Egészség

2020.12.18. 07:00

„Fehér holló” az encsi praxisban

Márta tavaly végzett az orvosi egyetemen, ma pedig már háziorvos-rezidens Encsen.

Hegyi Erika

Többször írtunk már arról, hogy egyre idősödik a háziorvosi társadalom, sok kistelepülésen hosszú évek óta helyettesítő orvos látja el a betegeket. Ennek oka, hogy a frissen végzett rezidensek számára nem vonzó a háziorvosi pálya, kisebb településeken pedig még annyira sem, mint a megyeszékhelyeken.

Dr. Farkas Márta azonban nem figyeli a statisztikát, ő szülőfalujától nem messze, Encsen állt munkába háziorvos-rezidensként. Mint mesélte, Abaújban született, itt is nőtt fel egy kis faluban, Deteken. Szikszóra járt gimnáziumba, és nagyon szereti a vidéki életet, így örült a lehetőségnek. Igaz, azt tervezgette, hogy majd Szikszón gyógyíthatja az embereket, hiszen diákévei alatt nagyon megszerette a várost, de Encsen is jól érzi magát, és végül is nincs egymástól messze a két település.

Örömmel fogadták

– Tulajdonképpen belecsöppentem ebbe a munkába. A járvány első hulláma alatt ugyanis a háziorvosom, dr. Horváth János nem dolgozhatott, mivel már elmúlt 65 éves, így én helyettesítettem. Mindig is háziorvos szerettem volna lenni, mert a háziorvos az egész embert ismeri. Nemcsak az egészségügyi problémáját, hanem az életét, a gondjait, örömeit.

A praxishoz körülbelül 2500 ember tartozik, akik Encsen és környékén laknak, mivel sokan a kisebb településekről is dr. Horváth Jánoshoz jöttek, mert benne bíztak. Mára nagyon megszerettem ezt a körzetet. Sok segítséget kaptam, és mindenki örömmel fogadott – árulta el Márta. Elmondta azt is, hogy ha esetleg bizonytalan valamiben, akkor kérhet segítséget. Dr. Horváth Jánost hívhatja bármikor, de van mentor­orvosa is, dr. Dienes Csaba személyében, aki Boldogkőváralja háziorvosa és Encs főorvosa. Mártának eleinte gyakran volt szüksége szakmai tanácsra, de ma már egyre ritkábban.

Öt testvér

A fiatal háziorvosnak a családja sem mindennapi. Öt testvére van. Két nővére szintén orvos. Az idősebbik szülész-nőgyógyász Budapesten, a fiatalabb háziorvos, szintén a fővárosban. Az egyik öccse történész, most végzős a Károli Gáspár Református Egyetemen. Két kisöccse pedig még általános iskolás.

– Édesanyánk mindig nagy figyelmet fordított az oktatásunkra és tanulásunkra. Ha kellett, tanult velünk, és mindig számonkérte a leckét. Neki az volt a nagy álma, hogy legyenek lehetőségeink. Így aztán jól tanultunk, és a nővéreimmel valahogy mindhárman az orvosi pályát választottuk. A családunkban egyébként mi vagyunk az első diplomások. Édesapám az építőiparban dolgozik, az édesanyám pedig a mezőgazdaságban. Természetesen a kicsik is jól tanulnak, de nekik már mi, az idősebb testvéreik is tudunk segíteni, ha elakadnak valamiben – mesélte Márta.

Jó ötletek

Kérdeztük a terveiről is. Mint mondta, szeretné megszerezni a szakvizsgát, és jól vezetni az Encsi Egészségfejlesztési Irodát. Ugyanis ezt a feladatot ő kapta meg. Az iroda pályázati pénzből kezdte a munkáját, most pedig a fenntartási időszakba lépett.

– Van egy fiatal csapat, melynek nagyon jó ötletei vannak a térség egészségfejlesztésével kapcsolatban, de szeretném a tevékenységünket olyan feladatokkal is kiegészíteni, amelyek az orvoslással összefüggenek, de a hétköznapokban nem jut rá idő. Ilyen az egészséges táplálkozás, a rendszeres mozgás fejlesztése és a mentális egészség – sorolta Márta.

(A borítóképen: Dr. Farkas Márta jól érzi magát Encsen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában