Hagyományőrző Nyugdíjasklub

2020.09.22. 18:00

Hálásak a megélt évekért

A nyolcvanas évek óta aktív a helyi idős közösség Mezőnagymihályon.

Detzky Anna

Forrás: Hagyományőrző Nyugdíjasklub

Tóth Béla Ferenc nyugalmazott pedagógus – aki idén kapta meg gyémántoklevelét az egykori Sárospataki Tanítóképző Főiskolától, amit a végzés után 60 évvel nyújtanak át – fogja össze jelenleg a Hagyományőrző Nyugdíjasklubot.

Férfiklubként indultak

– Nagyon örülök neki, hogy megértem és átvehettem a gyémántdiplomámat – mesélte a klub vezetője. – Mezőnagymihály a szülőfalum, ahol 1968-tól 25 éven át vezettem a művelődési házat. Az idősek már a nyolcvanas években a nyugdíjasklub tagjai lettek. Kezdetben 23 férfi csatlakozott a közösséghez, hölgy tagjaink nem is voltak.

Dalkörük sokfelé fellép

A kilencvenes években a kultúra területén változások következtek be.

– A helyi népdalkör maradt csak meg a régi közösségek közül, amely idén 35 éves. Ennek alapító tagja voltam mint művelődésiház-igazgató. Mivel szerettem dalolni, 1981-től már a Mezőkövesdi Férfikórusban is énekeltem, amely megszakítás nélkül működik 120 éve. 2009-ben alakult újra a Hagyományőrző Nyugdíjasklub. Mi a párommal 2010-ben léptünk be, és 2018-ban vettem át a vezetését. A Dél-borsodi Idősügyi Tanács elnökségének szintén tagja vagyok. Jelenleg 15 aktív hetvenes tagunk van, de csak hárman férfiak. Ebből tizenegyen énekelünk a népdalkörben. A klub tagjaival havonta találkozunk, és szerdánként próbálunk az énekesekkel. A volt kolléganőm hozza a népdalokat, aki szakértője a népzenének. A segítségével nyolc év alatt több mint 500 népdalt tanultunk meg, az ország minden tájáról. Fellépéseink alkalmával, például a megyei Röpülj páva dalostalálkozón és a környező településeken mindig valami újjal rukkolunk elő – számolt be a gyémántokleveles pedagógus.

Szívesen kirándulnak

A tavalyi év mozgalmas volt a klub életében.

– A községi önkormányzat, illetve a mezőcsáti és a mezőkövesdi kistérségi társulás által tartott rendezvényeken minden alkalommal részt vettünk: a nagyobb ünnepeken, a falunapon és a hősköszöntőkön. Bekapcsolódtunk a nyugdíjasok megyei képviselete által szervezett programokba is, mint a korosztálynak rendezett Ki mit tud?, illetve a Kihívás Napja. Tiszakeszire a magyar költészet napjára szoktak minket meghívni. Magunknak pedig évnyitó és évzáró rendezvényeket csinálunk, ahol közösen főzünk, és hozunk süteményt. Több szalonnasütést és kirándulást is szerveztünk már, legutóbb a Mátrában jártunk, illetve Recsken és Parádon. A névnapokról is mindig megemlékezünk, és készülünk a fellépésekre – emelte ki Tóth Béla Ferenc.

(A borítóképen: A hölgy tagok később csatlakoztak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában