Tiszabábolna

2023.11.17. 10:00

Ezt történt a lúdtelepen a madárinfluenza kitörése óta

A Nébihet kérdeztük a részletekről.

Póczos Nikolett

Fotó: Pusztai Sándor

Ahogy beszámoltunk róla, Tiszabábolnán egy lúdtenyésztő telepen igazolta a madárinfluenza jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), ezzel vármegyénkben is kitört a betegség. A Nébih-et a részletekről kérdeztük, így arról, hogy mikor igazolódott be a betegség? Mint elmondták: a magas patogenitású madárinfluenza jelenlétét november 12-én erősítették meg a telepen.

Az intézkedések kapcsán elmondták, a betegség gyanújának felmerülésekor a hatóság forgalmi korlátozást rendelt el a telepen. A betegség jelenlétének megerősítését követően az állományt felszámolták és ártalmatlanították, majd a telep előzetes fertőtlenítésére került sor. A telep teljes kitakarítása után végfertőtlenítés történik.

Arra a kérdésre, hogy mikor kezdheti meg újra a működését a telep azt válaszolták, hogy a végfertőtlenítés befejezését követő, minimum 21 nap múlva, a telep újra telepíthető abban az esetben, ha már nem állnak fenn körülötte területi korlátozások (védő- és felügyeleti körzet).

Mint hozzátették: A lakosság részére nem jelent korlátozást a betegség jelenléte.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!