Helyi közélet

2008.06.12. 13:03

Miskolc is megfogná fiait-lányait

<p>Az idén 24, átlagban 900 négyzetméteres telket juttatnak ingyen (illetve: az áfát meg kell fizetni) azoknak, akiket a munkáltatók javasolnak. Természetesen: feltételekkel. Ilyen a hűség a városhoz. Mármint: Kaposvárhoz. &#160;<A href=""><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/kaposv_r_sz_m_t_r_d_-_a_rendelet.pdf"><B>Kaposvár számít rád - a rendelet</B></A> [.pdf - 157KB]</p>

A miskolci képviselőknek is hasznos olvasmány lehet a Kaposvár számít rád nevű rendelet. A Borsod Online-on a letölthető rovatban olvasható az a kaposvári rendelet, amely a Kaposvár számít rád címet viseli. Példaértékű. Arról szól, hogy a város milyen módon támogatja fiait-lányait, például hogyan igyekszik őket ott tartani, otthonhoz juttatni. Az idén 24, átlagban 900 négyzetméteres telket juttatnak ingyen (illetve: az áfát meg kell fizetni) azoknak, akiket a munkáltatók javasolnak. Természetesen: feltételekkel. Ilyen a hűség a városhoz.

Százlakásos

Miért nincs ilyen Miskolcon? – kérdeztük dr. Bernáth Attilától, a Miskolc Holding Zrt. stratégiai igazgatójától, egyben az ingatlangazdálkodó cég, a MIK Zrt. cégvezetőjétől. Megtudtuk: nyitott kapukat döngetünk.
Dr. Bernáth Attila elmondta: ha már eddig nem volt, ezután lesz a kaposvárihoz hasonló „itt-tartó” támogatás Miskolcon. Mintegy fél éve született meg az ötlet, amelynek kidolgozásával együtt felmérték a lehetőségeket. A pár nappal ezelőtti Miskolci Lakásvásáron már szerepelt is a (potenciális) kínálatban a majdani, 100 lakásos ház. Volt érdeklődés, persze, hogy ebből mennyi a valós, nem lehet tudni.

Sürgőssé vált

Amit a város – illetve egyelőre a MIK, a Miskolc Holding – akar, az a következő: segíteni a fiatal értelmiségiek, pályakezdők, köztisztviselők, közalkalmazottak Miskolcon tartását, otthonhoz jutását. Egyelőre három telek jöhet szóba, ezek közül az egyik, a Pozsonyi úti nem igényli, a hejőcsabai kettő viszont igen a szabályozási terv módosítását.
A területet egy forintért bocsátja rendelkezésre az önkormányzat. A ház építőjét pályázattal választják ki, egyebek között olyan feltételeknek kell megfelelnie, hogy elsőosztályú lakásokat épít és azok négyzetméterára mai áron nem lehet több 200 ezer forintnál. A vevőket az önkormányzat jelöli ki. Az önkormányzat, a MIK, a holding nem keres a „bolton”. Ha sikerül, már a mostani, június 26-i közgyűlési ülésen, sürgősségel tárgyalhatják a napirendi javaslatot. Ellenkező esetben csak szeptemberben.

Mi kell ahhoz, hogy most napirendre kerüljön a javaslat? – kérdeztük dr. Bernáth Attilát, aki szerint az ellenzék támogatása.
E válasszal megkerestük a Fidesz frakcióvezetőjét, dr. Szinay Attilát, aki, mint mondta, első hallásra támogatandónak tartja a javaslatot. Ugyanakkor furcsállja, hogy rájuk hivatkozik az igazgató, miközben – tette hozzá – számos más, ugyancsak fajsúlyos kérdésben nem kérték ki előzetes véleményüket a sürgősségre tűzésről.
Szabados Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában