhattuk le ezeket, úgy, mint a cukrászdák és az éttermek. Mindeközben Miskolc néhány élelmesebb hentese beállított az üzletbe egy kis kolbászsütőt (ha nem volt), ami után fél Miskolc vígan ezekre a helyekre hordta a "rózsaszín forintokat". Később, az adóhivatal megnyilatkozás után, miszerint nem ellenőrzik az elfogadást, lehetőség nyílt, hogy a nem hivatalos elfogadóhelyeken is fizessünk a melegétkezésivel. Örvendetes, hogy ekkortól az összes szuper-hiper-giga áruházban fizethetünk a cafetériával (kivétel a Metró Áruház), csakúgy mint a kisebb, lánchoz tartozó boltokban. A kis maszek ABC-k többsége azonban nem fogadja el utalványokat.

Szabályos, nem szabályos

Ad abszurdum, hogy bár az egész még így sem igazán legális, mégis szabályokat állítottak fel az üzletek, hogy mire fogadják el az utalványt, pontosabban: mire és hogyan fogadják el. A hogyanon a nagyáruházak esetében van hangsúly, azoknál ugyanis legalább egy helyben sütött terméket kell venni (ha van ilyen), hogy elvegyék a pénztárnál ezt a fizetőeszközt, de ez esetben sem fizethetünk csekkel vegyiáru és élvezeti cikkek vásárlásakor. Ha nincs (helyben sütött termék) a boltban akkor csak az utóbbi két kitétel igaz, azon kívül bármit vehetünk.

Találkoztunk olyan áruházlánccal is, ahol a hivatalos verzió szerint csupán készételeket , konzerveket, mirelit terméket, helyben sütött pékárut és cukrászati, valamint grill, pizza, és melegkonyhai termékeket vehet a cafetériás vásárló, vagyis tartós élelmiszereket, üdítőket például nem. Ennyire szigorú hozzáállással azonban (szerencsére) a valóságban sehol nem találkoztunk! Sőt! Szerkesztőségünk 8 üzletben tett próbát, ebből csupán egyszer utasították el a melegutalvánnyal való fizetést, az egyik hipermarketben, ahol néhány tiltólistás vegyiáru és élvezeti cikknek minősülő termék is került a futószalagra. Hasonló felállásban vásároltunk a Győri kapuhoz közel eső szupermarketben, igaz itt már helyben sütött terméket is vettünk, de dohányárut is, mégis elvették az utalványunkat.

A legszemtelenebbek egy belvárosi üzletben voltunk, ahol csupa, élelmiszernek a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető termékeket vettünk. Itt is elvették a melegétkezési utalványt, akárcsak egy lakótelepi, lánchoz tartozó üzletben ahol pedig még buszjegyet is vettük utalványra. Igaz a pénztáros ránksandítva kérdezte/közölte: "Ugye tudja, hogy ezt nem szabad venni belőle?", de már vette is el a rózsaszín papírt.

Nagyjából ennyiből is kiderül, hogy a kisebb üzletekbe nagyobb szerencsével járunk.

Amit még tapasztalatunk: kevés helyen adnak vissza az utalványból, de ez a régi típusú csekknél sem volt másként. És még egy jó tanács, amivel egyszerűen elkerülhetjük a pénztári kellemetlenséget és félreértést: kérjék meg a pénztárost, hogy azokat a termékeket, amiket nem fizethetnek utalvánnyal blokkolják külön.

- OlKa -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában