BOON - Jegyzet

2016.10.03. 13:31

Magyarázat

<em>Van, hogy a tények nem nélkülözhetik a magyarázatokat. Eredményes népszavazáson minden esetre kevesebb a magyarázni való, mint az eredménytelen népszavazáson</em>. <strong>Bujdos Attila írása</strong>.

Van, hogy a tények nem nélkülözhetik a magyarázatokat. Eredményes népszavazáson minden esetre kevesebb a magyarázni való, mint az eredménytelen népszavazáson. Bujdos Attila írása.

Most úgy tűnik, október 2-a után is marad bőven terepe az értelmezéseknek. Kérdés, mi igazolja a győzelemről beszélést például, ha igen jelentős erők mozgósításával sem sikerült a választásra jogosultak nagyobb részét szavazásra bírni olyan ügyben, amelyben minden felmérés szerint a magyar társadalom nagyobb része – pártszimpátiáitól többnyire függetlenül – egyféleképpen gondolkodik: nem akar az országban menekülteket, nem kér a kvótából.

Az első magyarázatokból felsejlik, hogy sok szó esik majd a felelősségről: lehetséges-e, hogy következmények nélkül maradjon egy ilyen kérdésben, ekkora ráfordítással kiírt és megrendezett népszavazás eredménytelensége. Elhiszi és elfogadja-e a társadalom, hogy lehet ilyen?

Az érvénytelen népszavazást követő magyarázatok kezdeti iránya kérdésessé teszi azt is, hogy a népszavazás lezárultával nyugvópontra juthatnak-e az elmúlt hetek társadalmat megosztó vitái.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!