Helyi gazdaság

2010.07.28. 17:36

Társadalmi vitára bocsátják az Új Széchenyi Tervet

<p>A gazdasági újjáépítés évének nevezte 2010-et Orbán Viktor miniszterelnök a Új Széchenyi Terv vitairatának szerdai bemutatóján Budapesten.</p>

Mint mondta: hosszú idő óta végre biztos lábakon állunk ehhez, és az IMF-tárgyalások megszakadása valamint a leminősítések csak időleges zavarokat okoztak szerinte. A programnak egyébként hét kiemelt területe van. Kevesebb pályázat lesz, de ezeket egyszerűen és hatékonyan bírálják el az ígéretek szerint. A programhoz azonnal 155 milliárd forint áll rendelkezésre, de bevonják az uniós szabad forrásokat és az átcsoportosításra kerülő összegeket is. A vállalkozók, a tudományos és a civil szféra szeptember 15-ig tehet további javaslatokat a programhoz, maga a Széchenyi Terv pedig január 15-én, az előző program 10. évfordulóján indul útnak - tette hozzá.

Orbán Viktor beszédében a kormány eddigi intézkedései mellett arról beszélt, hogy "neki kell gyürkőzni" az újjáépítésnek. Mint mondta: 1945-ben ez az alapvető infrastruktúrára vonatkozott, 1989-90-ben a demokráciára, 2010-ben pedig a gazdaságra. Hozzátette: most történelmi csúcson van a munkanélküliség, óriási a bürokrácia, aránytalan a nemzetközi cégek támogatottsága, körbetartozások vannak és korrupció. A kormányfő szerint nemcsak pénzügyi adósságok vannak, hanem szegénység is.

Álláspontja szerint a romokat el kell takarítani, a felelősöket meg kell találni és új rendszert építeni. A romok eltakarítására megoldás a 29 pontos akcióterv, ami nélkül nagy baj lenne és esély sem lenni tartani a 3,8 százalékos hiánycélt - véli a miniszterelnök. A felelősség megállapítására van az elszámoltatás, az újjáépítés pedig az új Széchenyi Tervvel kezdődik - tette hozzá. Orbán Viktor szerint az ország ehhez az IMF nélkül is stabil pénzügyileg, biztos lábakon áll, ami jó reményeket ad. Mint mondta: az IMF-tárgyalások megszakadása és a leminősítések is csak időleges zavarokat okoztak.

A kormányfő elmondta: amit a magyarok egy év alatt kiállni kényszerültek, azt más nemzet nem tette volna, hiszen hét hónap alatt számos olyan intézkedés volt, amelynek egy-egy enyhébb fajtája ellen is tömegtüntetések vannak más európai országokban. Példaként említette az egyhavi nyugdíj elvonását, az áfa emelését 20-ról 25 százalékra, és a GDP másfél százalékának zárolását. Orbán Viktor úgy fogalmazott: ezek után a bankadó "smafu", jogos és indokolt a bevezetése. Mint mondta: a stabil gazdaság képét nem zavarja semmi, a szlovákokkal és a románokkal való kapcsolat az utóbbi időben csendes.

A miniszterelnök azt is kiemelte: eddig a pályázatok jórésze tanácsadásra és mások munkájának megszervezésére irányult, amivel nem lehet növekedni. Hozzátette: mostantól az értékteremtés, a munka és a sajátos magyar gondolkodásmód lesznek a kulcsfogalmak. Mint mondta: jelenleg a tudás földje helyett a parlagon maradt tehetségek országa vagyunk, pedig a képességeink többre hivatottak. Orbán Viktor úgy fogalmazott: a kormány az intelligenciában is élen fog járni, megalkotja minden idők leghatékonyabb igazgatási rendszerét és legátláthatóbb költségvetését.

- FüggetlenHírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!