Már van megoldás

2023.02.21. 17:30

„Segítség, újabb front, fáj a fejem!” 

Az időjárás-érzékenység súlyos probléma, és ma már lehet kezelni, jelezte a szakember. 

HE

A fejfájás az egyik leggyakoribb tünete a melegfrontnak

Az elmúlt héten még mínusz 8-9 Celsius-fokra ébredtünk reggelenként, a hétvégén azonban igazi tavaszi időjárásnak örülhettünk, jóval 10 fok fölötti maximumokkal, és ezekben a napokban is marad napközben a jó idő. 

Melegrekordok dőltek meg 

Persze nem mindenki érzi jól magát az ilyen hirtelen jött változások alkalmával, a frontérzékeny emberek igencsak szenvednek. Milyen hatással van a szervezetünkre a hirtelen jött tavasz? – kérdeztük a szakembertől. 

– Az elmúlt napokban erős melegfront érkezett térségünkbe, ennek köszönhető az erőteljes hőmérséklet-emelkedés. Volt, ahol a melegrekordok is megdőltek – mondta portálunknak elöljáróban dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója. 

dr. Pintér Ferenc

– Az időjárás-érzékeny emberek szervezetét roppant módon megterheli a hirtelen változás. Komoly hatással van a keringési rendszerre, nagymértékben megnő az agy- és szívinfarktusok kockázata. 

Gyakori tünet a fejfájás, annak különböző típusai, mint a migrénes fejfájás, ami akár napokig is eltarthat. Tipikus tünet a kiugró vérnyomás vagy a vérnyomás-ingadozás, az aluszékonyság, kedvetlenség. Figyelmetlenebbé válunk, nő a reflexidő, ami miatt több baleset történik – magyarázza. 

A tavaszi fáradtság is 

– A problémát súlyosbítja, hogy ilyenkor van a tavaszi fáradtság időszaka is. A hőmérséklet emelkedésével és a nappalok hosszabbodásával a szervezetnek hirtelen kellene átállnia nagyobb terhelésre, nagyobb aktivitásra. Szívesen megyünk ki a szabadba és választunk kültéri programokat, csak az a probléma, hogy a szervezet az elmúlt napok hideg időjárása miatt lelassult, és visszahúzó állapotban van. Hirtelen kellene átállnia, azonban az időjárásra érzékeny embereknek ez nem megy könnyen. Azért sem, mert tél végére kimerültek a vitamin- és ásványianyag-raktáraink, így a szervezetünknek sokkal nehezebb feltételek mellett kellene megoldania ezeket a problémákat – magyarázta dr. Pintér Ferenc. 

Mindenkinél más 

Kérdeztük tőle, mit tehetnek ilyenkor a frontérzékeny emberek. A szakember felhívta a figyelmet, a frontérzékenység komoly dolog, a magyar emberek 35 százalékát érinti. Ezeknek az embereknek nemcsak az életminőségüket befolyásolja az időjárás-változás, de sokszor erősen az egészségi állapotukat is. 

– Sajnos, még mindig az a tévhit él, hogy ezen nem lehet segíteni. Az orvosi gyakorlatban is az terjedt el, hogy nincs mit tenni, ezzel együtt kell tudni élni. Három éve azonban már nagyon hatásosan lehet kezelni a frontérzékenységet. Univerzális megoldás azonban nincs, mindenkinek egyéni az időjárás-érzékenysége, ezért egyénileg kell vizsgálni és kezelni. Mi magunk is tehetünk annak érdekében, hogy könnyebben vészeljük át a frontokat. 

Őrizzük meg a természetközelséget, rendszeresen mozogjunk, ezzel megtarthatjuk szervezetünk rugalmasságát, alkalmazkodóképességét. 

Az időjárásra főleg az idősek érzékenyek, de nem ritka a gyerekek, valamint a túlterhelt vagy valamilyen betegségben szenvedő fiatalok és középkorúak körében – hívta fel mindenki figyelmét a meteogyógyász. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában