allergiaszezon

2020.09.12. 07:00

Fűkaszával küzdhetünk a pollenallergia ellen

Augusztusban a parlagfű virágzásával megkezdődött az allergiaszezon tetőzése, melyben a pollenallergiával küzdők 60 százaléka érintett.

Horváth Imre

Forrás: ÉM

Még most sem késő felvenni a harcot az irritáló növény ellen! Egy jól megválasztott fűkaszával nyoma sem marad a parlagfűnek, így nemcsak a kellemetlen tüneteket, de a súlyos bírságot is elkerülhetjük.

A jogszabály értelmében a földhasználó köteles a tulajdonában lévő ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig fenntartani. Azaz a kaszálást rendszeresen, egészen a parlagfűszezon végéig szükséges folytatni. A törvény szigorúan bünteti ennek elmaradását: a hatóság eljárást indíthat a földhasználó ellen, mely akár 15 millió forintos bírságot is magával vonhat.

A Stihl szakértői szerint a kaszálási feladatok elvégzéséhez érdemes nagy teljesítményű fűkaszát választani, melynek ergonomikus kialakítása megkönnyíti a munka elvégzését. A szakkereskedésekben akkumulátoros, elektromos és benzinmotoros változatokban is megtalálhatók az eszközök.

Benzinmotoros a legjobb

– Amennyiben az eszközt kifejezetten nagy területen, gyakran kívánjuk használni, érdemes a professzionális célokra megalkotott benzinmotoros fűkaszák közül választanunk – mondják, hozzátéve, ezeknek nemcsak erejük kiemelkedő, de magas fokú kezelési kényelmük mellé megbízhatóság is társul. Ráadásul nagy teljesítményüknek köszönhetően a parlagfű irtásán túl erdőápolási munkákra is használhatók.

Ha azonban zajérzékeny területet, például parkokat vagy temetőket kívánunk megtisztítani az allergizáló növénytől, egy erős, akkumulátoros változatra van szükségünk.

(A borítóképen: A parlagfűtől legkönnyebben fűkaszával szabadulhatunk meg)

Kapcsolódó cikkek:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában