Helyi közélet

2008.12.18. 14:18

Berentén nem lyukadhat ki a szociális háló

<p>Berente - Ritka kivételnek számít és nemcsak megyénkben a berentei önkormányzat. Nincsenek anyagi gondjaik egyelőre, és a recesszió sem befolyásolhatja annyira negatívan, mint az országosan több száz sanyarú sorsra ítélt helyhatóságot.</p>

Berentén a globális válság ellenére sem lyukadhat ki a szociális háló – jelentette ki Juhász József, az észak-borsodi település polgármestere.A tartalékkeret terhére 17 milliós támogatást kapnak a lakosok.

Gondoskodó önkormányzat

A mostani rendkívül lehangoló gazdasági helyzetre való tekintettel egyszeri alkalomként családonként 20 ezer forintos támogatást adunk az idei tartalékkeretünk terhére – fogalmaz Juhász József. A karácsonyi ajándékozás megkönnyítésére pedig minden berentei lakos a 0 évestől a 100 éves korúig fejenként 10 ezer forint értékű élelmiszer-utalványt kap. Mindez 17 millió forintba kerül önkormányzatunknak, mindkettő támogatás a tartalékkeret terhére valósul meg.

Hogy mit hoz a 2009-es esztendő, azt természetesen még Berentén sem tudják. –A jövő évi kilátásainkat beárnyékolja a gazdasági, pénzügyi krach, amely várhatóan elviszi jelenlegi költségvetésünk egynegyedét, a mostaninak kb. a 75 százalékára számíthatunk– érvel a községvezető. A BorsodChem Zrt. és a kapcsolódó cégek, vállalatok is megérzik a krízist és ez miránk is kihat az adóbevételekben. A közszérát érintő bérbefogyasztás jegyében nálunk sem lesz jövőre béremelés, jutalom és 13 havi fizetés. Jó hír azonban a vállalkozóinknak, hogy minden segítséget megad nekik önkormányzatunk a túlélésükhöz. Adót ugyan nem engedhetünk el, ám az is nagyon sokat jelenthet, hogy átütemezhetik majd adófizetéseiket, amivel túlélhetik a válságot.
A jövő évi fejlesztési tervünkben szerepel a sajószentpéteri összekötő út megépítése, amelyre pályázati pénzt nyertünk, bár a hivatalos értesítést még nem vettük át– hangoztatja a polgármester. A szükséges 10 százalékos önrészünk persze megvan. A másik beruházás a polgármesteri hivatal teljes felújítása, nyílászárócseréje. Erre is sikeresen pályáztunk. A lakosságot érintő szociális hálót 2009-ben is megtartjuk. A korábban nyújtott szociális támogatásaink mindegyike megmarad. Például nálunk ingyenes a szemétszállítás, amely havonta legalább ezer forintot jelent a családoknak– mondotta végezetül Juhász József.

B. Gy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában