Kertművelés

2020.12.09. 16:30

Év végén óvjuk a kertet!

Az aktuális kiskerti tennivalók mellett szót kell ejteni a kimaradt feladatokról is.

Horváth Imre

Forrás: ÉM

A kertészkedők eddig az ősz és a tél eleje kapcsán nem panaszkodhatnak a hőmérséklet miatt, hiszen csupán néhány napnyi fagyot kaptunk, sőt a múlt hétvégén napos, tíz fok feletti, kertbe csábító időjárás volt. Az már egy másik kérdés, hogy a csapadékból bőven kaptunk a nyakunkba, és a hétvégén sem volt alkalmas a talaj arra, hogy bármilyen földmozgatással együtt járó munkát el lehessen végezni. Így több olvasónk is jelezte, hogy nem tudta csak részben elvégezni az őszi ásást.

Ami pótolható

Hiába azonban a nem optimális körülmény, az idő halad, és mint minden hónapnak, úgy a decembernek is megvannak a maga aktuális tennivalói is, amikhez sokaknak még a novemberiből is maradt elvégezetlenül hátra. De mi is az, amit a visszatért őszi időben még csinálhatunk a kertünkben, udvarunkon – már, ha az eső és a sár engedi –, milyen munkáknak lehet még itt az ideje akkor is, ha egyébként normál téli időjárás mellett már nem lenne? Első helyen említhetjük természetesen a talaj forgatását, amelyet bármeddig elvégezhetünk, befejezhetünk, amíg nincs átfagyva a talaj. Legyen szó szántásról, rotálásról, ásásról, forgatásról vagy csak szellőztetésről. Ezzel együtt még az őszi trágyázás, műtrágyázás, vagyis a tápanyag utánpótlás is elvégezhető.

Előfordulhatott, hogy valaki lemaradt a pázsit, gyep tél előtti megszellőztetéséről, ha felszárad a sár és nem fagy, akkor még ezt sem késő elvégezni, a szellőztetőgépet keresztben és hosszában is érdemes áttolni a gyepen, és itt is jöhet a tápanyag-utánpótlás, például komplex műtrágyával.

Vannak olyan növények, amelyek még mindig nem dobták le teljesen a leveleiket, illetve a sár sokakat megakadályozhatott abban, hogy összeszedjék a lehullott leveleket, eltüntessék az avart.

Kártevők télen is

Nem vagyunk még ezzel elkésve, de – főleg, ha volt gombás betegség a növényeinken – mindenképpen érdemes összeszedni a leveleket, mert könnyen áttelelnek rajtuk a kórokozók, amelyek a tavasz első jelére aktivizálódnak, és nem fogjuk érteni, hogyan fertőződnek olyan gyorsan újra a növényeink, amikor az előző évben permeteztünk serényen. Apropó permetezés: ha nem esik az eső, nem fagy, akkor mehet még egy év végi lemosó permetezés is, ha eddig nem sikerült volna abszolválni.

Ha pedig a kórokozóktól való megszabadulásról már szót ejtettünk, érdemes leszögezni: a növényvédelemnek a tél sem szab határt. Még mindig eltávolíthatjuk a beteg ágakat a fákról, bokrokról, lehet permetezni, végső esetben a beteg, élettelen vagy menthetetlen növényeket eltávolítani. Folyamatosan figyelni kell a teleltetésre berakott növényeinket is, amelyeken könnyen elszaporodhatnak a levéltetvek vagy egyéb kórokozók, és akkor alkalmaznunk kell a megfelelő permetezőszert.

Télre készen

Ha mégis megjön a tél, és szükség van rá, akkor nagy havazás után rázzuk le az ágakról a felgyülemlett havat, nehogy letörjenek a súly miatt. Ha a talaj nem túl nedves vagy fagyos, folytathatjuk az évelő növények elrendezését. Figyeljünk arra, hogy minden olyan növényt megóvjunk, amely ki van téve a fagynak! Vezessük el a vizet minden csatornából vagy csapból a kertben, és szigeteljük le őket!

Közben pedig pihenjünk kicsit, ünnepeljünk és készüljünk a jövő évi kertművelésre, akár azzal, hogy már elkezdünk tervezgetni, akár azzal, hogy szakirodalmat olvasgatunk.

(A borítóképen: Az elmaradt metszés még pótolható)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában