Túra

2024.01.28. 16:00

Huszonöt kilométer, 800 méternyi szintkülönbség

Miskolc, Mályinka - Idén tizennegyedik alkalommal indultak túrázók a Bükkbe.

Tiszlavicz Luca

Fotó: Kozma Attila

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság január 27-én tizennegyedik alkalommal rendezte meg a „Transzbükki Átkelés” elnevezésű, 25 km-es terepi tanulmányútját, ezúttal Mályinka és Miskolc között átszelve a Bükköt. 

Hagyományos, egész napos szakvezetéses túrájukon szabadon nem látogatható, fokozottan védett területeket is útba ejtettek, miközben a természetvédelem munkatársai és meghívott szakértők mutatták be a Bükki Nemzeti Park természeti és kulturális értékeit, a természetvédelmi kezelés érdekes tevékenységeit.

Új környéken jártak

A programot már számos különböző útvonalon teljesítették, az idei túrán egy korábban még nem járt környéket mutattak be, hiszen a Csondró-völgy, az Odvas-kő és a Kis-fennsík sziklavilágát vették célba. A teljes útvonal fele fokozottan védett területen haladt.

Fotó: Kozma Attila

Mályinkáról indult a csapat és a Szeleta Parkban ért véget. A végállomáson már mi is vártuk a „Transzbükki Átkelés” résztvevőit. A legfiatalabb túrázó egy 8 éves kisfiú volt.

Csillagokat is látták

Nagyon jó volt a túra mivel szeretek kirándulni, most pedig sokat tudtam. Voltam már ilyen helyeken, ahol pedig lakok a többiekkel szoktunk kirándulni. Azt volt a legkülönlegesebb a túrán amikor besötétedett és láttuk a csillagokat.

- mondta el Péntek Simon.

„Páratlan volt a túra, nem volt még ilyen” – kezdte élménybeszámolóját Burghardt Natasa.

A túrázó már 2014. óta vesz részt az eseményen.

Jártunk már térdig hóban, volt borzasztó hideg, most pedig inkább tavaszias, sáros, lefagyott, jeges utak voltak. Sosem tudjuk, hogy mit tartogat számunkra egy túra. Elfáradtam nagyon, az első eseményem óta is eltelt 10 év, de abszolút jól éreztem magamat

- folytatta.

Fotó: Kozma Attila

Egy személyes kötődése is van a túrához.

Erős Zsolt volt a túra védnöke. Én személyesen is ismertem őt, így kegyeleti okokból is megfogadtam, hogy minden évben eljövök.

- mondta el Burghardt Natasha.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában