Elítélték őket

2023.10.30. 10:30

Így csaltak ki pénzt gyanútlan idősektől

Magányos idős emberek bizalmával éltek vissza. Hét vádlott esetében hozott határozatot a Miskolci Járásbíróság.

Boon.hu

Gyanútanil adták oda pénzület az idősek

Ítéletet hozott a Miskolci Járásbíróság azon hét vádlottnak az ügyében, akiknek egy része idős emberek bizalmába férkőzve pénzt csalt ki tőlük, mások a pénzösszegek felvételében segítséget nyújtottak.  

Az ítéleti tényállás szerint az I., II., és V. rendű vádlottak 

internetes társkereső hirdetések útján idősebb, egyedülálló személyekkel, főként férfiakkal ismerkedtek meg, és bizalmukba férkőzve különböző összegeket csaltak ki tőlük. 

A IV., VI., VII. és VIII. rendű vádlottak – nem tudva a pénzösszegek eredetéről – rendelkezésre bocsátották bankszámláikat és a készpénz felvételében működtek közre. Az okozott kár összesen több mint 10 millió forint.

Csalás és pénzmosás

A bíróság a vádlottakat egyebek mellett több rendbeli csalás bűntettében és pénzmosás vétségében mondta ki bűnösnek, ezért az I., II., és V. rendű vádlottakkal szemben 1 év 6 hónap és 6 év időtartam közötti szabadságvesztést, és pénzbüntetést szabott ki. Az I. rendű vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztés végrehajtandó, emellett őt a bíróság – vagyonelkobzással egyetemben – kötelezte az okozott kár megtérítésére is.  

A IV., VI., VII. és VIII. rendű vádlottakat a bíróság próbára bocsátotta, a III. rendű vádlottat pedig felmentette a vád alól. 

A bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlottak beismerő vallomását, illetve a kár részbeni megtérültét, ugyanakkor súlyosító körülményként esett latba a többszörös bűnhalmazat és a hasonló jellegű cselekmények elszaporodottsága. Az ítélet nem jogerős.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában