boon-sportoldal

2016.04.05. 14:59

Forde az utolsó esély a riói kvóta megszerzésére az ózdi súlyemelőnek

Ózd - Néhány nap múlva a norvégiai Európa-bajnokságon szerepel az ózdi Nagy Nikoletta.

Ózd - Néhány nap múlva a norvégiai Európa-bajnokságon szerepel az ózdi Nagy Nikoletta.

Az ötkarikás részvétel küszöbén többször is állt már Nagy Nikoletta, de átlépnie nem sikerült. Volt, hogy önhibáján kívül, szövetségi döntés miatt maradt itthon, pedig Athénban akár éremesélyes is lehetett volna. A múlton azonban már felesleges rágódni, hiszen itt az újabb lehetőség. A norvégiai Európa-bajnokságon lehet még riói kvótát szerezni, de ehhez a női válogatott minden tagjának kimagasló teljesítményre lesz szüksége. Az ózdiak válogatott sportolója a 63 kilogrammos mezőnyben képviseli hazánkat, vasárnap lép majd dobogóra Fordéban.

Az olimpiai szereplésre viszont nagyon kevés esélyt látok. Fekete József

– Hónapok óta erre az Európa-bajnokságra készülünk, mert nincs több lehetőség. Amíg egy mákszemnyi esély nyílik az olimpiai szereplésre, addig nem adjuk fel – jelentette ki az elutazás előtt Nagy Nikoletta. – Néhány héttel ezelőtt a Savaria Kupán 186 kilós összteljesítménnyel zártam, de úgy érzem, hogy marad még bennem. Kielemeztük a gyakorlataimat, bízom benne, hogy a hibákat sikerül kiküszöbölni, és hasznos tagja leszek Norvégiában a női válogatottnak. Nagyon nehéz a helyzetünk, de remélem, hogy mindenki átérzi ennek a versenynek a fontosságát.

A tizenhetedik

Nagy Nikoletta egyáltalán nem túlzott. A nevezések alapján a magyar női válogatott a tizenkettedik helyen áll az országok rangsorában, ez azonban a kontinenstornán édeskevés. Az első hatban kell végezni ahhoz, hogy egy kvótát sikerüljön megszerezni a hölgyeknek. A szakemberek szerint öt helynek van gazdája, a fennmaradó hatodikra kellene valahogy odaérni. A kvalifikációs rendszer szerint az első helyezett 25 pontot kap, a huszonötödik pedig egy egységet gyűjt.

– Már azt nagy teljesítménynek tartom, hogy Nikoletta pályafutása tizenhetedik nagy világversenyén szerepelhet – fogalmazott Fekete József, az Ózdi SFC elnöke, Nagy Nikoletta edzője. – A jelenlegi formája és az előnevezések alapján az első tízbe várom, az olimpiai szereplésre viszont nagyon kevés esélyt látok. Konkrétan egy százalékot, hiszen rendkívül erős, kiegyenlített a mezőny, óriási csodának kellene történnie ahhoz, hogy a ranglista ilyen mértékben felforduljon. Ettől függetlenül a sportban bármi megtörténhet, Nikoletta becsülettel felkészült, és biztos vagyok benne, hogy a szereplésére sem lesz majd panasz.

Nem jelentenek

Húszéves súlyemelő pályafutása alatt az egyik legnehezebb feladat vár az ózdi lányra. Nem elég neki jól „futnia”, utána azért kell szurkolnia, hogy a többi magyar hölgy is élete versenyét teljesítse.

– Előzetesen nem szeretek jósolni, most sem teszem – folytatta Nagy Nikoletta. – Az eddig leadott nevezések semmit nem jelentenek, majd a helyszínen minden kiderül. Az biztos, hogy óriási mezőny lesz, hiszen az olimpia évében az utolsó lehetőséggel mindenki szeretne élni. Természetesen én is, rajtam nem fog múlni az olimpiai kvóta. A válogatott egyébként több turnusban, több reptéri átszállással utazik Norvégiába, de remélem, hogy a pokolian erős mezőnyben sikerül majd becsülettel helytállnom.


A magyar súlyemelő válogatott Eb-kerete:

Nők: Valkó Eszter Zsuzsanna (53 kg), Nagy Nikoletta (63 kg), Jung Beáta (69 kg), Molnár Boglárka, Szuromi Tímea (75 kg), Bazsó Bianka, Gyűrűs Barbara (+75 kg).

Férfiak: Kerekes Balázs (56 kg), Soóky Gergely (62 kg), Nagy Noel (77 kg), Kmegy Máté (85 kg), Vaspöri Gábor (94 kg), Gyurkovics Ferenc, Csató István (105 kg), Nagy Péter (+105 kg).


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!