Veszély

2020.05.03. 14:00

Nőtt az otthoni balesetek száma

Sokan fognak olyan munkába, amelyhez nincs elég gyakorlatuk, és kész a baj.

Horváth Imre

Az elmúlt napokban az ország számos régiójából megjelentek olyan hírek, hogy a járványhelyzet miatt otthon több időt töltő lakosság körében megszaporodtak bizonyos balesettípusok, így például sokan kezdtek főzőcskézni, sütni komolyabb gyakorlat nélkül, emiatt forrázások, égések, vágások tarkítják a konyhai balesetek körét. A ház körüli barkácsolás is fokozza a baleseti osztályok betegforgalmát, Szegeden például rengeteg ujjcsonkolásos esettel találkoznak.

Nem csak nálunk

Dr. Ungvári Gábor főorvost, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Traumatológiai Osztályának vezetőjét arról kérdeztük, megyénkben milyen balesetek, sérülések jellemzőek az utóbbi egy hónapban.

– Egyértelműen látható ez a tendencia a hozzánk kerülők esetében is. A kerti barkácsolás miatti kézsérülések száma például jelentősen megnövekedett, nagy számban szenvednek el ilyet. Ez nem csak Magyarországra jellemző, a járványhelyzet kezdetének idején már a Brit Kézsebészeti Társaság titkára is közzétett egy kérést a lakosság felé, hogy fokozottan figyeljenek a kerti munkák kapcsán keletkező sérülésekre, hogy ezzel ne terheljék az ellátórendszert. A barkácsoláshoz köthető sérülések mellett a kerti forrázásos balesetek is jelentősen megszaporodtak, amelyeket bográcsozás, grillezés során szenvednek el. Sőt – mivel hűvösek voltak még az éjszakák áprilisban –, a begyújtással kapcsolatos balesetekkel is szép számban találkoztunk. Többen próbáltak benzinnel begyújtani, volt, ahol ez bútortüzet is okozott, így az égési sérülések is megszaporodtak; de a kert rendbetétele során is érdekes esetekkel találkozunk, volt, aki flexbe favágó korongot rakott, és ez okozott sérülést – sorolta a főorvos.

Minden évszaknak megvannak a maga tipikus balesetei, így tavasszal mindig megszaporodnak a hasonló esetek, de dr. Ungvári Gábor azt mondja, most ezekből sokkal több van, mint egyébként. Arra számítanak, hogy a kerti balesetek közül később, ha elkezdenek a gyümölcsök érni, akkor majd a fára mászással kapcsolatos leeséses balesetek száma „gyarapszik”.

A konyhai, főzéssel, sütéssel kapcsolatos sérülések esetén még nem tapasztaltak nagy megugrást, nincs olyan szignifikáns különbség, mint a ház körüli baleseteknél, viszont sokkal több ember kerékpározik vagy motorozik, mint korábban. A kerékpáros balesetek száma pedig egyértelműen több, ugyanis olyanok is két kerékre pattannak, akik eddig nem nagyon tekertek.

– Jó tanácsként elmondhatjuk, ha valaki olyasmit csinál, amit eddig nem, vagy csak ritkán, akkor legyen körültekintő, próbáljon vigyázni magára, ne szenvedjen balesetet meggondolatlanság, figyelmetlenség miatt. Egyrészt mindenki óvja meg a saját testi épségét, másrészt pedig elkerülhető balesetekkel ne terheljük az egyébként is jelentősen lekötött egészségügyi ellátórendszert – fogalmazta meg kérdésünkre dr. Ungvári Gábor főorvos.

(A borítóképen: Nagyon kell figyelni a kerti munkáknál is (illusztráció)| Fotó: Dreamstime)

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!