Növénytermesztés

2020.02.17. 07:30

Nevelgessünk paradicsompalántát!

Aki korán palántázna, az lassan előszedheti a tejfölös poharakat.

Tomatoes are pictured on August 19, 2013 at the tomatoe conservatory in La Bourdaisière castle in Montlouis-sur-Loire near Tours, central France. AFP PHOTO / ALAIN JOCARD (Photo by ALAIN JOCARD / AFP)

Fotó: AFP

Február végén, március elején már nyugodtan ültethető a palántának való magocskákat, de tekintve a jó időt, aki korán palántázna a kertben, az már most hadrendbe állította a tejfölös, joghurtos poharakat.

A palántanevelés időtartama növénytől függően 4-12 hét. Ideje függ a csírázás megindulásától, a növekedési rátától, a tartás körülményeitől. A csíráztatáshoz tálcát vásárolhatunk is, de magunk is elkészíthetjük. Használhatunk tejfölös, joghurtos, krémsajtos stb. műanyag poharat. Préselt tőzegből vagy kókuszrostból, műanyag habból is készülnek edények.

Mag indításhoz használjunk rostos tőzeget, vagy kókuszrostot, amely víz felvételekor megduzzad. Mivel a magvak a csírázáshoz a sziklevelekben található tápanyagot használják fel, a csírázáshoz nincs szükség külön tápanyag biztosítására. Sok készen kapható palántaföld a magvetést követő palántanevelésre is alkalmas.

Az előáztatás és előcsíráztatás a magindítás egyik módja. Az előáztatott vagy előcsíráztatott magvakat csak nedves talajba vethetjük. Ellenkező esetben fáradozásunk kárba vész. Nem csiráztatott magvaknál a megnedvesített, gyengén lesimított földre szórjuk a magokat, és óvatosan olyan vastagságú réteggel takarjuk, amely a mag vastagságának háromszorosa. Ha az ily módon elültetett magvak talaját megszórjuk őrölt tőzegmohával, akkor meggátoljuk a palánták rothadását előidéző gombabetegség kialakulását, vagy legalábbis annak veszélyét csökkentjük. A takarást nem igénylő magvak esetében értelemszerűen az elvetésük előtt szórjuk meg a talajfelszínt a tőzegmohával. Tőzegmoha híján szórjunk a talajra kőport, vagy homokot.

A magvak többséges szobahőmérsékleten (21 °C) csírázik. Ne öntözzünk, hanem permetezzük rendszeresen a palántaföldet, vagy alulról öntözzünk, ha ezt a palántanevelő edény lehetővé teszi. A fertőzésveszélyt csökkenti a megfelelő levegőztetés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában