járvány

2020.03.19. 09:00

Csendben épülő segítő közösségek

Egyre több helyen látni, hogy lakóközösségek, önkéntes segítők teszik közzé: számíthatunk egymásra.

Bukovenszki-Nagy Eszter

Mikor már azt hittük, hogy a világból kifogyott a jóság, a remény sugara mégis felcsillant a közösségi oldalak álhíreinek sötét egén. Az emberek felismerték, hogy ebben a nehéz helyzetben nem szabad csak magunkkal foglalkozni, és a vigyázzunk egymásra felhívás nem csupán azt jelenti, hogy ne menjünk nagyobb közösségbe. Hanem azt is, hogy odafigyeljünk azokra, akiknek nincs kire számítaniuk, mert nincs családjuk, vagy ha van is, messze.

Közösségi oldalakon

A közösségi oldalakon megszaporodtak azok a bejegyzések, amelyekben az emberek felajánlják a segítségüket: szívesen elmennek boltba, gyógyszertárba azok helyett, akik nem tudnak, vagy félnek elindulni otthonról, de volt, aki kutyasétáltatást, gyermekre vigyázást is felajánlott. Láttunk lépcsőházban kiragasztott cetlik fotóit, különböző csoportokban írt hozzászólásokat, és egyik kollégánk is csatlakozott a nemes kezdeményezéshez.

– A nyugodt mindennapokban is igyekszem odafigyelni másokra, a környezetemre, nem elmenni a rászorulók mellett. Úgy éreztem, hogy ebben a számunkra ismeretlen és új helyzetben még inkább szükség van az összefogásra, figyelemre és önzetlenségre. Ezért kiírtam a lépcsőházban, hogy a szomszédok szóljanak, ha segítségre van szükségük – mondta kollégánk. – Ha én megtehetem, hogy el tudok menni a piacra, akkor miért ne vinnék néhány szükséges holmit a körülöttem élőknek is, akik félnek, és ez igazán nem nagy teher. Régen a lakóközösségek egy kiterjedt család voltak: miért ne hozhatnánk vissza ezt a jó szokást, még ha ebből a szomorú apropóból is? – tette hozzá.

Megható

– Felajánlottam a házban lakóknak, hogy elmegyek nekik bevásárolni, amin nagyon meghatódtak, az egyik néni kicsit el is pityeredett. Sőt, felvetette, hogy ha már itthon vagyunk, készítsünk együtt szélforgót galambűzési célból, kaptam is szalagot tőle – mesélte nevetve Flóra. – Eddig még az eredeti felajánlással nem élt senki, de nem kizárt, hogy hamarosan ez az idő is eljön – fűzte hozzá.

Ismert emberek is

Juhász Marci, a Nomad zenekar énekese szintén kiírta a közösségi oldalán, hogy elsősorban időseknek, de mindenkinek, akinek sürgősen volna szüksége valamire, szívesen segít. Bár megkeresésünkre szűkszavúan annyit válaszolt, hogy nem azért tette, hogy „magát fényezze”, hanem azért, mert ez alapvető és számára semmiség, mégis sokan tartják követendő példának a nemes gesztust.

(A borítóképen: A cikk szerzőjének cetlije a lépcsőházukban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában