Rendőrségi hír

2019.07.09. 14:00

Méreg is volt a kábítószeres cigiben?

Egyre jobban terjed megyénkben a szegénységi droghasználat, amelynek komoly következménye lehet.

Horváth Imre

Nem elég a dohány káros hatása, ezt különböző vegyszerekkel is fokozzák (illusztráció)

Forrás: Pixabay

Az új pszichoaktív anyag elnevezés szinte mindennapos a bűnügyi hírekben. A gyűjtőnevet nem véletlenül hozták létre, ugyanis szinte naponta kerülnek új anyagok a piacra, ugyanakkor az „előállítók” egyre több anyagot használnak fel, és keverik, próbálgatják őket, így akár ugyanattól a dílertől kétszer ugyanazt a kábítószert meg sem lehet venni. Ilyesmiből pedig könnyen lehet baj, mint történt az pénteken Hernádnémetiben.

Maguk keverik

Lapunknak nyilatkozva dr. Zacher Gábor toxikológus már korábban is beszélt arról, hogy három év alatt 250 új szer került ki az utcára, ami még számára is komoly fel­adatot ad, hogy egyáltalán el tudja helyezni szerkezet- és hatástan szempontjából őket. De beszélt egy új tendenciáról is. „Hihetetlen módon megjelent a szegénységi droghasználat. A legszegényebb rétegben 27 százalék körüli, pedig azt gondolnánk, hogy nincs pénzük. De azt is ami van, arra költi, mert megváltoztatja őket. Apa piál, anya tévét néz és dobálja mellé a Rivotrilt, a Xanaxot, ami kiszakítja abból a gettóból, amiben él. Akkor mit várunk a gyerektől?”

A mélyszegénységben élő droghasználók pedig – mivel nincs pénzük arra, hogy „valódi” drogot vásároljanak – az egymást közt terjedő ötletek alapján maguk állítják elő a megfelelő bódulatot okozó anyagokat, amely során a dohányt vegyi anyagokkal „ütik fel”, vagyis az áruházakban beszerezhető, minél olcsóbb vegyszerekbe áztatják, majd szárítás után elszívják. Egy névtelenséget kérő, családokat gondozó szociális szakember arról beszélt nekünk: sokszor a gyerekek mesélik el, miket kevergetnek a szüleik a dohányhoz, és már a kisiskolások is ismerik a recepteket.

Pénteken Hernádnémetiben egy fiatalokból álló társaság egy üveg alkoholt vásárolt, s fogyasztott el. Ekkor ajánlgatott nekik egy férfi drogos cigarettát, amit ketten az alkoholos befolyásoltság hatására elfogadtak. A cigaretta elszívása után rosszul lettek, haza akartak menni egyikükhöz, ám az utcán összeestek, járókelők hívtak segítséget hozzájuk. Egyikük többször elvesztette az eszméletét, hánytak, így kórházba szállították őket. Úgy tudjuk, az azonnali vérvétel után elvégzett gyorsteszttel a fiúk szervezetében még patkányméreg-származékot is találtak! A rendőrök nem tudták kihallgatni a cigarettát adó férfit, mert nyoma veszett.

Nem biztos, hogy törvénytelen

Érdeklődésünkre a megyei rendőr-főkapitányságon megerősítették az esetet, azonban elmondták: a helyszínen biztonsági intézkedésként vettek részt a rendőrök. Egyelőre várják a toxikológiai vizsgálat eredményét, hogy kiderüljön, milyen anyagokat tartalmazhatott az elszívott cigaretta. Ha ez olyan hatóanyag lesz, amely szerepel a tiltólistán, akkor indul valamilyen kábítószerrel kapcsolatot eljárás.

Azt ugyanis tudni kell, ezek a sokszor háztartásban előforduló vegyszerek nem, vagy nem feltétlenül szerepelnek a hatóságok tiltólistáján, így azok elfogyasztása, elszívása nem feltétlenül törvénybe ütköző. Az olcsósága miatt pontosan ezért kedvelt a kábítószerként való használatuk, még ha veszélyesebb is az egészségre, mint a hagyományos drogok. Más kérdés, amikor másnak adja valaki, veszélyeztetve őt, főleg annak függvényében, hogy az egyik fiú még kiskorú. Úgy tudjuk, a társa betöltötte a 18-at, így ő bajba kerülhet amiatt, hogy felnőttként nem akadályozta meg fiatalkorú társát a droghasználatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában