program

2021.05.15. 15:30

Virtuális utazás a Kárpát-medencében

Hétfőn tíz óráig még lehet jelentkezni a Virtuális Utazás című programra, amelyre felső tagozatos, 12 évesnél idősebb diákok alkotta csapatokat várnak. A fődíj egy júliusi nyaralás a Balaton partján.

Petri Nóra

20210223 Szekszárd A Garay Gimnázium és a PTE volt a rendezője a Lázár Ervin Országos Anyanyelvi Verseny döntőjének. Mészöly Miklós művészetéről adtak számot a fiatalok az újszerű és érdekes megmérettetésen.A verseny online formában zajlott. Fotó: Makovics Kornél MK Tolnai Népújság TN

Forrás: MW

Fotó: Makovics Kornél

Majd’ 10 éve, hogy indult a Határtalanul program, amelyben diákoknak szerveztek utazásokat a külhoni magyarság megismerésére. Ez a kirándulás azonban már második éve – természetesen a járványhelyzet miatt – nem tudja beteljesíteni vállalt feladatát. Ezért az utazásszervezők létrehoztak egy olyan eseményt, amelyhez nincs szükség valódi utazásra, minden a virtuális térben zajlik, ugyanakkor játékos és ismeretfejlesztő is egyben.

– Mivel a kirándulások érthető okokból elmaradtak, ezért találtuk ki már tavaly, hogy virtuális utazásra hívjuk a gyerekeket külhoni idegenvezetők segítségével – nyilatkozta Szabó Éva, a Virtuális Utazás szakmai vezetője. – Szlogenünknek megfelelően szeretnénk élményeket adni és közösséget kovácsolni. Ugyanúgy, mint az online oktatásban, 45 perces órák lesznek, ahol van egy játékmester és egy külhoni idegenvezető is, miközben a gyerekek a számítógép előtt ülnek. Az osztály minden tagja jelen lehet, de egyszerre csak 5 gyerek versenyezhet, hiszen minden foglalkozáson pontokhoz juthatnak a versenyzők. Virtuálisan felülünk egy buszra, bizonyos helyeken megállunk és megmutatunk egy filmrészletet. Például megérkezünk Beregszászra, ahol híres emberekről, legendákról, a város alapításáról hallhatnak majd és a Prima Primissima díjas Hazajárók sorozatból láthatnak rövid, érdekes részleteket. Nincs szükség semmilyen eszközre, például kamerára vagy mikrofonra, hiszen a versenyzők a csetablakban adhatják meg írásban a válaszaikat. Minden bejátszott film, ismertető rész után kérdés hangzik el, amelyre az első helyesen válaszoló játékos 5 tallért, a további jó választ adók 1 tallért szerezhetnek a csapatuknak. Az így megszerzett tallérokat egyébként egy virtuális piactéren költhetik el a diákok, ahol kisebb ajándékokat vásárolhatnak, amiket mi aztán elküldünk nekik. A foglalkozás után egy virtuális szabadulószobát vagy egy kreatív feladatot kapnak, amelyekkel szaporíthatják a tallérjaik számát, és elmélyíthetik az aznap tanult ismereteiket.

Ünnepi műsor

„Június 4-én, a nemzeti összetartozás napján ünnepi műsorral készülünk, amikor külhoni és magyarországi diákok üzenhetnek majd arról, hogy mit jelent nekik ez az ünnep. Magyarnak lenni jó – ez a Kiss Kata Zenekar dalának címe, ők is támogatói, résztvevői ennek a programnak, és az ünnepi műsorban is jelentős szerepük lesz” – hangsúlyozta a Virtuális Utazás szakmai vezetője.

A jelentkezők nemcsak tudást és ismereteket szerezhetnek, hanem díjakat is. Az első helyezett csapat például egy négynapos balatoni nyaralással lesz gazdagabb, amelyre júliusban kerül sor. A második legjobb csoport a lillafüredi élményparkban tölthet el egy napot, míg a harmadik helyezett osztály is egy élményprogrammal lesz gazdagabb.


Jelentkezés a Virtuális Utazásra

A Virtuális Utazás foglalkozásai 45 percesek, az internetes térben zajlanak.

Keddenként (május 18., 25., június 1.) 14 és 15 óra között lesznek a foglalkozások, június 4-én pedig egy ünnepi műsorral zárul az utazás.

6–8. osztályos tanulók jelentkezését várják legalább 10, legfeljebb 25 fős csapatokban.

Jelentkezni május 17-én 10 óráig lehet a [email protected] címen, amelyre az iskola nevét és

a csapat névsorát kell elküldeni.

(A borítóképen: Nincs szükség valódi utazásra, minden a virtuális térben zajlik [felvételünk illusztráció])

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában