boon-sportoldal

2016.11.02. 14:43

Rendszeresen látogat Mezőkövesdre a riói olimpián aranyérmes vívónő

Mezőkövesd, Szatmárnémeti - Otthon ünnepelték, de Magyarországról is kapott gratulációkat a szatmárnémeti vívónő.

Mezőkövesd, Szatmárnémeti - Otthon ünnepelték, de Magyarországról is kapott gratulációkat a szatmárnémeti vívónő.

Rendszeresen ellátogat Mezőkövesdre Simona Pop, a riói olimpián aranyérmes romániai párbajtőröző. A csapatban elsőséget szerző szatmárnémeti vívó román és magyar felmenőkkel is rendelkezik, s családtagjai egy része Mezőkövesden él. Őket látogatta meg a minap, és élménybeszámolót is tartott a mezőkövesdi sportcsarnokban.

Főleg az aranyérem után, fellángolt a vívósport. Simona Pop

– Anyukám testvérének a lánya, Szabó Daniela az én keresztanyám, ő és családja pedig itt laknak Mezőkövesden. Amikor szabadidőm van, megpróbálok elugrani hozzájuk, legalább egyszer-kétszer egy évben, hogy lássam őket. Mindkét kislányának, Aidának és Teklának is én vagyok a keresztanyukája, így benne akarok lenni a családban – mondta Simona Pop, aki hozzátette, leginkább versenyekre és családlátogatásra jár Magyarországra, de előfordult már, hogy a szilvesztert töltötte Budapesten a férjével. Mint mondta, hazánkban nagyobb a választék is, mint Romániában, s számára sok dolog közelebb is van errefelé.

Nyugodt az élet

A vívónő az utóbbi években Bukarestben élt, most költözött haza férjével Szatmárnémetibe. Szerinte a fővárosban stresszesek az emberek, míg odahaza nyugodt az élet. Bár városa nagyobb, mint Mezőkövesd, meglepődött az itteni sportlétesítményeken, hogy mennyi focipálya van, s milyen sportcsarnok. Úgy vélte, az ország befektet a sportba, és bár Románia is igyekszik, de nem sikerül annyira, mint Magyarországnak.

– A vívás nagyon népszerű odahaza, főképp Szatmárnémetiben és Craiovában. De egyébként is mindenhol ismert a sportág, főleg az aranyérem után, fellángolt a vívósport. Nem sportoltam soha mást, Szatmáron nincs nagy választék, a vívásra volt lehetőség. A két bátyám és Dana (Szabó Daniela) is vívott, vittem a tradíciót tovább. Már mindenki abbahagyta, a bátyáimmal nagy a korkülönbség. Dana volt a legjobb, válogatott is volt sok éven keresztül, csak egy sérülés miatt abba kellett hagynia – idézte föl Simona Pop, aki gyerekkorában kezdett sportolni, és 13 évesen nyerte első országos bajnoki címét. Jó tanuló volt, végig 9,5-ös átlaggal (tízig osztályoznak), és 18 évesen döntött úgy, hogy a vívásra tesz föl mindent. Felnőttként csapatban kétszeres Európa-bajnok, a világbajnokságokról ezüst- és bronzérme van csapatban. Egyéniben bronzérmeket nyert az EB-ken. S most csapatban megnyerte az olimpiát, első nekifutásra. Közben persze diplomát is szerzett.

– Az olimpián Romániát képviseltem, és így utólag nagyon szép volt az a pár hét, de közben kicsit húzós is. Nagyon jó volt a hangulat, összetartó csapat vagyunk edzőinkkel együtt. Akkor is jó volt a hangulat, amikor az egyéni nem sikerült, a csapattal aztán minden rózsaszínű lett. A verseny után több más sportágat is megnéztünk, amelyben románok versenyeztek, de ők hamar befejezték, aztán már nem is nagyon jutottunk ki – mondta Simona, aki felidézte azt is, hogy saját versenyük reggel fél hatkor kezdődött, s estig tartott, annyira hosszú volt a nap, és nehéz a viadal, hogy akkor örülni sem tudott.

– Két hét telt el addig, míg hazaértünk, szép fogadtatásunk volt, a szülővárosom nagyon kitett magáért: egy hétig folyamatosan ünnep volt. Amikor kitört a hír, hogy félig magyar vagyok, felhívott néhány újságíró Magyarországról is és jó érzés volt, hogy más országból is sokan gratuláltak – mondta a vívónő. Simona Pop beszélt szülővárososáról, Szatmárnémetiről is.

– Ott születtem, közel van Magyarországhoz és nagyon szeretem a városomat. A vívás mellett eddig semmire nem jutott idő, most hazaköltöztünk, felújítottunk egy házat. Kicsit visszavonulok, decemberig biztosan, a családalapításra, a családra és a barátokra koncentrálok. Ha sikerül a családalapítás, maradok otthon, aztán meglátjuk a folytatást, hogy visszavonulok vagy megyek tovább – beszélt a folytatásról Simona, aki azért hozzátette, szívesen részt venne még egy olimpián.

Megtudtuk azt is, hogy Simona odahaza próbálja népszerűsíteni a vívást, bárhová hívták, ment. Hozzáfűzte: ki kell használni az aranyérmet a sport érdekében, Szatmárnémetiben már el is kezdtek menni vívni a gyerekek. Továbbra is rendszeresen el fog látogatni Magyarországra, és ha tud, több napig is itt marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!