Helyi közélet

2009.01.07. 09:35

Miskolci driftkorszak - riszálom úgy is, úgy is

<p>Miskolc – Esik a hó, de kit érdekel most a hógolyó és a szánkó, mikor jöhetnek a kézifékes fordulók és a keresztben bevett kanyarok! De mit szól ehhez a rendőrség?&#160;<A href="http://video.boon.hu/video/35977/teli-autozas-a-bukkben" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

"Alig várjuk, hogy essen a hó, már ülünk is a haverokkal a kocsiba és megyünk csúszkálni!" - lelkendezik az egyetemista Richárd, aki csupán keresztnevét vállalja cikkünkben. A kollégiumban futótűzként terjed a hír, ha az út kellően síkossá válik, a diákok pedig autóikkal konvojt alkotva vonulnak a legközelebbi áruházi parkolóba, zsákutcába vagy elhagyatott útszakaszra kipróbálni, hogy mit tud a verda. "Magunknak csináljuk. Meg a lányoknak" - teszi hozzá vigyorogva a fiú.

A csajok sikítoznak

Az anyósüléseken rendszerint sikítozó leányzók kapaszkodnak és csodálják a rettenthetetlen sofőrök ügyességét. "Néha videóra vesszük az egészet."

Talán a normál városi közlekedéshez szokottak és a KRESZ szabályait betartók számára nem egészen világos, hogy mi olyan nagy élmény ebben, miért csinálják. "Nincs miért. Csúszik az út. Húzod a kéziféket és mész keresztbe" - magyarázza. "De volt már olyan élményünk, amit nem kívánunk vissza. Egyszer Tokajban jöttünk a hegyről lefelé vagy hatvannal-hetvennel, a havon. A hajtűkanyarokban csontkeresztbe állt az autó. A síelők gyalogoltak fölfelé, és amikor találkoztunk, csak úgy ugráltak el előlünk. Négy-öt autóval mentünk ki. Akkor nagyon megijedtünk. Most már nem csinálnék ilyet" - vallja be. "Néhány éve még népszerűek voltunk, mindenki ismerte a kocsinkat arrafelé" - derül fel újra. "Hányszor besokalltunk, árokba borultunk! Húzgáltuk ki egymást, ezért sem szabad ilyesmit egyedül csinálni."

Kocsit forgatni tilos

A rendőrség szerint azonban sehogy sem szabad. "A rendőrség tud róla, hogy ha beköszönt a hideg idő, leesik a hó, vannak ilyen csúszkáló, autót forgató autósok. Ez a közutakon kevésbé, inkább a hegyvidéki tájakon, Borsod megyében leginkább a Bükk-hegységben jellemző" - tájékoztat Dobi Tamás, a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs munkatársa. "Mindig a konkrét eset határozza meg, hogy milyen büntetésre számíthat a sofőr. Ha bebizonyosodik a szándékosság, és a sofőr például egy tömött buszmegálló közelében forgatja meg az autót, azzal már veszélyezteti a közlekedés biztonságát, vagyis bűntettet követ el. De sok függ a körülményektől. A rendőrök mindig az eset súlyának megfelelően járnak el" - mondja.

A főszabály szerint nemcsak a közúton, a szántóföldeken sem csinálhatnak ilyesfajta veszélyes manővereket az autósok. Ha mégis megteszik és balesetet okoznak, a rendőrség a KRESZ szabályai szerint fog eljárni velük szemben. Dobi Tamás fontosnak tartja azonban hangsúlyozni, hogy a téli csúszkálás, gumicsikorgatás a tapasztalatlanságból is adódhat. A rutintalan vezető akár meg is perdülhet az úton. Mindenesetre számítani lehet a folyamatos rendőri ellenőrzésekre.

Nézze meg a videót is

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában