Helyi gazdaság

2012.11.16. 10:03

Orbán: közel a megállapodás, de IMF-hitel nélkül is megállna a lábán az ország

Budapest, 2012. november 16., péntek (MTI) - A miniszterelnök szerint az EU múlt heti országjelentése közvetlenül arról is szól, hogy Magyarország IMF-kölcsön nélkül is biztosan megáll a lábán. Orbán Viktor azonban - mint azt pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta - továbbra is megegyezésre törekszik a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az unióval. A kormányfő a rádióinterjúban azt is bejelentette, hogy kétharmados jogszabály lesz az új földtörvény.

Budapest, 2012. november 16., péntek (MTI) - A miniszterelnök szerint az EU múlt heti országjelentése közvetlenül arról is szól, hogy Magyarország IMF-kölcsön nélkül is biztosan megáll a lábán. Orbán Viktor azonban - mint azt pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta - továbbra is megegyezésre törekszik a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az unióval. A kormányfő a rádióinterjúban azt is bejelentette, hogy kétharmados jogszabály lesz az új földtörvény.Az Európai Bizottság november 7-i országjelentését értékelve - amely szerint 2013-ban 2,9 százalék lesz az államháztartási hiány Magyarországon, a növekedés pedig 0,3 százalék - úgy fogalmazott: a magyar gazdaság pénzügyi szempontból Európa egyik leginkább rendben lévő gazdasága, a kormány pedig régóta várta, hogy erőfeszítéseit, a tehermegosztás politikáját elismerjék.

A "világ különböző sarkaiból" érkező nyomás azonban - például a bankadó és a multinacionális vállalatokat terhelő adók csökkentésére - még mindig érezhető, ám a kabinet ragaszkodik ahhoz, hogy a válság terheit méltányosan kell szétosztani - magyarázta Orbán Viktor, majd a tranzakciós illetékre utalva jelezte, mindent megtesznek, hogy a bankok ne hárítsák ezt a terhet az ügyfelekre, de ha mégis megteszik, "megkeressük az eszközöket, hogy ez ne fordulhasson elő".

Úgy véli, a magyar gazdaságpolitika - a munkahelyvédelmi akciótervvel - megteremti a növekedés alapjait, "ezért Magyarországon a következő évben lesz növekedés".

A miniszterelnök szerint az országjelentés indirekt módon arról is szólt, hogy Magyarország IMF-kölcsön nélkül is biztosan megáll a lábán. Hozzátette ugyanakkor, ő szeretné, ha lenne megállapodás az IMF-fel és az EU-val, és úgy látja, közel is a megegyezés. "Azért javaslom, hogy Magyarország továbbra is tárgyaljon az IMF-fel, mert nehéz idők fognak jönni Európában (...), és nekünk jó volna, ha egy biztonsági védőhálónk lenne. De való igaz, ilyen relatíve jó helyzetben lévő, pénzügyileg stabil ország nem szokott IMF-hitelért folyamodni, és kapni sem szokott" - mondta.

Az interjúban bejelentette egyúttal, hogy kétharmados, azaz minősített többséget igénylő jogszabály lesz az új földtörvény. Azt mondta, a kabinet az erről szóló döntését a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) javaslatára hozta meg.

Arra a kérdésre, hogy a törvény miatt Magyarország nem nyit-e újabb frontot az uniós bírósággal, a kormányfő azt válaszolta: "szerintem nem nyitunk, de majd meglátjuk, ha nyitunk is, majd jól megnyerjük azt a csatát is".

Az új földtörvénnyel Magyarország azokhoz az uniós tagállamokhoz csatlakozik, amelyekben nem sértik az EU-s jogot, mégis az a helyzet alakult ki, hogy a helyi gazdák a földek kizárólagos tulajdonosai - magyarázta Orbán Viktor, jelezve azt is, hogy a nagybirtokot korlátozó irányba mozdítják a magyar mezőgazdaságot, és a jövőben azok tudnak termőföldhöz jutni, akik ténylegesen gazdálkodnak vele. Ez egy forradalmi változás, egy 100-130 éves nagy vitát zár le - jegyezte meg.

A zsebszerződésekről szólva közölte: "jöhet ide az Európai Unió vagy akárki, de törvénytelenül szerzett dolog vagy törvénytelenül létrejött szerződés semmilyen későbbi változás révén nem válik törvényessé. Tehát azt a földet vissza kell adni". Nehéz dolog, dzsungelharc, de a magyar jogalkotó megtalálta a szükséges eszközöket - mondta.

A rádióinterjúban érintették az új választási eljárási törvényjavaslatot is, amellyel kapcsolatban a kritikákra a miniszterelnök úgy reagált: "jókat mosolygok ezeken a vitákon, mert nyilvánvaló", hogy a mostani választási rendszer fenntartása a Fidesznek lenne a leginkább érdeke, hiszen a jelenlegi kormánypárt a hatályos szabályokkal kétharmados győzelmet aratott 2010-ben. A választási eljárás rendszerét viszont azért kell újraszabályozni, mert "új korszakba léptünk" például a 2014-től már kisebb parlamenttel vagy a külföldön élő magyarok választójogával - fejtette ki.

Orbán Viktor szólt az önkormányzati adósság egy részének állami átvállalásáról is, közölve: az ötezres lélekszámnál kisebb települések adósságának idei teljes mértékű rendezését az teszi lehetővé, hogy a magyar gazdaság remekül teljesített 2012-ben, és előállította az ehhez szükséges százmilliárd forintot. Hozzáfűzte, hogy az ötezer lakosúnál nagyobb települések esetében 2013 közepéig minden érintettel egyenként megállapodnak.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!