15 millió búzaszem

2022.07.13. 10:48

Idén is kisütik a Magyarok Kenyerét

Borsod-Abaúj-Zemplén megyei gazdák is hozzáadják a saját búzaszemeiket az akció jelmondatának szellemében: "Egy kenyéren élünk..."

ÉM

Viter István, Hörcsik Richárd, Taskó József

Fotó: Pap Gyula

Sajtótájékoztatón jelentette be szerdán délelőtt Miskolcon a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a MAGOSZ és a NAK együttműködésében szervezett Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem program elindulását.

Taskó József, a NAK megyei elnöke elmondta: 12. éve rendezik meg az idén a karitatív programot, mely mára az egész Kárpát-medence összefogásává nőtte ki magát. A program során a gazdák a learatott búzájuk egy részét minden évben a gyűjtőpontokra viszik, onnan pedig a közeli malomba lisztté őrölni.

A Magyarok Kenyere idei megyei házigazdája Gönc, ahol a program ünnepi eseményeit rendezik. Először, nyitóeseményként július 22-én a búza gyűjtő ünnepséget. A megye minden évben jól szerepel. Tavaly például 46 tonna búzát ajánlottak fel a helyiek. És vannak, akik pénzadománnyal is segítik az akciót. A búzából őrölt liszttel a gyermekétkeztetést segítik határon innen és túl. Idén például Ukrajnában - fejtette ki az elnök.

Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő köszönetét fejezte ki a MAGOSZ és a NAK munkatársainak az évek óta tartó eredményes szervezésért. A nemzeti összetartozás szimbóluma ez az akció - fogalmazta meg a képviselő. Egy olyan időszakban, amikor különösen nagy szükség van arra, hogy aki tud adni, adjon - tette hozzá.

Vinter István, Gönc polgármestere örömét fejezte ki, hogy egy folyamatban a hétvégi háromnapos Gönci Barackfesztivált követő hétvégén rendezhetik a Magyarok Kenyere program ünnepélyes megnyitóját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!