Helyi gazdaság

2011.11.02. 20:46

Lízingszövetség: újra felfutóban a magyar lízingpiac

Budapest, 2011. november 2., szerda (MTI) - Az idei harmadik negyedéves adatok alapján a magyarországi lízingpiac túljutott a mélyponton, és már a konjunkturális szakaszba lépett - jelentette ki Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára a szövetség MTI-hez eljuttatott szerdai közleménye szerint.

Budapest, 2011. november 2., szerda (MTI) - Az idei harmadik negyedéves adatok alapján a magyarországi lízingpiac túljutott a mélyponton, és már a konjunkturális szakaszba lépett - jelentette ki Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára a szövetség MTI-hez eljuttatott szerdai közleménye szerint.

A kis- és közepes vállalkozások beruházási hajlandóságának egy éve tartó folyamatos visszaesése ellenére a lízingpiacon egy év alatt jelentősen, több mint 60 százalékkal nőtt az új gép-berendezés finanszírozás összege. Az új gépjármű-értékesítésen belül azonban továbbra is alacsony, 30 százalékos a lízing-finanszírozás részesedése.

Az idei első háromnegyed évben a lízingpiacon az újonnan kihelyezett lízing állománya (az új finanszírozott összeg) 248,6 milliárd forintot tett ki, ez 50.548 új szerződést takar. A finanszírozott összeg az előző év azonos időszakához viszonyítva 34 százalékkal nőtt, míg az első három negyedéves emelkedés tavaly év végéhez képest 16,8 százalékot ér el.

A szerződésszám alapján negyedéves alapon 34,8 százalékos a visszaesés, míg az első háromnegyed évet tekintve 17,1 százalék.

A lízingszövetség közleménye kiemeli: az adatok alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a lízingpiac már túljutott a mélyponton és a konjunkturális szakaszba lépett, ugyanakkor ez a pálya több szempontból is kockázatosnak tekinthető.

A szövetség közleménye alapján a vállalati kereslet (a kis- és közepes cégek és nagyvállalatok együttes keresletének) aránya folyamatosan növekszik, míg a lakossági kereslet csökken.

Az összes kihelyezett lízingállomány értéke (szakszóval: a lízingcégek tőkekintlévősége) az idei harmadik negyedév végén 1.938,7 milliárd forintot tett ki, ami 2,9 csökkenés az előző év azonos időszakához képest.

Az idei harmadik negyedévben a lakossági szegmensben az új lízingállomány 80 milliárd forintot ért el, ez az előző év azonos időszakához viszonyítva 18,3 százalékos növekedés, míg az idei első háromnegyedévben a tavaly év végihez képest 1,7 százalékos a növekedés.

A közlemény szerint a lízinggel értékesített új gépjárművek aránya 2010 eleje óta változatlan, a 30 százalékos arány környékén ingadozik, szemben a válság kitörése előtti 60-70 százalék közötti értékekkel. A szerződésszám az idei harmadik negyedévben 50 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, míg az idei első háromnegyed év alatt 21,8 százalékos a visszaesés.

A lakossági lízingpiacon az idei első háromnegyedév végén a teljes lízingállomány értéke 992,6 milliárd forintot tesz ki, ami 1 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. A harmadik negyedévben tovább emelkedett a 2-5 év közötti futamidejű szerződések aránya, jelenleg ez 68,2 százalék. Ezzel egy időben az 5-10 év közötti szerződések aránya folyamatosan csökken, jelenleg 21,2 százalékon áll. Ugyanakkor a 2 évnél rövidebb idejű szerződések aránya ha lassan is, de folyamatosan növekszik, jelenleg 10,6 százalék.

A gépek és berendezések szegmensben az új lízingkihelyezések összege 74,42 milliárd forint volt a harmadik negyedév végén, ami éves alapon 65,8 százalékos a növekedés a tavalyi első háromnegyed évhez képest.

A lakás- és ingatlan-szegmensben az új finanszírozott összeg az idei harmadik negyedév végén 8,4 milliárd forint volt, ez 34,7 százalékos visszaesés az előző év azonos időszakához képest.

A harmadik negyedévben a teljes lízingportfólió 412,6 milliárd forintot tett ki, ami 6,3 százalékos emelkedés az előző év azonos időszakához képest, és döntően a devizaárfolyamok változásának köszönhető.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!