Gazdaság

2017.02.28. 12:11

Nemek közti bérszakadék – még 85 évet várhatunk a fizetésbeli egyezőségre

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A <a href="http://www.pwc.com/hu/hu/kiadvanyok/assets/pdf/PwC_Women_in_Work_2017_20170208_v2.pdf" target="_blank">PwC 2017 -es februári tanulmányában</a> vizsgálta a férfiak és nők közötti fizetésbeli különbségeket az OECD országaiban.  A tanulmány alapján napjainkban a legtöbb helyen még mindig kevesebbet keresnek a nők mint a férfiak.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A PwC 2017 -es februári tanulmányában vizsgálta a férfiak és nők közötti fizetésbeli különbségeket az OECD országaiban.  A tanulmány alapján napjainkban a legtöbb helyen még mindig kevesebbet keresnek a nők mint a férfiak.

Az OECD országokban egy átlagos dolgozó nő 16%-kal kevesebbet keres az azonos pozíciójú férfinál.

Az északi országoknál, Izlandon, Svédországban és Norvégiában a legjobb helyzet, a legrosszabb pedig Mexikóban, Koreában és Görögországban. Hazánk körülbelül a középmezőnyben helyezkedik el:

A felmérés szerint a jelenlegi folyamatokat figyelembe véve a legtöbb országban 50 éven belül fog eltűnni a nemek közti bérkülönbség. A legjobb kilátása Lengyelországnak, Luxemburgnak és Belgiumnak van, a legrosszabb pedig Koreában, Spanyolországban és Németországban. Hazánkban 2102-re jósolják a fizetések kiegyenlítődését, ami 85 évet jelent nekünk.

Forrás: cvonline.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!