Statisztika

2023.08.15. 18:29

Az Eurostat szerint Magyarországon az egyik legalacsonyabbak az árak Európában

Részletes vizsgálat jelent meg az európai élelmiszerárakról. Ebből kiderül: Magyarországon az egyik legalacsonyabb az árak szintje a kontinensen, az alkohol pedig itt a legolcsóbb – írja a Világgazdaság.

MW

Illusztráció

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Neil Hall

A Világgazdaság azt írja, hogy az élelmiszerek, italok és dohányáruk összehasonlító árszintjéről közölt tanulmányt az Eurostat. A nyár közepén megjelent dokumentum 36 európai ország adatai alapján készített körképet arról, melyik országban hogyan alakultak ezeknek a termékkategóriáknak a kiskereskedelmi árai 2022 egészét nézve. 

Miután a hazai nyilvánosság, így a Világgazdaság is hosszú ideje foglalkozik az egészen döbbenetes ütemben megdrágult élelmiszerekkel, az EU-s felmérés meglepő eredményre jutott:

Magyarország az egyik legolcsóbb a kontinensen.

Pedig a megvizsgált országok köre tényleg kiterjedt volt. Nemcsak az Európai Unió (EU) 27 tagállama,  hanem három Európai Szabadkereskedelmi Társulás-, azaz EFTA-ország (Izland, Norvégia és Svájc), valamint további hat tagjelölt ország (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Észak-Macedónia, Szerbia és Törökország) is része volt az EU-s felmérésnek. 

Ezeknek az országoknak az árait összevetve az derült ki, hogy az élelmiszerek és alkoholmentes italok árindexének rangsorában a 36 ország közül Magyarország a 9. legolcsóbb, az Európai Unió egészén mért átlagár 90 százalékát éri el. 

A legalacsonyabb árakat Törökországban mutatták ki, ahol 2022-ben az uniós árszint alig 64 százalékán álltak az árak. A legdrágább ebben a rangsorban Svájc, 

az alpesi ország lakosai az uniós átlag 163 százalékán vásárolhatnak élelmiszert és alkoholmentes italokat.

A régióban Románia és Lengyelország olcsóbb Magyarországnál, de Csehország, Horvátország, Szlovénia és Szlovákia is drágább. Az utóbbi három az EU-s átlagot is meghaladja, ahogy egyébként Németország és Ausztria is.

Egészségügyi szempontból nem feltétlenül örömteli, ettől függetlenül tény, hogy Magyarországon lehet a legolcsóbban alkoholt vásárolni,

az árak az EU-s átlaghoz képest mintegy 18 százalékkal voltak alacsonyabbak 2022-ben. A csúcs Izland, 297,4 százalékkal. A magyar dohánytermékek árazására sem lehet panaszuk a fogyasztóknak, ami az unió 76,2 százaléka. Ez szintén kedvező, de közel sem a legkedvezőbb: 

Törökországban mindössze 26,2 százalékát kérik el a dohánytermékekért a kereskedők az EU-s átlagos áraknak.

 Írország a másik véglet, itt 260 százalékon áll az árazás.

Az Eurostat vaskos elemzése az egyes élelmiszer-kategóriákra lebontva is szerepeltet adatokat. Ezeket elnézve, bár már árnyaltabb a kép, Magyarország továbbra is a legalacsonyabb árkategóriájú országok közé tartozik. 

Az uniós átlagárhoz viszonyítva a kenyér nálunk 90 százalékon,  a hús 72,9 százalékon, a hal 88,6 százalékon kapható. 

Hogy legyen viszonyítás, Svájcban (itt a legdrágább) ugyanez 164,1, 233 és 182,6 százalékon áll. Törökországban (itt a legolcsóbb) 59,6, 53 és 58,9 százalék. 

De például a tej-sajt-tojás kategóriában a magyar árak már fölötte vannak az uniós átlagnak, és 107 százalékon álltak tavaly. Hasonló a helyzet az olajoknál (112,1 százalék) is, ebben is drágább Magyarország az európai szintnél.

 Cserében a zöldségeknél és a gyümölcsöknél 8 százalékkal olcsóbb. Ezekből Norvégiában a legrosszabb vásárolni, 153,6 százalékos árakat találunk. Törökország viszont ebben is a legolcsóbb az 52,4 százalékos arányával.

Magyarországon a legdrágább az élelmiszer? A Világgazdaság utánajárt – az eredmény meglepő
Háromezer forintos csirkemell, 1000 forintos étolaj és csaknem 90 forintos tojás – ilyen árakkal találkozni a szomszédos országok boltjaiban. Az online elérhető webshopok és akciós újságok alapján a vg.hu annak járt utána, mi igaz abból, hogy Romániában, Szlovákiában vagy Horvátországban jóval kevesebbe kerül egy bevásárlás, mint idehaza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában