Hajdú-Bihar

2011.09.03. 10:50

Feszült légkör a tragédia után Földesen

<div>Hajdú-Bihar - Földesen és Sámsonkertben is halálos baleset történt pénteken.</div>

Hajdú-Bihar - Földesen és Sámsonkertben is halálos baleset történt pénteken.

Kombájn gázolt halálra pénteken egy biciklis nőt Földesen. A Hajdú Online információi szerint a kombájnos vele azonos irányba haladó kerékpárosokat akart kikerülni a Fő utcán, de a középkorú a gép alá került, és a helyszínen belehalt a sérüléseibe. A történtek miatt feszült volt a légkör, az áldozat indulatos hozzátartozói miatt több rendőr érkezett a helyszínre, végül az események nem fajultak el jobban. A baleset pontos körülményeit szakértő bevonásával vizsgálja a rendőrség.

 

Újraélesztették, de…

A kora délutáni órákban Sámsonkertben is súlyos baleset történt: egy autós tisztázatlan okból letért az útról és előbb betonkerítésnek, majd fának ütközött. A férfi – akit a helyszínen újraélesztettek a mentők – kórházba szállították, de másfél órával később az orvosok erőfeszítései ellenére elhunyt a műtőasztalon. Mint megtudtuk, „élettel összeegyeztethetetlen” koponya- és agysérüléseket szenvedett.

Debrecenben kerékpáros gyereket ütött el kanyarodó autós a délutáni órákban a Böszörményi úton. Úgy tudni, a személygépkocsi vezetője a Hősök utcájába fordult volna be, amikor a járdáról érkező gyerek elékerült. A fiú sérülései 8 napon belül gyógyulóak.

A megyeszékhelyen még két baleset történt. A Diószegi úton motoros és teherautó karambolozott, a kétkerekűt vezető idős férfit súlyos, életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba. A baleset pontos oka egyelőre tisztázatlan.

A Balmazújvárosi úton két autó ütközött, az eddigi adatok arra utalnak, hogy az utánfutós Suzuki sofőrje nem adott elsőbbséget a Debrecen felől érkezőnek Toyotának, s eléfordult. Sérült nincs, de az anyagi kár jelentős.

 

Erőgépek az utakon!

Szerettük volna megtudni, hogy tavaly mennyi baleset okozói, illetve részesei voltak erőgépek, de a rendőrség adatrögzítő rendszere – közölték – sajnos nem alkalmas a feladatra, így statisztikát sem vezetnek erről.

Ezen járműveknek a KRESZ szerint egyébként úgy kell közlekednie, hogy legalább 3 méter széles burkolt úttestet szabadon hagyjanak; amennyiben ez a távolság nem tartható be, félre kell állniuk, míg a mögöttük haladók tovább mennek. A 4,5 méternél szélesebb erőgépek kizárólag járműkísérettel közlekedhetnek.

A legutóbbi felmérés szerint megyénkben 860 kombájn és 5 ezer 600 traktor van a gazdálkodók birtokában, és az erőgépek jelentős hányadát be is vetik a nagy nyári és őszi mezőgazdasági munkák idején. Nemrégiben még a kalászosok aratása és magtárba szállítása adot munkát kombájnosnak és traktorosnak egyaránt, utána a szalma bálázása és fuvarozása következett, most pedig már a napraforgó és a kukorica betakarítása van napirenden. Két olyan növényről van szó, amelyek a jelentős vetésterületük miatt Hajdú-Bihar szinte valamennyi tájegységében megtalálhatók. Éppen ezért (mivel az erőgépek reggel mennek a határba, este pedig hazafelé tartanak onnan) megyeszerte nem árt az óvatosság a közutakon.

HAON, HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!