Helyi közélet

2008.10.14. 15:53

Ódor: "A legrosszabb válasz a válságra"

<p>A szociális juttatások szűkítése tovább súlyosbítja a szociális válságot – reagált a kormány által beígért önkormányzati reformra dr. Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke.</p>

Hozzátette: hatása az emberek életkörülményeire, a közbiztonságra, megélhetési bűnözésre vonatkozóan kiszámíthatatlan. A szociális szolgáltatások biztosítása, illetve fenntartása a szűkülő központi támogatásoknak köszönhetően egyre nagyobb nehézségekbe ütközik. Az állami normatív támogatás összege még 2005-höz képest is csökkent. Az intézmények működtetésére évről-évre többet költ az önkormányzat, miközben a kormány azt mondja, nőtt a támogatásunk – magyarázta.

Generálják

„A kormány sokáig nem vett tudomást a válság tüneteiről. Múlt héten még beindultak, e héten válságra ébrednek. Nincs koncepció, nincs cselekvési terv. Ezzel azt üzenik, hogy nem tudják, mit kell tenni, s további válságot generálnak. Magyarország azért vált célponttá, mert az utóbbi évek szocialista kormánya legyengítette az országot A kormány a lehető legrosszabb választ akarja adni a pénzügyi válságra: befagyasztaná a béreket, a nyugdíjakat, elhalasztaná az adócsökkentést. Egyetlen ország sem megszorító intézkedésekkel küzd a válság ellen. Növekedési csomagra van szükség, aminek középpontjában az adócsökkentés áll” – érvelt az elnök.

Már idén sem fedezte az állam az önkormányzatok szociális vagy egészségügyi ellátással kapcsolatos feladatait. Az önkormányzatok 2006 óta tartó ellehetetlenítésével pedig fel kellene hagyni – mondta. Szerinte lehetett volna spórolni a kormányzati kiadások visszafogásával, a beruházások racionalizálásával, de erre képtelen a kormány. Csak kommunikációs költségekre költöttek több milliárdot – tette hozzá.

A szigorítások az önkormányzatok esetében a fejlesztéseknél okoznak majd gondok – mondta Kovács Tamás, Sajópálfala polgármestere. A szociális kiadásokat azonban akkor lehetne csökkenteni, ha munkahelyeket teremtenének – vélekedett. Hiszen – folytatta – van egy olyan rétege a társadalomnak, akiket az évek alatt leszoktattak a munkáról. Szerinte az önkormányzat működési költségén lehetne spórolni, jobb szervezéssel, mint például a körjegyzőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában