Állatvilág

2020.07.24. 10:00

Csak bárányhúst tud enni

Könnyű összetéveszteni macskáknál az ételallergiát a bőrbetegségekkel.

Detzky Anna

Fotó: Kiss Anita

Macskáknál nagyon ritka kórkép az ételallergia, de aki kifogja, annak nincs könnyű dolga. Egy olvasónk mesélte el, hogy milyen kálváriát járt idős cicájával.

– Úgy vettem észre, hogy valami gond lehet Cicmákkal, hogy februárban sebeket fedeztem föl a nyakánál és bágyadtnak találtam. Látszott, hogy ezek nagyon viszketnek, mert sokat vakarta őket – mesélte Kiss Anita. – Később szőrhullást is tapasztaltam. Keverék cicáról van szó, de mivel vörös, gondolom, hogy érzékenyebb, mint a fajtársai. A sebeket eleinte házilag fertőtlenítettem, de egy idő után láttam, hogy muszáj vele állatorvoshoz fordulni. Kapott rá injekciót és gyógyszert, ami időlegesen elmulasztotta, de egy hónap után még több lett belőle. Az állatorvosom azt mondta, hogy allergia is állhat a háttérben, ezért kezdjük el a diétát. Biopszia és bőrkaparék-minta vizsgálatot végeztek rajta, ami kimutatta, hogy gombás fertőzése van, amire antibiotikumokat kapott. Viszont ez szövődménye is lehet az allergiának, így ezzel sem jutottunk előrébb.

Drága a speciális táp

Négy hónap alatt derült ki, hogy mire allergiás a cica.

– A speciális tápok különleges húsokat tartalmaznak, amelyeket 8-12 hétig monodiétában kell adni. Ez azt jelenti, hogy csak ilyet ehet. Ennyi idő alatt tisztul ki a szervezet az allergén anyagoktól. Viszont a macskám nem volt hajlandó bármelyik ízesítésűt megenni. Ráadásul a diétás táp nem valami olcsó mulatság és csak internetről lehet megrendelni. Három hónapig tonhalas tápot adtam neki, de a tünetei ekkor sem enyhültek. Egy következő igen költséges vizsgálat során júniusban végre kimutatták, hogy a tonhalra és még nagyon sok mindenre allergiás, szinte csak a bárányhúst tudja megenni. Ez alatt a négy hónap alatt folyamatosan vakarta magát. Az is megviselte, hogy sokat utaztattam a vizsgálatok miatt. Cicmák már tízéves és korábban sosem akadt ilyen problémája, feltételezem, hogy mostanra halmozódtak fel a szervezetében a macskaeledelben is egyre gyakrabban található adalékanyagok – vélekedett Kiss Anita.

Diéta és felülvizsgálat

Állatorvos szakértőnk elmondta, hogy macskák esetében alig találkoznak ételallergiával.

– A vakarózással járó kórképek macskáknál nagyon gyakoriak, de ezek leggyakrabban bőrbetegségek miatt alakulnak ki – mondta ifj. Puskás Gábor szakállatorvos. – Allergiás megbetegedést és ezen belül is eleségallergiát ritkán találunk a tünetek hátterében. Az allergiák öröklődő hajlam miatt alakulhatnak ki bármely életkorban és tulajdonképpen az immunrendszer megbetegedését jelentik. Az eleségallergia felderítésére csak az eliminációs diéta alkalmas. Onnantól kezdve csak a számára hipoallergén eleséget fogyaszthatja az állat egész életében, azaz, aminek a tartalmára nem allergiás. Emellett rendszeres állatorvosi felülvizsgálatra van szüksége.

(A borítóképen: Cicmák betegségét több vizsgálat mutatta ki)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában