Helyi közélet

2008.04.24. 10:19

A miskolci önkormányzat hibázott!

<p>Miskolc - 850 ezer forintot kapott (volna) ajándékba a várostól, írtuk a minap egy hölgyről, akit Katának neveztünk.Az önkormányzat elismeri a hibáját, s Katának nem kell visszafizetnie a felvett pénzt.</p>

850 ezer forintot kapott (volna) ajándékba a várostól, írtuk a minap egy hölgyről, akit Katának neveztünk. Szociális segélyt ítélt meg neki a város, míg Kata és férje munkanélküliek voltak. Kata szabály szerint le is mondta az összeget, miután munkába állt, ám a pénzt tovább folyósították neki. Ezt többször is megtette – telefonon, személyesen, hivatalos levélben – ám hiába, a pénzt azóta is kapja. Pedig fel sem veszi, minden hónapban visszautalja a kiutalt pénzt az önkormányzatnak, az összeg mégis rendre megérkezik. Lapunknak mesélte el történetét. A miskolci önkormányzat szociális osztálya főosztályvezetőjétől a következő választ kaptuk:

– Mint azt a telefonban is elmondtam, név és cím nélkül nehezen tudtuk beazonosítani az adott esetet, de a cikkben szereplő adatok alapján – a számítógépes program, illetőleg a Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Főosztályon vezetett, ún. „át nem vett postai küldemények” nyilvántartásából – be tudtuk azonosítani az érintett személyt. Ezt követően megállapítottam, hogy az ügyintéző mulasztott, amikor is az ügyfél bejelentésére – miszerint munkát vállalt – nem hozta meg az ún. „tovább folyósító” határozatot – írta levelében lapunknak Jirkovszkyné Szép Mária.

Nem kötelezhető

A fentiek alapján „Kata”, a munkába állásától számított hat hónapon keresztül jogosan vett fel 116.312.- forintot, azaz az őt megillető, csökkentett összegű segélyt. A nyilvántartásból megállapítható, hogy ezzel szemben összesen 155.082 forintot vett fel, a további 413.553 forint pedig az önkormányzat számlájára visszatelepült. Az előbbiekből tehát kiderül, hogy „Kata” összesen 38.770 forintot vett fel, mely nem illette volna meg. Tekintettel azonban arra, hogy érdemi döntés az ügyben nem született, ő arról nem értesült, hogy csökkentett összegű segélyre jogosult, így őt nem lehet kötelezni arra, hogy ezt az összeget fizesse vissza.
Amennyiben megállapítjuk, hogy az ügyben eljárni illetékes köztisztviselő a közszolgálati jogviszonyából eredő kötelezettséget vétkesen megszegte, akkor az okozott kárért kártérítési felelősséggel tartozik.

Mi lehetett az oka?
Évente több tíz ezer ügyfél fordul meg a szociális osztályon, ez évente több százezer ügyirat forgalmat eredményez. Munkatársaimnak ezen nagy tömegű ügyirat feldolgozására, környezettanulmányok készítésére mindösszesen 2 és fél munkanap jut, ugyanis a hét többi napján ügyfélfogadást tartunk, ez idő alatt megfelelő minőségű érdemi munka végzésére nincs lehetőség – írta az okokat magyarázva a főosztályvezető. – Az utóbbi másfél évben - nehezítette az amúgy sem „rózsás” helyzetet -, hogy többen nyugdíjba vonultak, ebből eredően – a korábbitól eltérően – nagy volt a fluktuáció az osztályon, s ez tovább növelte a munkatársaim leterheltségét.
– Nem védekezésnek szánom, de ha a fent leírtakat is figyelembe vesszük, akkor – a legnagyobb odafigyelés mellett is – előfordulhatnak hibák, tévedések, annál is inkább, mert a köztisztviselők is emberek. Az emberi mulasztáson túl, problémát jelentett még az utóbbi időben az is, hogy a szociális ügyek intézéséhez új számítógépes programot alkalmazunk, s a több száz ezres adat migrálása során is adódtak gondok, melyeket a program készítőivel együtt igyekszünk korrigálni. Természetesen az előbb felsorolt indokok nem mentesíthetnek bennünket a személyi felelősség alól, ezért az adott ügyben szigorú vizsgálatot rendeltem el a felelősség megállapítására, továbbá fegyelmi felelősségre vonást kezdeményeztem. Ezen túlmenően pedig a jelenleg folyósított rendszeres pénzbeli támogatások folyósítására vonatkozóan, tételes vizsgálatot rendeltem el.
Mi az a „tovább folyósító” határozat?
A hatályos jogszabályi rendelkezések szerint ugyanis, ha a rendszeres szociális segélyben részesülő személy munkát vállal, akkor a munkába állásának napjától számított három hónapon keresztül a rendszeres szociális segély havi összegének a 50 százalékára továbbra is jogosult, ezt követően pedig még további három hónapig a segély összegének 25 százalékát kell tovább folyósítanunk. Amennyiben az érintett hat hónap után is munkaviszonyban áll, a rendszeres szociális segély folyósítását meg kell szüntetni, sajnos ebben az esetben – az ügyintéző mulasztása miatt –, ez elmaradt, s ennek köszönhetően kaphatta továbbra is az érintett a segélyt.

Előzmény:

850 ezer forint – ajándékba Miskolctól?
"Már könyörgök, hogy ne küldjék a pénzt, mégis minden hónapban megérkezik."

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában