Nyugdíjas Klub

2021.06.12. 15:00

Felszabadultan a szabadban

Kreatív programokkal, kertápolással vészelték át a járványhelyzetet a martinkertvárosi idősek.

Detzky Anna

Forrás: ÉM-Archívum

Nagy segítséget jelentett a Martin-kertvárosi Nyugdíjas Klub számára, hogy saját kerttel rendelkeznek, mert ott egy-két ember még a karanténidőszakban is találkozhatott, és most is ott gyűltek össze először.

Élvezik a szép időt

– Május közepén tartottuk meg az első klubnapunkat az egyesület épületének udvarán. Kötetlenül telt el a teljes alkalom. Sokat beszélgettünk, mert már régen találkoztunk – idézte fel Greut­ter Zoltánné klubvezető. – Ebben a hónapban pedig visszatértünk a hétfőnkénti találkozásokra, de még sok színes programot szervezünk szabad térre. Két hete az Avasi Arborétumot néztük meg. Most Bánhorvátiban jártunk babakiállításon. Legközelebb a Tündérkertbe megyünk, ahová unokákat is viszünk magunkkal. Azt követően pedig irodalmi délutánt tartunk majd. A tagjaink nagyon örülnek, hogy végre személyesen is láthatják egymást. Közös nyaralást is tervezünk, július 5-től Balatonszemesre.

Szeptember 5-én pedig nagyobb szabású ünnepségen ülnénk meg a klub 25 éves születésnapját.

A gyógynövényes kert és a fű mindig ad munkát a martinkertvárosi időseknek.

– A bezártság ideje alatt heti rendszerességgel küldtem e-mailt a tagoknak, és általában visszajelzést is kaptam. Többekkel pedig telefonon tartottuk a kapcsolatot. Levélben emlékeztünk meg sok jeles napról, és közös élményeket elevenítettünk föl. Igyekeztem kreatív feladatokat is kitalálni, amelyek otthon lekötötték az időseket. Március 15-re kokárdákat varrtunk, húsvétra tojásfához, aztán májusfához készítettünk díszeket – mondta a klubvezető.

Átvészelték a járványt

– Egyetlen tagunk kapta el a koronavírust, aki kórházba került, de szerencsésen felgyógyult. Viszont hozzátartozóink közül többen betegek voltak, úgyhogy izgultunk egy kicsit. Egyesületünk udvarán néha még a járványhelyzetben is össze tudtunk néhányan jönni. Nemrég kaszálták le a füvet a férfiak, és nagyon szépek a nyíló íriszek. A gyógynövényes kertünket is szívesen ápolgatjuk. Július elején pedig már érni fog a cseresznye, úgyhogy azzal is lesz egy kis munkánk – sorolta a klubvezető.

Maszkot viselnek

– A közösség a hosszú kihagyás ellenére sem hullott szét, nincs igazán lemorzsolódás. Ahhoz pedig már hozzá vagyunk szokva, hogy az 58 főből sosincs mindenki jelen. A szervezési munkákba többen, négy-öt klubtag is besegít, és a túrákat szintén más vezeti. Bár az átlagéletkor 72 év, de néhányan még egészen fittek és rendszeres természetjárók. Kilenc férfi tagunk is van, akik általában a feleségükkel jönnek. Mostanra már szinte mindannyian beoltattuk magunkat. Korábban rengeteg fertőtlenítőszert vásároltunk be, úgyhogy kézfertőtlenítésre is van lehetőség a klubnapokon. Emellett maszkot viselünk, és kérjük a védettségi igazolványt is, mivel többen kis gyermekkel élünk együtt – számolt be Greut­ter Zoltánné.

(A borítóképen: A bánhorváti kastély bejáratánál)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában