nehéz sors, szép jövő

2020.01.19. 19:00

„Ami a szívünkön, az a szánkon, ez a rap jellegzetessége”

Már nem a csínytevés érdekli MC Mártinezt, inkább a karrierjére koncentrál, albumot szeretne kiadni.

Bukovenszki-Nagy Eszter

MC Mártinez

Kicsit több mint egy évvel ezelőtt beszélgettünk legutóbb MC Mártinezzel, polgári nevén Suha Martinnal, amikor elmesélte életének eddigi rögös útját. Most megkérdeztük, mi történt vele azóta, milyen az „új Martin”.

– A karrierre fókuszálok, már nem a csínytevés érdekel. Pozitívan nézek mindenre, ha valami rossz dolog történik, akkor nem balhézok, lenyugodtam. Igaz, még sokszor hatással van rám az a sok fájó esemény és haláleset, amit átéltem, de próbálom a javamra fordítani – kezdi a beszámolót Martin, aki gőzerővel készül az érettségire: most tizenegyedik osztályos.

Martin korábban elvégezte a szakács szakmát, s bár eddig csak nyári munkalehetőségek adódtak, ebben látja a jövőjét, emiatt is futott neki az érettséginek, hogy több lehetősége legyen. „Versenyképesebb vagyok, ha nem a mosogatónál állok, hanem a gáztűzhelynél” – mondja. Az iskolában találkozott azzal a számára fontos emberrel is, aki meglátta benne a tehetséget és támogatta. Ő Prodán Márió, aki segítette, felkarolta Martint, eleinte szövegeket írt neki, amíg botladozott a rappelésben, ezért nagyon hálás neki. De nem csak neki, mindenkinek, aki mellette állt és biztatta, például Márkypapa is inspirálta.

– Vannak azonban, akik azt mondják, hogy „ne csináld Martin, ez nem jó, mit értél el ezzel?” Erre azt mondom, hogy elkezdtem magam felépíteni, a zene segített talpra állni és elértem olyan dolgokat, amiket mások talán producerekkel érnek el – teszi hozzá a rapper.

Mostanra maga írja a szövegeket, a zenét illetően azonban internetes alapokkal dolgozik, mert a a komolyabb stúdiózáshoz pénz kell, amire még gyűjteni szeretne. Kérdeztük a fellépésekről is.

– 2019-ben a Te mibe' vagy yo, tesó? elnevezésű tehetségkutatóra neveztem, illetve a Kapuzörgetők által rendezett közbiztonsági napon léphettem fel. Erre a rendezvényre idén is meghívtak, aminek nagyon örülök. Ezen kívül vannak kisebb fellépéseim, amiket magamnak szervezek, próbálok minél több helyen ott lenni, hogy jobban megismerjenek – meséli a fiatal fiú.

Régen arról álmodozott, hogy ismert legyen, és ez mostanra egy kicsit valóra vált. Megismerik, hogy benne volt az újságban, ami számára új dolog, de nagyon jó érzés.

– Akik felismernek, azoknak azt üzenem, hogy nyugodtan szólítsanak meg, kérjenek segítséget, ha valami baj van, beszélgessünk. Hiszen a dalaimmal is azt szeretném elérni, hogy segítsek a hozzám hasonló sorsú gyerekeknek. Tervezem, hogy egy közönségtalálkozót is összehozok, ahol beszélgethetünk azokkal, akiket megérint a zeném. Szeretnék hatással lenni azokra, akik hallgatják a dalaimat – mondja Martin.

Jelenleg inkább a dalszerzésre, a dalai csiszolgatására, önmagára összpontosít, és arra, hogy minél több ismeretséget szerezzen. Emellett szeretne jobban tanulni, és a jövőjére koncentrálni, mert a lakásotthonban, ahol most él, még másfél évig maradhat, utána teljesen magára lesz utalva. Legkomolyabb terve, hogy kiadjon egy teljes albumot, egy dalhoz pedig már videót is készített Acélváros munkacímmel, ami megtalálható a Youtube-on. Egy 16 számos lemezt szeretne, mert 16 éves volt, amikor elkezdte a rappelést, így egyfajta utalás lenne a kezdetekre. Ebből öt dal van készen, de rengeteg ötlet lapul még a tarsolyában.

Korábban jelentkezett az egyik tehetségkutató műsorba is, amit újra szeretne megpróbálni, de nem keseredik el, ha ezúttal sem sikerül továbbjutnia. Arra a kérdésre, hogy vajon a szókimondó szövegei miatt nem jutott tovább legutóbb a műsorba, csak ennyi mondott: „Ami a szívünkön, az a szánkon, ez a rap jellegzetessége. Ha valakinek nem tetszik…”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában