Helyi közélet

2010.02.07. 13:07

Mint a mesében: volt – egyszer

<p>Miskolc - Ismét nem jutnak hozzá a gyermekorvosok a pneomococcus elleni vakcinához...</p>

Botrányos és minősíthetetlen – e jelzőkkel illette dr. Török Lajos főorvos, miskolci gyermekgyógyász háziorvos a pneumococcus ellenivédőoltással kapcsolatban kialakult helyzetet tavaly márciusban. Miként akkor, most ismét nem jutnak hozzá a vakcinához az ÁNTSZ-nél. Hiába az ütemterv, a következő esedékes oltásról kiértesített szülőket gyermekestül vissza kell fordítani.

Nehéz kezdet...

Mint arról többször is írtunk: 2008 októberétől ingyenessé tették a pneumococcus elleni védőoltást hazánkban, igaz, az utolsó percig bizonytalan volt, hogy teljeskörűen-e. Aztán eldőlt: a védőnők és a háziorvosok feladata az oltás szervezése, utóbbiak számára a beadása, az ÁNTSZ pedig biztosítja az oltóanyagot minden 2 év alatti gyermek számára. Hamar kiderült azonban: Miskolcon (de az ország más részein is) akadozik az ellátás.

Több hónapon át tartó huzavona után az ÁNTSZ közleményt adott ki tavaly áprilisban: fél év után megvizsgálták, hogy megfelelően juttatták-e el az oltóanyagot az orvosokhoz, illetve az előírtak szerint adták-e be azokat. Ennek alapján megállapították: hogy van oltóanyag, s folyamatosan biztosítani tudják az utánpótlást.

Kin múlik?

A miskolci gyermekgyógyászok többször is azt fontolgatták, hogy ellenhirdetést tesznek közzé.

– Az emberben forr a méreg, hiszen a médiában egyre-másra találkozik a reklámmal: „Kérje gyermekének a pneumococcus elleni ingyenes oltást az orvosánál!” Mintha rajtunk múlna! – háborog a főorvos.
Kérdéseinket február 1-jén délelőtt eljuttattuk az ÁNTSZ regionális intézetéhez, ahonnan órák múlva azt a választ kaptuk: „Az ÁNTSZ illetékes szakembereinek egyéb elfoglaltsága  miatt a mai napon nem tudunk választ adni a kérdésekre.”

 Nehéz választás

 Az ÁNTSZ Észak-magyarországi Regionális Intézete kérdéseinkre várt válaszok helyett az alábbiakról tájékoztatatta a Prevenar oltóanyaggal kapcsolatban lapunkat:

„Ezen a héten 1260 adag Prevenar oltóanyag jut el február 2-án az észak-magyarországi régióba, majd a következő hetekben további utánpótlás érkezik. A házi gyermekorvosok az ÁNTSZ regionális intézeteinek jelzik, hogy mennyi oltóanyagra van szükségük, s ennek megfelelően kapják meg a szükséges vakcinát.”

Ehhez képest a gyermekorvosok a következő levelet kapták az ÁNTSZ-től, február 2-i keltezéssel: „A mai nap leszállításra került intézetünk részére 340 adag Prevenár oltóanyag. A mennyiségre való tekintettel minden egészségügyi szolgáltató részére 5 adagot áll módunkban biztosítani. Az aránytalanul alacsony szám miatt a differenciálásra nincs lehetőség. Megköszönjük türelmüket.”

Megkérdeztük Dr. Török Lajos főorvost, az ő körzetében hány darab vakcinára volna most szükség. Mint mondta, pillanatnyilag is legalább a most biztosított háromszorosára. Kis páciensei közül kettőnél most kellene elkezdeni az oltássorozatot, a többieknél pedig folytatni kellene. Nem tudja, melyiküket részesítse hátrányban.

 6 kérdés az ÁNTSZ-hez

Az Észak-Magyarország által (február 1-jén) feltett kérdések

Mióta áll fenn a Prevenar oltóanyag hiány?
Mi az oka?
Mikorra tudja az ÁNTSZ itt, helyben is biztosítani?
Mit tudnak tenni azért, hogy ez többé ne forduljon elő (folyamatos legyen az ellátás)?
Miért nem adták a közvélemény tudtára hirdetményekben, hogy ez a helyzet, miért az orvosoknak kell szabódniuk?
Az érintett orvosokat milyen formában tájékoztatták (ha ugyan...)?

 Tudott róla?
A Prevenar ugyan nem véd a baktérium valamennyi típusától, de a leggyakoribbaktól igen. 1-6 hónapos kor között 4 oltás szükséges, fél éves kor fölött is 2-3 bizonyul eredményesnek. (Patikában vásárolva a vakcina ennyiszer 16 ezer forint.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában