Arnót hírei

2018.04.22. 10:07

Májuskosarak kiállítása Arnóton

Arnót - Már második alkalommal ad otthont a település a különleges kiállításnak és versenynek.

Arnót - Már második alkalommal ad otthont a település a különleges kiállításnak és versenynek.

A község önkormányzatának és a Silky Trade Kft. szervezésében második alkalommal rendezték meg a Borsod Megyei Májuskosár Kiállítás, Vásár és Versenyt. A program pénteken indult a hivatalos megnyitóval, polgármesteri köszöntővel, mellyen előadást tartott a májuskosár hagyományról Oláh István rendezvény-dekoratőr, virágkereskedő, a kiállítás ötletgazdája. Dalok a szerelemről, a virágokról címmel Ivády Erika és Baráth Zoltán, egri színészek adtak műsort, majd következett a májuskosarak zsűrizése és a díjak átadása. A zsűri elnöke volt Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktár Bizottság elnöke, hiszen a májuskosarat, mint nemzeti8 értéket a megyei értéktár bizottság 2017. januári ülésén felvette a megyei értéktárba.

Ez nem véletlen, mondja Oláh István, ugyanis a klasszikus, a szerelem, a párválasztás jelzéséül szolgáló májuskosár kifejezetten borsodi népszokás, ahogy távolodunk megyénktől, egyre kevésbé ismerik. A kiállításra 75 májuskosarat küldtek be a virágkötők, és 25 indult a versenyen, melyekből kiválasztották az első hármat és a két különdíjast.

Az egyik kosarával a második díjat nyerte el, ugyanakkor az egyik legnagyobb és leglátványosabb kosarat is készítette a kiállításra egy méretes porcelánbabával díszítve Osztermanné Malmos Edina, aki elmondta, utóbbi esetén egy kifejezetten menyasszonyi kosárról van szó.

– Divatos az olyan májuskosár, ami kicsit ódon, egy kicsit antikolt. Régebben a baba sokat használt díszítőeleme volt az esküvőknek, például az autókon is, ezért ezt akartam belecsempészni a kosár díszítésébe – meséli. A második díjat elnyert kosárnál a magyarságra és a szerelemre helyezte a hangsúlyt, ezért is került bele díszítőelemként a „Te meg én” felirat.

A kiállítás még vasárnap 15 óráig megtekinthető Arnóton a Művelődési Házban (Petőfi S. u. 118.)

ÉM-HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!