Lecsaptak rájuk

2023.09.19. 18:00

Tartós élelmiszerek behozatalával trükköztek

Adóelkerülő számlázási láncolatot tárt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) két vállalkozásnál is. Az akciókban a várható adómegállapítás biztosítására több mint 171 tonna kristálycukrot és csaknem 49 ezer liter étolajat foglaltak le 91,3 millió forint értékben.

Boon.hu

Forrás: NAV

A NAV adóellenőrei az Online Számla rendszer adataiból készített kockázatelemzés alapján azt valószínűsítették, hogy a két vizsgált cég egy-egy olyan számlázási lánc szereplője, amiket azért hoztak létre, hogy a cukor, kávé és étolaj Európai Közösségen belüli beszerzése és belföldi forgalomba hozatala miatt keletkező áfafizetést elkerüljék.

Az adóhivatal a számlázási láncolatok első – az árukat Magyarországra behozó – tagjainál adóellenőrzést rendelt el. Mivel a kötelezettség teljesítése mindkét esetben veszélyeztetett volt, szükségessé vált a vagyonbiztosítás előkészítése és a pénzkövetelés biztosítása.

A NAV-os adóellenőrök mindkét eljárásban összehangolt akcióban keresték fel a cégek székhelyét, a nevükre tárolt termékek tárolási helyét, és az eKÁER-rendszerben nyomon követték a cégek nevére bejelentett, Szlovákia, Horvátország, Csehország és Románia felől érkező importszállítmányokat is.

Az áruval teli kamionokat végül a lerakodási helyeiken, Budapest-környéki raktárakban kezdték átvizsgálni, ahol az adózók nevén tárolt, tetemes mennyiségű tartós élelmiszert is találtak.

A NAV végrehajtói a nagy mennyiségű, összesen 91,3 millió forint becsült értékű élelmiszert ideiglenes biztosítási intézkedésként lefoglalták, és zárolták a cégek bankszámláit is, tájékoztatta portálunkat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!