zene

2020.08.19. 19:30

Laza, mint egy fröccs az Alibbie zenéje

A miskolci zenekar egy hangulatos, friss, igazi nyári dallal debütál.

Bukovenszki-Nagy Eszter

Alibbie

Fotó: BNE

Amikor először meghallgattam, az volt a képzettársításom, hogy fekszem egy nyugágyban, vagy hátradőlve lazítok egy raklapbútoron valami vízparti szórakozóhelyen, napszemüvegben, kezemben egy hideg itallal, és ez a zene szól a háttérben. Aztán meghallgattam még vagy nyolcszor, nem tudtam lejönni róla.

Pattogós basszusgitár, groove-os refrén, ritmusos, frappáns szöveg, pozitív, optimista hangulat – ez a veleje és ereje az Ez az élet című dalnak. Ha egy borospalack hátoldalán álló ajánlással kellene élnem: fogyasszuk baráti beszélgetésekhez, szalonnasütésekhez, kerti fröccsözésekhez; azonban a borral ellentétben mértéktelenül javasoljuk az Alibbie-t. Remek hangulatfelelősök, nem csak nyáron, a borongósabb napokon visszacsempészhetjük majd a napfényt ezzel a nótával.

A négyfős banda 2019 augusztusától zenél együtt a jelenlegi felállásban, funky, hip-hop és pop stílusban, bár szeretnek más műfajokba is belekóstolni. Több tagcserén is túl vannak már, a korábbi dobos távozása után került be Fazekas Levente, mint a társaság legújabb tagja, aki dalszerzőként is tevékenykedik a bandában.

Az Alibbie a 20. századi amerikai funky zenét hozza el a jelenbe, persze sajátos felfogásban, néhol meglepő köntösbe öltöztetve a dalokat. Céljuk egy album kiadása, amire szeretnének más előadók közreműködésével is dalokat írni, ez azonban még a jövő zenéje. Talán erre nem is kell olyan sokat várni, hiszen a srácok egy nagyszerű felajánlást kaptak a július végi Helyfoglaló 2020 elnevezésű zenei tehetségkutatón: Görögh Dani, az egyik zsűritag szívesen elvállalja a készülő lemez hangszerelési munkálatait. A zsűrizéskor említette, hogy ez a zene „sikít a fúvósokért”, így a készülő lemezen biztos, hogy olyan dalokat hallhatunk majd, amiket némi rézfúvós színesít meg még jobban. Nagyon örültek ennek a lehetőségnek a zenekar tagjai, és a többi tanácsot is igyekeznek megfogadni, amit a versenyen hallottak.

„Ez az élet”

A zenekar első dala júliusban jelent meg a videómegosztókon.

„Egy kis lepés ez a zenének, de hosszúlépés nekünk. Hangzatos, könnyen megjegyezhető dallamú számot szerettünk volna írni. A refrén teljes egészében funky, míg a verse a hip-hop és a soul egyedi egyvelege. A szöveg Máté szüleménye, amit zenekari szinten még átformáltunk, így született meg a dal.” – mesélte a banda.

– A dal szövegénél tudtam, hogy mit szeretnék írni. Manapság túl sokat aggódnak az emberek lényegtelen dolgokon, néha pedig pont azon nem akadnak fenn, ami az orruk előtt történik és élvezhetnék minden percét – avatott be minket a szövegbe Horváth Máté, énekes. – A szövegben szimplán arra szeretném ösztönözni a hallgatókat, hogy ha tehetik, élvezzék minden percét az életnek, még ha akadnak bosszantó napok is. Zenével az ilyen időszakok is átvészelhetőek, és akár még élvezhetőek is – tette hozzá.

– Olyan érzést szerettünk volna kelteni a hallgatóban, mintha a napsütötte Balaton partján egy nyugágyban pihenne, egy jó hideg fröccs társaságában. Azaz élvezze, ami körülötte történik, és lazítson egyet – zárta gondolataikat Kovács Zsolt, gitáros. Ahogy a bevezetőben írtuk is, ez maximálisan sikerült.

A zenekar tagjai:

Horváth Máté – ének

Kovács Zsolt – gitár

Fóris Balázs – basszus gitár

Fazekas Levente – dob

(A borítóképen: Az Alibbie a Helyfoglaló tehetségkutatón)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!