2021.03.10. 14:00
Új őrület: színes diétás napok
A színdiéta legfontosabb célja, hogy ösztönözze követőjét arra, hogy minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasszon napi szinten.
Forrás: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Megtehetjük ezt úgy, hogy az ételeket színek alapján csoportosítjuk, majd párosítjuk a hét egyik napjával.
Mitől különlegesek a színek?
Ennek megfelelően a színdiétázó hétfőn fehér, kedden piros, szerdán zöld, csütörtökön narancssárga, pénteken lila, szombaton pedig citromsárga színű ételeket fogyaszt, vasárnap a szivárvány bármelyik színében – akár vegyesen is – pompázhat a tányéron található fogás. A fehér zöldségek, gyümölcsök például antoxantinokat tartalmaznak, amelyek csökkenthetik a vérnyomást és a koleszterinszintet. A vörös vagy piros színűek likopinban gazdagok, ami antioxidáns hatású, és szerepet játszik a prosztatarák, szívbetegség, időskori vakság kialakulásának megelőzésében.
Óvnak és védenek
A zöldek klorofillban bővelkednek, egyesekben lutein is található, ami a zeaxantinnal kombinálva a szem egészségéért indít hadjáratot a szervezetben. Továbbá a zöld színű zöldségek, gyümölcsök rákmegelőző hatással is bírnak. A narancs- és citromsárga növények esetében is jelentős a karotinoid, amely szintén a szem egészségéhez járul hozzá, illetve javítja az immunrendszer működését. A lila színűek antociánokat tartalmaznak. Ezek antioxidáns hatásúak, megóvják a sejteket a károsodástól. Az áfonya például kifejezetten hasznos az időskori memóriaromlás ellen. Pejkóné Ferenczy Noémi dietetikus szerint az, ha egy nap csak egyféle színű ételeket fogyasztunk, akár fehéret, vöröset, zöldet, narancssárgát, lilát vagy sárgát, nem jelent automatikusan egészségesebb táplálkozást. – A színek szerinti étkezésnek önmagában véve táplálkozás-élettani jelentősége nincs – állítja a szakember.
Kisebb mértékű súlycsökkenés
– A nagyobb mennyiségben elfogyasztott zöldségek, gyümölcsök által a szervezetünkbe vitt vitaminok, ásványi anyagok és más tápanyagoknak köszönhetően egészségesebbnek érezhetjük magunkat, jobb lehet a közérzetünk. Mivel ezek az élelmiszerek alapvetően kevés kalóriát tartalmaznak, ezáltal bekövetkezhet kisebb mértékű testsúlycsökkenés. Ha valaki nagyobb testsúlyfelesleggel rendelkezik, a tartós fogyáshoz sokkal több diétás előírást kell betartania – tette hozzá. Arra is rákérdeztünk a szakembertől, hogy miben más a most divatos „színdiéta”. – A színek szerinti táplálkozásnak mindenképpen előnye, hogy az ember automatikusan sok zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt a kúra során. Hátránya viszont az, hogy gondosan és előre meg kell tervezni az egész heti étrendet. A beszerzés pedig akadályokba ütközhet például egy-egy zöldség vagy gyümölcs a szezonalitás miatt. Ezt leszámítva bárki kipróbálhatja ezt az étrendet, ha érez magában elég erőt a kivitelezéséhez – vélte a dietetikus.
Mindent a szemnek! – naponta más-más
Fehér csoport: karfiol
A keresztes virágú zöldségnek rendszeresen szerepelnie kellene a tányéron: sok fontos tápanyagot tartalmaz. Nyersen is fogyasztható. Több módon elkészíthető. Javítja a szív és az agy egészségét, gyulladásgátló, támogatja a méregtelenítést.
Piros csoport: cseresznye
Számos meggyőző érv áll a piros zöldségek, gyümölcsök fogyasztása mellett. A cseresznye gazdag C-vitaminban, antioxidánsokban, gyulladásgátló összetevőkben. Fogyasztása nem okoz nagy ingadozást a vércukorszintben, cukorbetegek is ehetik.
Zöld csoport: articsóka
Már az ókorban is használták emésztési problémák kezelésére, afrodiziákumként is számon tartják. Rosttartalmának köszönhetően a bélrendszert tisztítja és méregtelenít. Segít helyreállítani a bélflóra egyensúlyát. Gyulladáscsökkentő, csillapítja a köhögést.
Narancs csoport: édesburgonya
A gyökérgumós zöldség kiemelkedő béta-karotin-forrás, ami egy rendkívül hasznos antioxidáns. Segíti a látást, kordában tartja a vércukorszintet, helyreállítja az emésztőrendszer működését. Csökkenti a menstruációs görcsöket, segíti az alvást.
Lila csoport: füge
A füge már a Bibliából ismert. Csak érett állapotában puha és édes. Finom íze fokozza a „boldogsághormon” endorfin kiválasztását. Csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát. Bővelkedik vasban, kalciumban, magnéziumban, folsavban, A-vitaminban is.
Sárga csoport: ananász
Zsírégető, ezért jól beilleszthető mindenféle diétába. Cukortartalma miatt érdemes óvatosan bánni vele. Az emésztést segíti, csökkenti a reumás, ízületi fájdalmakat is. A benne található mangánnak köszönhetően megőrzi a csontok szilárdságát.