Pályázat

2021.01.23. 20:00

Tíz dolog, amit megtehetsz a Földért

Igyekszik megismerni a nagyvilágot, s közben minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyni.

Tóth Balázs

Fotó: MA

Harmadik helyezést ért el a mezőkövesdi, de Bécsben élő Méreg Attila a TEDxDanubia Countdown és az E.ON közös fenntarthatósági videóversenyén. A novemberben meghirdetett és decemberben zsűrizett versenyre száznál is több független alkotó nyújtott be pályaművet.

Méreg Attila videójának érdeme volt, hogy azt vállalta föl, hogy három percben tíz dolgot mutat be, amelyet egy hétköznapi ember a Földért megtehet. Ilyen például a tudatos vásárlás, a kevesebb műanyag használata, a hulladék szelektív gyűjtése, a klímabarát étkezés, a tömegközlekedés, vagy a használt dolgok vásárlása. Ahány pályázó, annyi megközelítési mód jellemezte az alkotásokat, az első két helyezett például egy-egy témára, például a szemétre, illetve a klímaváltozás madarakra gyakorolt hatására fókuszált.

Önkénteskedik is

Méreg Attila kisebb megszakításokkal, tizenkét éve él Bécsben, jelenleg biciklis futárként dolgozik, emellett szervezi a Világjárók Klubja Bécs eseményeit, amelyen utazók mesélnek élményeikről. Ő maga önkénteskedett is, például 2018-ban fél éves világ körüli útján is – Kína, Új-Zéland, Ausztrália, Észak-Amerika, Izland – végzett ilyen munkát. Hat éve van jelen aktívabban a YouTube-on, ahol először az útjain készült filmeket osztotta meg a nagyközönséggel, szűk egy éve, a karantén időszaka alatt azonban online videóinterjúkat kezdett készíteni zömmel Ausztriában élő magyarokkal, hogy informálja a bécsi magyarokat a vírusról, a lezárásról és annak hatásairól.

Sok új embert ismert meg, művészeket, tudósokat, kutatókat, s olyan fiatal vállalkozókat is, akik odakint valósították meg ötleteiket. Kezdetben az ismerősi köréből mutatott be többeket, majd ismerősök ismerősei következtek, sokakat ajánlottak a figyelmébe, de több interjúalanyára üzleti közösségi oldalon bukkant rá. Ma már napi szinten készít tartalmat, és videóiban felbukkannak a társadalmat hosszú távon is érintő témák, így a környezetvédelem vagy a pazarlásellenesség, az ételmentés, a food sharing is. De foglalkozott Bécs zöldítésével, a város hűtésével, illetve új, a környezettudatosság jegyében tervezett városnegyedének építésével is.

A zöld témák és a pazarlás csökkentése fontosak számára, ebben az évben nagyobb figyelmet szentel majd ezeknek. Tavaly egy ismerőse hívta föl a TEDxDanubia pályázatára, és néhány ismerősét is meggyőzte arról, hogy ők is készítsenek videót. Szerinte szuper videók készültek a megadott témában, változatos tudásszinten, stílusban és technikai megoldásokkal. Ő azokat a dolgokat villantotta föl, amelyeket bárki megtehet a környezetéért. Mint mondta, Ausztriában régebb óta szentelnek nagyobb figyelmet a környezetvédelemnek, például a szelektív hulladékgyűjtésnek, de Magyarországon is egyre többen igyekeznek példát mutatni youtuberek, influencerek, celebek is.

Reméli, hogy idén a járvány lecseng és lehetősége lesz utazni is. Ausztriában és Magyarországon is sok hely van, amelyet szeretne megismerni, itthon ilyen egyebek között az Őrség, de Borsodban és Heves megyében is vannak helyek, ahová szeretne eljutni túrázni, de tervei között szerepel a Balaton körbe gyaloglása is. Külföldön oda veszi útját, ahová majd beengedik, biztosan beoltatja magát. Szívesen elutazna afrikai helyszínekre, de vannak európai régiók is, ahol nem járt még, vagy csak keveset, ilyen például a Balkán több országa és Görögország is.

(A borítóképen: Méreg Attila a világ számos országában járt már, önkénteskedik is)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában